21 Φεβ 2014

LAST BUT NOT LEAST…ΠΟΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥ 2013?!?!?!



Καλή η σκηνοθετική μαεστρία, καλές οι υψηλού επιπέδου ερμηνείες αλλά στην τελική αυτό που μένει είναι μια ταινία στο σύνολό της. Μια ταινία που τα συνδυάζει όλα αυτά και πολλά άλλα (σενάριο, φωτογραφία, μουσική, οπτικά εφέ, κοστούμια, καλλιτεχνική οργάνωση κτλ). Μια ταινία που κερδίζοντας το OSCAR Καλύτερης Ταινίας μένει στις μνήμες των σινεφίλ ως η καλύτερη της χρονιάς και είναι σαν να κέρδισε όλα τα αγαλματίδια μαζί. Το αν θα καταφέρει να γίνει διαχρονική ή όχι θα φανεί στο χρόνο. Το διαπιστώσαμε νομίζω όλοι διαβάζοντας την ανάρτηση του διαγωνισμού μας όπου παρατίθενται οι καλύτερες ταινίες των προηγούμενων 13 ετών. Κάποιες πραγματικά καλές, κάποιες ήδη ξεχασμένες που προκαλεί ακόμα έκπληξη η βράβευσή τους. Όλες πάντως γραμμένες στα κιτάπια της κινηματογραφικής ιστορίας…

Οι φετινές υποψηφιότητες έχουν απ’ όλα. Δράματα, πραγματικές ιστορίες, συγκινητικές καταστάσεις, αγχώδεις περιπέτειες, σκληρές πραγματικότητες του παρόντος ή του παρελθόντος, κλειστοφοβικά σύνδρομα, παράνοια…τα πάντα. 9 μονομάχοι για έναν τίτλο σε μια από τις καλές χρονιές με πολύ αξιόλογες ταινίες. Για να τις δούμε μία μία…


  1. AMERICAN HUSTLE
Σύνοψη: Όταν ο μικροαπατεώνας Irving Rosenfeld συναντάει την Sydney Prosser, μια ιδιαίτερα φιλόδοξη κολπατζού, τον πείθει να συνεργαστούν σε κοινές πλεκτάνες. Όμως βρίσκονται στο στόχαστρο του πράκτορα του FBI, Richie DiMaso, ο οποίος με την απειλή της φυλακής τους αναγκάζει να συνεργαστούν για να παγιδεύσουν ισχυρά πολιτικά πρόσωπα.
Σχόλιο: μια ταινία με χιούμορ, σχετικά γρήγορο ρυθμό και ενδιαφέρον σενάριο, στηρίζει πολλά στις ερμηνείες όλου του καστ και θεωρείται ένα καλό φαβορί για το αγαλματίδιο.
Κριτικές:
 
Αρκετά φιλόδοξο και ένα από τα καλύτερα αμερικάνικα φιλμ της χρονιάς. Μην το χάσετε! - Detroit News

Διαστρεβλωμένη λογική και... πονηράδα το καθιστούν απολαυστικό - New York Observer

Οι καλύτερες στιγμές μας στο σινεμά τη σεζόν που διανύουμε - Richard Roeper.com

Διασκεδαστικό όσο δεν πάει! - RogerEbert.com

Αγκαλιάζει ιλιγγιωδώς τις υπερβολές της εποχής μας, μια φάρσα που... λέει πολλά - New York Times

Η τρομερή δύναμη των χαρακτήρων της είναι ένα σημείο που πρέπει να σταθούμε - Film.com


2.      CAPTAIN PHILLIPS

Σύνοψη: H αληθινή ιστορία της πειρατείας του εμπορικού πλοίου Maersk Alabama από μια ομάδα Σομαλών πειρατών και η ηρωική προσπάθεια του πλοιάρχου Richard Phillips να τους αντιμετωπίσει ενώ ταυτόχρονα να σώσει το πλήρωμά του. 
Σχόλιο: τρία στοιχεία την έφτασαν μέχρι εδώ…το γεγονός ότι είναι αληθινή ιστορία, η ένταση που αναδίδει και φυσικά ο Tom Hanks που δίνει ρεσιτάλ και θυμίζει τον παλιό καλό του εαυτό.
Κριτικές:

Καθηλωτική, συναισθηματικά περίπλοκη και ευφυέστατη, EMPIRE

Η καλύτερη ερμηνεία του Tom Hanks εδώ και μια δεκαετία, ΤHE HUFFINGTON POST

Συναρπαστική και πανέμορφα φτιαγμένη, SCREEN INTERNATIONAL

Ο κόσμος θα τη συζητάει για καιρό, HITFIX.COM

Αδιαμφισβήτητα εμπνευσμένη, INDIEWIRE

Μια έντονη, απίστευτη ταινία δράσης που πρέπει να δείτε για να το πιστέψετε!, NEW YORK DAILY NEWS

