3 Φεβ 2013

Argo (2012 – ελληνιστί «Επιχείρηση: Αργώ»)



Βαθμολογία 4,5 / 5




    
Απλά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!! Μία πολύ καλή ταινία από κάθε άποψη που κρατάει το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος (και όταν λέω τέλος, εννοώ ακόμα και τους τίτλους τέλους).                                                                                                  Η υπόθεση βασίζεται στην πραγματική ιστορία της διάσωσης 6 αμερικανών υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράν σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο στη χώρα (όχι ότι υπήρξε ποτέ ήρεμη περίοδος). Μετά από την εισβολή ιρανών διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία, μόλις 6 καταφέρνουν να αποδράσουν και να βρουν άσυλο στην καναδική πρεσβεία. Πριν όμως τους πάρουν χαμπάρι οι ιρανοί θα πρέπει να φυγαδευτούν από την χώρα. Τα προτεινόμενα σχέδια ποικίλουν από την απόδραση με…ποδήλατα μέχρι τη στρατιωτική επέμβαση. Τελικά επικρατεί το σχέδιο ενός πράκτορα (Ben Affleck) που προτείνει να βγουν από τη χώρα ως μέλη ενός συνεργείου που σκοπεύει να γυρίσει μια διαστημική ταινία με σκηνικό το Ιράν. Επιστρατεύονται γνωστοί παράγοντες του κινηματογράφου για να δημιουργήσουν μια αληθινή ψεύτικη ταινία και να μην κινήσουν υποψίες αλλά φυσικά δεν πάνε όλα βάσει σχεδίου.
Το story απλό και top secret!!!! Βασίζεται στις αναφορές από μια πραγματική απόρρητη διάσωση. Το τέλος γνωστό και προβλέψιμο. Μην περιμένετε εκπλήξεις εκεί. Αλλά όλα τα υπόλοιπα συναρπάζουν. Ο Affleck (παραγωγός, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής) δίνει ρεσιτάλ (στα δύο πρώτα, όχι τόσο στην τρίτη ιδιότητά του). Άριστη η σκηνοθεσία του, χρησιμοποιεί τρικ όχι πρωτότυπα αλλά τα κατάλληλα για την ταινία. Πολλές οι αντιθέσεις που δημιουργούν συναισθήματα (σκηνές που δείχνουν κάτι καλό και κάτι αρνητικό που πετυχαίνουν να ενισχύουν το αίσθημα του αρνητικού εν τέλει), εξαιρετική απόδοση της εποχής με τα σκηνικά και τα κοστούμια (τα τεράστια γυαλιά παρεμπιπτόντως είναι πάλι της μόδας), γρήγορη εναλλαγή σκηνών και δύο γεμάτες ώρες (δεν θα πέταγα έξω καμία απολύτως σκηνή)!! Οι ερμηνείες πολύ καλές (τόσο οι έξι παγιδευμένοι όσο και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες - τρομερός ο Alan Arkin και εγγύηση ο John Goodman). Γενικά, μια ταινία με εξαιρετικό ρυθμό που δεν σε κουράζει πουθενά. Ο Affleck επιλέγει ένα θέμα που δείχνει ότι το ψάχνει. Δεν πηγαίνει σε χιλιοπαιγμένα στόρυ αλλά βαδίζοντας βέβαια σε σίγουρα μονοπάτια (περιπετειούλα, αμερικανικός πατριωτισμός και τα γνωστά), προσπαθεί να πρωτοτυπήσει έστω και λίγο. Μάλλον τα καταφέρνει….Ίσως στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα ήθελα να δω κάποιον άλλο αλλά τι να κάνουμε, κανείς δεν είναι τέλειος.

Την προτείνω ανεπιφύλακτα. Είναι από τις πιο καλογυρισμένες ταινίες των τελευταίων ετών και εγγυάται ότι τουλάχιστον δε θα βαρεθείτε. Αν αγνοήσετε (για ακόμη μία φορά) τις πατριωτικές φανφάρες των αμερικανών (που πάντως δεν είναι τόσο έντονες όσο σε άλλες ταινίες του είδους) θα το ευχαριστηθείτε ακόμα περισσότερο. Και θα εκπλαγείτε από το πόσο καλός σκηνοθέτης μπορεί να γίνει ο Ben. Άλλωστε δεν έχει σαρώσει άδικα τα βραβεία μέχρι τώρα!!


ΥΓ 1: Μην ξεχάσετε να δείτε τους τίτλους τέλους της ταινίας που δείχνει φωτογραφίες και υλικό από τους αληθινούς πρωταγωνιστές της ιστορίας ενώ αναφέρει και λίγα πράγματα για τη ζωή τους. Εξαιρετική πινελιά.
ΥΓ 2: Πολύ καλή και χρήσιμη η σύντομη ιστορική αναδρομή στην πολιτική κατάσταση στο Ιράν!
                                                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24