9 Μαρ 2019

"Ανατριχίλες...σε οθόνη και χαρτί" από τον Ιωάννη Μπαχά

"Περηφάνια και Προκατάληψη και Ζόμπι"


Το μυθιστόρημα της Τζέην Ώστιν «Περηφάνια και Προκατάληψη» αν και το έχω από χρόνια στη βιβλιοθήκη μου, ομολογώ πως ποτέ δεν το διάβασα, ούτε καν το ξεφύλλισα, και αυτό το θεωρούσα σημαντική παράλειψη από μέρους μου. Όχι πια, καθώς αφού διάβασα τη διασκευή του έργου με τον τίτλο «Περηφάνια και Προκατάληψη και Ζόμπι» του Γκράχαμ Σμιθ (αππό τις εκδόσεις Πλατύπους Εκδοτική το 2010) δεν μπόρεσα να μην αναλογιστώ ότι χωρίς τα Ζόμπι θα ήταν αφάνταστα ανιαρό και πληκτικό ή έστω όσο ενδιαφέρον είναι ένα ηθογραφικό μυθιστόρημα που απηχεί μια πολύ παλαιότερη εποχή.
        Οι τρεις αδελφές πρωταγωνίστριες του έργου είναι τέλεια εκπαιδευμένες στις «τέχνες του θανάτου» και η ετοιμότητά τους να σκοτώσουν Ζόμπι, τους επιτρέπει να αφοσιωθούν με ζήλο στον σκοπό τους , που είναι ένας καλός γάμος (όπως άλλωστε και στη εποχή μας). Δεν θέλουν όμως να προέλθει αυτός από συνοικέσιο αλλά να είναι καρπός έρωτα. Οι άνθρωποι της εποχής τους βρίσκονται σε πολυετή πόλεμο με τα Ζόμπι, που γνωρίζει εξάρσεις και υφέσεις, και έχουν μάθει να ζουν σε κατάσταση συναγερμού και διαρκούς επιφυλακής. Όμως ο έρωτας, η ζήλεια, η περηφάνια, οι προκαταλήψεις (που σχετίζονται με την κοινωνική τάξη, τον πλούτο ή τη μόρφωση) και κάθε ανθρώπινο συναίσθημα που πηγάζει από τις σχέσεις των δύο φύλων δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από τις επιθέσεις των νεκρών.

        Η ασθένεια των Ζόμπι αργεί να καταβάλει τον προσβληθέντα από δάγκωμα και έτσι δίνει στον συγγραφέα την ευκαιρία για μια σειρά δυνατές σελίδες με την νιόπαντρη φίλη των τριών αδελφών που καταρρέει σιγά σιγά. Δυνατές περιγραφές είναι και οι αιματοβαμμένες σκηνές των επιθέσεων των Ζόμπι στην κουζίνα μιας έπαυλης όπου δίνεται ένας χορός και στους επιβάτες μιας άμαξας που διασχίζει την εξοχή. Δυστυχώς, οι σκηνές με Ζόμπι είναι λίγες σε αναλογία με το έργο των 363 σελίδων. Αν δεν υπήρχαν τα Ζόμπι δεν καταλαβαίνω για ποιόν λόγο να διαβάσει κανείς το μυθιστόρημα αυτό σήμερα.
        Εννοείται πως όλα τα έργα, βιβλία, περιοδικά και ταινίες που ανθολογούνται στο ημερολόγιο είναι στη διάθεση κάθε φίλου που θελήσει να δανειστεί. Η Συλλογή είναι μεγάλη και θα την παρουσιάσω σε Φεστιβάλ και εκθέσεις που προγραμματίζω με τους συνεργάτες μου. Μείνετε συντονισμένοι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24