14 Φεβ 2014

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ OSCAR Α' ΚΑΙ Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ!!




Εκπληκτικές ερμηνείες, δύσκολοι ρόλοι, κόντρα ρόλοι, ποιοτικές ταινίες, απαστράπτουσες παρουσίες αλλά και τσαλακωμένες εμφανίσεις συνθέτουν δύο από τις πιο αμφίρροπες κατηγορίες στη φετινή διαδρομή των OSCAR. Από τις πιο παλιές και έμπειρες μέχρι τις πιο νέες αλλά πολλά υποσχόμενες ηθοποιούς, όλες έχουν τις πιθανότητες να κερδίσουν κάτι (εκτός από την ικανοποίηση της συμμετοχής στη διαδικασία). Για να κάνουμε ένα σύντομο review στην καριέρα τους…


Υποψήφιες για OSCAR Α’ Γυναικείου Ρόλου

  1. Amy Adams – American Hustle
Η ρήση που λέει ότι μία σαραντάρα ισούται με δύο εικοσάρες ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Adams. Έχοντας πατήσει τα δεύτερα –άντα, σχετικά καινούργια όμως στην ηθοποιία (από το 1999) και με συμμετοχές κυρίως σε σειρές, κάνει το μπάμ με τη συμμετοχή της στην εξαιρετική ταινία του David ORussel και εκπλήσσει θετικά. Εντυπωσιακά όμορφη, πειστικότατη στο ρόλο της, γοητευτική και αεράτη, ηγείται ενός πολύ καλού καστ. Ουσιαστικά η πρώτη σοβαρή δουλειά της αφού η συμμετοχή της σε ταινίες όπως «Μια νύχτα στου μουσείο 2» το 2009 και «Man of steel» το 2013 δεν την ανέδειξαν για την υποκριτική της τουλάχιστον. Ισχυρό αουτσάιντερ που προέρχεται από μια ταινία φαβορί όμως, κάτι που της δίνει πόντους.

  1. Cate Blanchet – Blue Jasmine
Απλά δεν υπάρχουν λόγια. Μία από τις πιο γοητευτικές και υπνωτιστικές παρουσίες της μεγάλης οθόνης, με ένα πονηρό αλλά ταυτόχρονα αθώο χαμόγελο διαπρέπει σε όποιον ρόλο της ανατεθεί. Από το 1993 ομορφαίνει τις οθόνες μας, αρχικά μέσα από τηλεοπτικές σειρές και στη συνέχεια σε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Highlight της καριέρας της το «Elizabeth» το 1998, «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλει» το 1999, η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και η αντίστοιχη του (εν εξελίξει) Χόμπιτ, το «Aviator» το 2004, το «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» το 2008 και τόσες άλλες που μπορεί να ξεχνάω. Τέλος, μια ματιά στο IMDB θα σας δείξει ότι τα επόμενα 2 έτη θα την χορτάσουμε μιας και θα συμμετέχει σε 8-10 ταινίες.

  1. Sandra Bullock – Gravity
H 50άρα (πόσο????) Bullock είναι από τις περιπτώσεις των ηθοποιών που μπορούν να μεταμορφωθούν από τη μια ταινία στην άλλη από μια χαζοχαρούμενη γκόμενα ή μια ψευτοσοβαρή μπατσίνα σε μια επιστήμονα σε περιπέτεια ζωής. Αντίστοιχα μεταβάλλεται και η υποκριτική της. Ξέρει να δίνει στον κάθε ρόλο αυτό που της αξίζει. Και αυτό έκανε στο Gravity, στον πιο απαιτητικό ρόλο της καριέρας της όπου χωρίς σκηνικά, χωρίς παρτενέρ στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας και χωρίς ένα τόσο συγκλονιστικό σενάριο καταφέρνει με την ερμηνεία της και φυσικά το ταλέντο του Cuaron να βοηθήσει ώστε να γυριστεί μια ταινία- σταθμός όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς. Από το 1987 ακολουθεί μια σταθερή πορεία με ποικιλία όμως. Περιπέτειες όπως το «Demolition Man» το 1993 ή το κλασικό πλέον «Speed» το 1994 και 1997, μέχρι εκπληκτικά δικαστικά ή αστυνομικά θρίλερ όπως το «Η ετυμηγορία» το 1996 ή το «Murder by numbers» το 2002 και από τα χαζοχαρούμενα αλλά άκρως διασκεδαστικά «Miss Congeniality 1 & 2» το 2000 και 2005 μέχρι τα σοβαρά και οσκαρικά «Crash» το 2004 και το φετινό «Gravity», η Bullock εκτινάσσει ότι πιάσει στα χέρια της. Και είναι 50 ετών (το ξαναλέω μήπως το πιστέψω και εγώ ο ίδιος!!).