Ο Tom Hanks επέστρεψε, THE HOLLYWOOD REPORTER


  1. DALLAS BUYERS CLUB
Σύνοψη: Ο ομοφοβικός, πολύ μάτσο και «μπιπ» ότι θηλυκό κινείται στον ορίζοντα διαπιστώνει ότι πάσχει από τον ιό του AIDS. Μέσα από μια εσωτερική αναζήτηση, ολίγον παρανοϊκή και υπερβολή καταλήγει να προμηθεύει φάρμακα (μη εγκεκριμένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων) άλλους ασθενείς και να δημιουργεί έναν απίστευτα ισχυρό δεσμό με έναν gay άντρα που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.
Σχόλιο: θα καταντήσω κουραστικός αλλά πάλι οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών ξεχωρίζουν. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που συνοδεύονται από τρομερές εμφανισιακές μεταβολές (και οι δύο έχασαν 15-20 κιλά για να παίξουν τους ρόλους τους). Σκληρό θέμα που το πραγματεύεται με αρκετά ευαίσθητο τρόπο η ταινία χωρίς να προκαλεί (πολύ).
Κριτικές:

Ο Mathew McConaughey καταθέτει την ερμηνεία της ζωής του, The Washington Post

Ο McConaughey είναι καθηλωτικός, The Chicago Tribune

Η ερμηνεία του McConaughey είναι ένας άθλος!, New York Post

Μία από τις πιο καθηλωτικές και εμπνευσμένες ταινίες της χρονιάς! Μην τη χάσετε! The New York Observer 

Ο McConaughey είναι εκπληκτικός! Ο Jared Leto είναι συγκλονιστικός! The New Yorker

Η μεταμόρφωση του Jared Leto είναι τόσο ολοκληρωμένη -στο σώμα και στη φωνή- που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος, New York Magazine

Συγκινητική και αξέχαστη! Ο Jared Leto είναι απίστευτος!, US Weekly

Ένα από τα καλύτερα ζευγάρια της μεγάλης οθόνης φέτος, Entertainment Weekly

Μια υπέροχη, εντυπωσιακή και τελικά πολύ συγκινητική πραγματική ιστορία!, Deadline

Μια ερμηνεία που θα αλλάξει την καριέρα του Matthew McConaughey, Dallas Morning-News


4.      GRAVITY

Σύνοψη: η προσπάθεια τριών μελών διαστημικής αποστολής να επισκευάσουν έναν σταθμό καταλήγει σε τραγωδία όταν δέχονται βροχή από διαστημικά σκουπίδια. Χωρίς επίγεια επικοινωνία η πρωτάρα δρ. Ryan Stone προσπαθεί με τη βοήθεια του έμπειρου αστροναύτη Matt Kowalski Να επιβιώσει.
Σχόλιο: διθυραμβικές κριτικές για μια από τις ταινίες της δεκαετίας (όχι δικά μου λόγια) που παρουσιάζει αλληγορικά την αέναη μάχη του ανθρώπου να επιβιώσει στο απέραντο κενό.
Κριτικές:

Mια θεαματική περιπέτεια, από αυτές που βλέποντάς τες σου... πέφτει το σαγόνι! - ChristyLemire.com

Ένα κινηματογραφικό μπαλέτο με... έλλειψη βαρύτητας, μυστήριο και στιγμές που σε λούζει κρύος ιδρώτας. Αυτό που οι... ρομαντικοί fan του τρόμου ονομάζουν υπέροχο! - Globe and Mail

Η γιορτή της αυθεντικής απόλαυσης μιας ταινίας - Miami Herald

Μια ζαλιστική κινηματογραφική εμπειρία - USA Today

Ουάου! - ReelViews

Σε λιγότερο από 90 λεπτά ο Κουαρόν ξαναγράφει την ιστορία του σινεμά! - New York Times


5.      HER

Σύνοψη: Βρισκόμαστε στο μέλλον όπου τα περισσότερα κοινωνικά προβλήματα είναι επιλυμένα αλλά συνεχίζεται η αναζήτηση συντροφιάς. Για τον Theodore, ένα προσφάτως χωρισμένο συγγραφέα ερωτικών γραμμάτων άλλων, η πιθανότητα της αγάπης εμφανίζεται από μια απροσδόκητη πηγή: ένα κομπιούτερ προηγμένης νοημοσύνης γνωστό και ως Σαμάνθα.
Σχόλιο: Μία πολύ ιδιαίτερη ταινία που δανείζεται υποθέσεις του μέλλοντος που όμως μοιάζουν τόσο σημερινές όπως η εξάρτηση από την τεχνολογία και η αναζήτηση μιας συντροφιάς, μιας αδερφής ψυχής.
Κριτικές:

