28 Ιαν 2018

"Μουσικά Ταξίδια" του Νίκου Ιωαννίδη

Μία καινούργια στήλη, μουσική αυτή τη φορά, γεννιέται στο blog μας με τον Νίκο Ιωαννίδη να μας ταξιδεύει σε ιδιαίτερους μουσικούς προορισμούς. Για αρχή πηγαίνουμε μέχρι την γειτονική Ιταλία και γνωρίζουμε μία συλλογή με δημιουργίες των μεγαλύτερων συνθετών κινηματογραφικών τραγουδιών...Morricone, Piovani και Rota...


Τα πολλά λόγια φαίνονται περιττά, όταν αναφερόμαστε σε γίγαντες της κινηματογραφικής μουσικής, όπως ο Ennio Morricone (γεν. 1928 )-  με εκατοντάδες συνθέσεις για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, τιμημένος με δύο βραβεία Oscar (τιμητικό το 2007 και το 2016 για την ταινία του Quentin Tarantino "The Hateful Eight"), 3 βραβεία Grammy, 3 Χρυσές Σφαίρες και πλήθος άλλες σημαντικές διακρίσεις- και ο Nino Rota (1911-1979) - με αξέχαστες δημιουργίες για τις ταινίες του Fellini  "La Strada", ''Dolce Vita", "Il Gatopardo", "Rocco e i suoi fratelli" και τη σειρά του Francis Ford Coppola ''Il Padrino" (''Ο Νοννός"), για τη δεύτερη συνέχεια της οποίας κέρδισε το Οscar το 1974 και τόσες άλλες.

     
Αν στους δύο αυτούς πολυβραβευμένους  συνθέτες προστεθεί και ένας τρίτος οσκαρικός, ο Nicola Piovani (γεν. 1946), που τιμήθηκε με το Oscar  το 2000 για την ταινία  του Roberto Benigni "La vita 'e bella", τότε έχουμε μια συλλογή από μουσικές γοητευτικές, που χαϊδεύουν τη ψυχή και την καρδιά του ακροατή.
     Η πρόσφατη αυτή κυκλοφορία, μάλιστα, δεν περιορίζεται στις γνωστές συνθέσεις για το σινεμά, αλλά επεκτείνεται και σε πολύ λιγότερο γνωστά συμφωνικά  έργα των τριών περίφημων Ιταλών, όλα συνθέσεις και διασκευές για τα έγχορδα της ορχήστρας Αccademia Nazionale di Santa Cecilia της Ρώμης, υπό τη διεύθυνση του πρώτου τσελίστα της, Luigi Piovano, στον οποίο και αφιερώθηκαν.
     Έτσι, για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δισκογραφίας συνθέσεις, όπως το κοντσέρτο για έγχορδα σε τέσσερα μέρη του Nino Rota, το "Μusica per 11 violini" του Ennio Morricone και το "Il canto dei neutrini" για τσέλο και ορχήστρα του Nicola Piovani, γεγονός που τιμά την ετικέτα Arcana για την τόλμη αυτού του εγχειρήματος στο πλαίσιο της προώθησης της καλής, σύγχρονης μουσικής.

Νίκος Ιωαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24