  1. Judi Dench – Philomena
Απλά τεράστια η 80χρονη Dench που ξεχωρίζει σε ότι και να κάνει. Γοητευτική ακόμα και τώρα, εξαιρετική ηθοποιός και με τολμηρές επιλογές στην καριέρα της απογείωσε μια ταινία έκπληξη στα φετινά OSCAR που δεν έχει πολυδιαφημιστεί όσο άλλες. Η καριέρα της ξεκίνησε μόλις (!!!) πριν 55 περίπου χρόνια και ακόμα και τώρα τραβάει τα βλέμματα. Για πολλά χρόνια από τις κορυφαίες τηλεοπτικές ηθοποιούς, μεταπήδησε στον κινηματογράφο με την ίδια επιτυχία. Κορυφαία επίσης και στο σανίδι. Συμμετοχή σε ταινίες του James Bond ως M, «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» το 1998 ως Βασίλισσα Ελισάβετ, στο «Chocolat» το 2000, στο «Περηφάνια και προκατάληψη» το 2005 και στο «J. Edgar» to 2011. Ίσως αουτσάιντερ αλλά ποιος μπορεί να την ξεγράψει??

  1. Meryl Streep – August: Osage County
64 έτη ζωής, 40 χρόνια καριέρας, 18 υποψηφιότητες για OSCAR (σχεδόν ανά 2 χρόνια) και 3 κερδισμένα αγαλματίδια συνθέτουν τη ζωή της μεγαλύτερης (κατά τη γνώμη μου) εν ζωή ηθοποιούς. Στη φετινή της συμμετοχή στο δυνατό δράμα του John Wells επιβεβαιώνει τα παραπάνω και δίνει (επίσης κατά τη γνώμη μου) μία από τις δυνατότερες ερμηνείες που έχω δει ποτέ. Υπερβολικό? Δεν ξέρω. Σίγουρα πάντως (μαζί με την επίσης εκπληκτική Julia Roberts) ανυψώνουν μια ταινία που στηρίζεται κυρίως στις ερμηνείες. Για την καριέρα της τι να πω? Ας ξεκινήσω με τις 3 ταινίες που της χάρισαν το OSCAR: «Cramer vs Cramer» το 1979, «Sophies choice» το 1982 και «The iron lady» το 2011. Από κει και πέρα, πολλές εκπληκτικές ταινίας με πιο πρόσφατες το «Οι ώρες» το 2002, το «Doubt» το 2008 ακόμα και το «Mamma Mia!» την ίδια χρονιά. Προσδίδει κύρος σε ότι και να κάνει και το απογειώνει. Έτσι απλά!! Υποκλινόμαστε!!




Υποψήφιες για OSCAR Β’ Γυναικείου Ρόλου

  1. Sally Hawkins – Blue Jasmine
Σωστό τάιμινγκ, συγκυρίες ή όντως ένα ταλέντο που περίμενε να βγει στην επιφάνεια? Διαλέξτε ότι θέλετε από τα παραπάνω για τη Hawkins που μετά από μια αδιάφορη καριέρα και συμμετοχή σε δευτεροκλασάτες ταινίες (κυρίως) ή σε ποιοτικότερες αλλά με μικρούς ρόλους («Jane Eyre» 2011) καταφέρνει να φτάσει μέχρι τις υποψηφιότητες των OSCAR (και μάλλον κάπου εκεί θα μείνει). Σίγουρα πάντως αυτή η επιτυχία θα της δώσει ώθηση και ευκαιρίες που μένει να εκμεταλλευτεί.