Δίνει νέο νόημα στις διαδικτυακές σχέσειςSource Newspapers

Χωρίς σώμα αλλά….τι φωνή!!!New York Times

Όμορφη, μερικές φορές πνευματώδης και ενδιαφέρουσαThe Guardian


6.      NEBRASKA

Σύνοψη: Ο Woody Grant είναι ένας αλκοολικός γηραιός και εξόχως μπερδεμένος άντρας που πείθεται από ένα περιοδικό με διαγωνισμούς ότι έχει κερδίσει ένα εκ. δολάρια. Όταν θα αρχίσει να επιμένει να φύγει από το σπίτι του στη Μοντάνα και να πάει στο Lincoln της Νεβράσκα για να παραλάβει το βραβείο του, ο γιος του David θα τον πάρει σε ένα ταξιδάκι όπου θα αναπολήσουν τις σημαντικές στιγμές της νιότης του.
Σχόλιο: ιδιαίτερα καλογραμμένο σενάριο, εξαιρετικές ερμηνείες και μια ταινία ύμνος στους ηττημένους μιας χώρας που κυνηγά με κάθε κόστος την επιτυχία και το κέρδος.
Κριτικές:

Ένα οικείο road movie με θαυμάσια τοπία που χάνονται μέσα στα παλιά "υφάσματα" του χρόνου - Time Out

Ένα από τα καλύτερα φιλμ της χρονιάς - St. Louis Post-Dispatch

Ένα θαυμάσιο έργο από έναν σπουδαίο σκηνοθέτη - Dallas Morning News


7.      PHILOMENA

Σύνοψη: όταν η ιρλανδή Philomena γεννάει τον γιό της το 1952, το παιδί απομακρύνεται από κοντά της από ένα καθολικό ίδρυμα για ανύπαντρες μητέρες όπου είχε αναζητήσει άσυλο και υιοθετείται από μια οικογένεια στην Αμερική. Συνοδευόμενη από έναν ρεπόρτερ του BBC που αναζητά την αποκλειστικότητα, η Philomena ταξιδεύει στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθειά της να βρει το χαμένο παιδί της.
Σχόλιο: Συγκινητική, γλυκόπικρη, εξερεύνηση στην θνησιμότητα και τη λύτρωση. Εξαιρετικό σενάριο, βασισμένο σε πολυβραβευμένο βιβλίο και φυσικά μια Dench…για OSCAR.
Κριτικές:

Το Philomena είναι σκέτη απόλαυση, Screendaily

Κρατήστε ένα ΄Οσκαρ για την Dench. Λάμπει, Time

Μια τρομερά συγκινητική ιστορία, Time Out

Ο Steve Coogan και η Judi Dench στα καλύτερα τους, Evening Standard

8.      12 YEARS A SLAVE

Σύνοψη: ο Solomon Northup, ένας ελεύθερος μαύρος άνδρας που ζει με την γυναίκα και τα δύο παιδιά του στη Νέα Υόρκη το 1841 εξαπατάται και πωλείται ως σκλάβος. Στην Λουιζιάνα όπου στάλθηκε, βιώνει την βία και την υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής χωρίς πάντως να εγκαταλείπει ποτέ την ελπίδα ότι θα ανακτήσει την ελευθερία του.
Σχόλιο: δύσκολη ταινία, βασισμένη σε ένα θέμα που ακόμα πονάει αλλά καλογυρισμένη, ρεαλιστική και ειλικρινείς. Εκπληκτικές οι ερμηνείες των τριών βασικών πρωταγωνιστών και δικαίως μια από τις ταινίες της χρονιάς.
Κριτικές:

Μια πραγματικά μεγάλη ταινία - Time Out New York

Τρομερά προσιτή και συναισθηματική προσέγγιση του θέματος, με την σφραγίδα του ΜακΚουίν - TIME Magazine

Θα την θυμάσαι για όλη σου τη ζωή - Entertainment Weekly

Μια επική μάχη του μεγαλείου της ψυχής, που θα έκανε ακόμη και την Σκάρλετ Ο' Χάρα να φαίνεται ασήμαντη - Variety


9.      THE WOLF OF WALL STREET

Σύνοψη: κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 στον αδυσώπητο κόσμο των οικονομικών, ο χρηματιστής Jordan Belfort βιώνει μια εντυπωσιακή αύξηση της δύναμής του στη Wall Street σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αγνοώντας τους κανόνες της ηθικής και την νομιμότητας, θα βουτήξει σε μια περίοδο υπερβολής και μηχανορραφιών που θα έχουν ισχυρή επίδραση στην οικονομική κοινότητα.
Σχόλιο: ξέφρενοι ρυθμοί, μαύρη σάτιρα και το καπιταλιστικό όνειρο στα…καλύτερά του. Ιδιαίτερη η σκηνοθεσία του Scorcese που έχει ανεβάσει επίπεδα τον DiCaprio.
Κριτικές:

Παράλογα αστείο και διασκεδαστικό - USA Today

Ο Σκορσέζε χτυπά το τζακ ποτ της αμερικάνικης κουλτούρας, με ανελέητα και ασταμάτητα γέλια - Rolling Stone

Μια σύγχρονη τραγωδία παρουσιάζεται σαν επική φάρσα, με τον Σκορσέζε να έχει παιχνιδιάρικη και διασκεδαστική διάθεση - Time Out

Η απληστία παρουσιάζεται με πολύ αστείο ύφος - Hollywood Reporter

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ!!!!!





2 σχόλια:

who is online

Ad24