18 Μαΐ 2019

Release Athens 2019 - Day 2: Iggy Pop, James, Shame, The Noise Figures,The Dark Rags


H 2η μέρα του Release Athens 2019 μας απομακρύνει από την Τζαμάικα και μας φέρνει στην Ευρώπη με ροκ επηρεασμένο από τη βρετανική μουσική σκηνή. μιας και η συνεργασία του αμερικάνου Iggy Pop με τον Bowie δημιούργησε ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα. Οι James και οι Shame αποτελούν το παρελθόν και το μέλλον την βρετανικής ροκ σκηνής ενώ και τα 2 ελληνικά συγκροτήματα που συμπληρώνουν το line up κινούνται στους ίδιους ρυθμούς.
 
IGGY POP
Ό,τι και να πει κανείς για τον τεράστιο Iggy Pop είναι πραγματικά λίγο. Γεννημένος το μακρινό 1947 ο αμερικάνος τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός, παραγωγός και ηθοποιός ξεκίνησε την καριέρα του το 1967 με την punk μπάντα The Stooges τους οποίους άφησε μετά από αρκετούς χωρισμούς και επανενώσεις το 1977. Τότε ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του συνεργαζόμενος με τον επίσης μέγιστο David Bowie στο άλμπουμ The Idiot. Έχει υπηρετήσει πολλά είδη μουσικής από τη hard rock μέχρι τη jazz και από την punk μέχρι την ηλεκτρονική μουσική. Έχει κυκλοφορήσει πάνω από 20 άλμπουμς είτε στη σόλο καριέρα του είτε με το συγκρότημά του και πολλά τραγούδια του θεωρούνται κλασικά πλέον. “The passenger”, “Real Wild Child”, “Lust for Life” και άλλα πολλά θα ξεσηκώσουν τους θεατές που πρέπει να ζήσουν έστω μία φορά τον Iggy Pop στη σκηνή. Άλλωστε αυτό που τον χαρακτηρίζει ως καλλιτέχνη δεν είναι η εμπορική επιτυχία (που για το μέγεθος του ονόματός του είναι μέτρια) αλλά οι ζωντανές εμφανίσεις (εφευρέτης του stage diving) και φυσικά ο τρόπος ζωής του και η γενικότερη καλλιτεχνική του στάση που δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες. 
Real Wild Child (1986)

JAMES

Αν υπάρχει μία μπάντα που είναι στενά δεμένη με τους Έλληνες, αυτοί είναι οι James (εντάξει και ο Hoyem, οι Scorpions και μερικοί άλλοι). Δημιούργημα της καλλιτεχνικής σκηνής του Manchester από το 1982 μέχρι σήμερα, οι James γνώρισαν τεράστια επιτυχία τη δεκατία του 1990 με τραγούδια όπως το Come Home, Sit down, Shes a star και άλλα. Όλα αυτά μέχρι το 2001 όταν και ο τραγουδιστής της μπάντας Tim Booth αποχώρησε μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ Pleased to Meet You. Παρόλα αυτά, η επανένωση το 2007 είχε ως αποτέλεσμα 6 ακόμα άλμπουμς με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα το προτελευταίο τους με τίτλο Girl at the End of the World έφτασε στη 2η θέση των βρετανικών charts. Οι άνω των 25 εκ. πωλήσεις άλμπουμς και η συχνές τους Live εμφανίσεις σε διάφορα φεστιβάλ είναι μια τρανταχτή απόδειξη ότι οι James όχι μόνο δεν έχασαν την αίγλη τους μετά το κενό διάστημα αλλά βρίσκονται σε κορυφαία φόρμα. Οι James μάλιστα έχουν ως χαρακτηριστικό τους γνώρισμα ότι αλλάζουν σχεδόν κάθε βράδυ τη setlist τους. Οπότε ακόμα και αν τους έχετε ξαναδεί, σίγουρα δε θα βγείτε χαμένοι από ακόμα ένα Live τους. 
Say Something (1993)

SHAME

Σε μια συνέντευξή του στον Guardian, οι Shame με μόλις 2 χρόνια ζωής είχαν δηλώσει ότι τα είδωλά τους είναι ο Bowie και ο Iggy Pop…2 χρόνια μετά θα βρεθούν στην ίδια σκηνή με το είδωλό τους για να μας παρουσιάσουν το 1ο τους άλμπουμ με τίτλο Songs of Praise που έφτασε μέχρι την 32η θέση των βρετανικών charts και μάλιστ κατέλαβε την κορυφή στις πωλήσεις βινυλίων στη χώρα τους. Μάλιστα απόδειξη του ταλέντου τους είναι το γεγονός ότι η πορεία τους σε φεστιβάλ είχε αρχίσει αρκετά πριν το ντεμπούτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε μόλις πέρυσι. Βαθιά πολιτικοποιημένοι (και εναντίον του Brexit) είναι σίγουρο ότι αξίζει να προσέξουμε και τους στίχους των τραγουδιών τους.
One Rizla (2018)

THE NOISE FIGURES

Από τη συγκεκριμένη μέρα δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι ελληνικές πινελιές στο Line up. Οι The Noise Figures είναι ένα fuzz rock ντουέτο, τον Γώργο Νίκα (πρώην των Zebra Tracks) και τον Στάμο Μπάμπαρη (πρώην των Keyser Soze) που αποφάσισαν να συνδυάσουν τις εμπειρίες τους από την πορεία τους στη μουσική σκηνή και να δημιουρήσουν τη συγκεκριμένη μπάντα. Ήδη έχουν 3 στούντιο άλμπουμς στην πλάτη τους και αρκετές live εμφανίσεις. Μάλιστα το 2ο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο Aphelion απέσπασε εξαιρετικές κριτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και τους οδήγησε σε ένα τουρ με σχεδόν 200 στάσεις. Σίγουρα όμως αυτή στο πλευρό των James και Iggy Pop θα είναι η κορυφαία τους στιγμή (μέχρι την επόμενη).
Out of your mind (2013)

THE DARK RAGS

Ακόμα ένα ελληνικό γκρουπ που θα δούμε είναι οι The Dark Rags. Αυτό το μήνα κλείνουν 9 χρόνια ζωής και τα γιορτάζουν με ένα Live παρέα με τον Iggy Pop. Έχετε στο μυαλό σας καλύτερα γενέθλια; Οι The Dark Rags έχουν πλούσιο υλικό από τα 2 άλμπουμς τους αλλά και από το 3ο που είναι στα σκαριά. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι ακόμα και στα στούντιο άλμπουμς τους προτιμούν τις live ηχογραφήσεις ώστε ο ήχος τους να είναι αγνός και ελεύθερος. Άρα ξέρουμε ακριβώς τι θα ακούσουμε στις 8 Ιουνίου και αυτό είναι καθαρό rock επηρεασμένο από την αυστραλιανή μουσική σκηνή από μία μπάντα που θεωρείται άκρως συναυλιακή.
Underground (2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24