  1. Jennifer Lawrence – American Hustle
Η μόλις 23 ετών Lawrence έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια μια πολλά υποσχόμενη καριέρα που την έχει αναδείξει σε ότι καλύτερο έχει η γενιά της. Από το 2006 και έπειτα με συμμετοχές αρχικά σε τηλεοπτικές σειρές ανεβαίνει τα σκαλιά με ταχύτητα κι έφτασε (μήπως πολύ νωρίς) στην κορυφή. Εισπρακτικές επιτυχίες («Αγώνες Πείνας» 2012, 2013 και έχουμε και συνέχεια ή X-MEN) αλλά και πολύ καλές ερμηνείες (για OSCAR) όπως στο «Οδηγός αισιοδοξίας» το 2012 και ο φετινός οδηγός (διαπλοκής, έτσι για αλλαγή) δείχνουν ότι ή είναι πιο ώριμη από την ηλικία της (όσον αφορά τις επιλογές της) ή απλά έχει καλούς μάνατζερς. Αναμένουμε την επόμενη έκπληξη λοιπόν!!

  1. Lupita Nyong’o – 12 Years a Slave
Παρότι 31 ετών, η κενυάτισσα Lupita, ξεκίνησε την καριέρα της μόλις το 2008 αλλά φέτος μας πρωτοπαρουσιάστηκε ως μια πολύ καλή ηθοποιός στο εξαιρετικό «12 χρόνια σκλάβος». Άγγιξε ευαίσθητες χορδές με την παρουσία της και κέρδισε τον θαυμασμό πολλών απ’ ότι φαίνεται ώστε να φτάσει μέχρι τα OSCAR. Το 2014 θα την δούμε στο πλευρό του Liam Neeson, στην ταινία «Non stop».

  1. Julia Roberts – August: Osage County
Το έτερον ήμισυ της Streep στην ταινία, ακόμα ένας χαμαιλέοντας του κινηματογράφου συνδυάζει τις χαλαρές αισθηματικές κομεντί με εκπληκτικούς δραματικούς ρόλους που την αναδεικνύουν. Πανέμορφη ακόμα και με ρυτίδες και γκριζαρισμένα μαλλιά, δίνει ρεσιτάλ στο πλάι της Streep και υπόσχεται μάχη για να γίνει το double στις δύο αυτές κατηγορίες για την ταινία που παίζει. Γεννημένη στην πόλη Σμύρνη των Η.Π.Α. το 1967 κατάφερε να γίνει μία από τις εμπορικότερες και δημοφιλέστερες ηθοποιούς των τελευταίων 25 ετών. «Ανθισμένες μανόλιες» το 1989 και κυρίως το «Pretty Woman» το 1990 την εκτίναξαν στην κορυφή, όπου κρατήθηκε άνετα μέσα από εξαιρετικές επιλογές. «The pelican brief» το 1993, «Ο γάμος του καλύτερού μου φίλου» το 1997, «Μια βραδιά στο Νόττινγκ Χιλ» το 1999, το εκπληκτικό «Erin Brockovich» το 2000, «Η συμμορία των 11 και 12» το 2001 και 2004 και τα «Παιχνίδια εξουσίας» το 2007 σιγούρεψαν τον δρόμο προς την επιτυχία. Μεγάλο φαβορί και όχι άδικα.

  1. June Squibb – Nebraska
Ακόμα μια έκπληξη από την εξαιρετική όμως Squibb που στα 84 της καταφέρνει να σταθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο υποκριτικής. Πέρα από τη φετινή της παρουσία έχει μια σχετικά σύντομη καριέρα αν αναλογιστούμε την ηλικία της. Μόλις το 1990 η πρώτη παρουσία της ενώ το 1992 γίνεται ευρέως γνωστή για την ερμηνεία της στην ταινία «Άρωμα Γυναίκας». Συμμετοχή επίσης στην ταινία «Συνάντησε τον Τζο Μπλακ» το 1998 και στο «All about Smint» το 2002 αλλά και γκεστ συμμετοχές σε αρκετές επιτυχημένες σειρές.



Σκληρή μάχη και στις δύο κατηγορίες αλλά με φαβορί και αουτσάιντερ και με μερικές εξαιρετικές ερμηνείες που αξίζουν το αγαλματίδιο. Περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα του γκάλοπ μας. Άραγε, οι αναγνώστες του blog που θα δώσουν το αγαλματίδιο??


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24