25 Οκτ 2019

Red Sea Diving Resort (2019, ελληνιστί «Θέρετρο Καταδύσεων Ερυθράς Θάλασσας» ή εναλλακτικά «Οι περιπέτειες του Captain America στην Αφρική»)


Βαθμολογία 2/5

Γίνεται μία ταινία που αναφέρεται σε γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από σχεδόν 40 χρόνια, να είναι επίκαιρη ακόμα και σήμερα; Και όμως γίνεται εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης και του μεταναστευτικού ρεύματος από χώρες όπως η Συρία, που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και χρόνια.
Η ταινία αναφέρεται σε μια άλλη ομάδα που στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και έπειτα, βρέθηκε στην ανάγκη μετανάστευσης. Αυτοί είναι οι αιθίοπες εβραίοι, οι οποίοι υπό την πίεση αντιπάλων τους στο εσωτερικό της Αιθιοπίας οδηγήθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Σουδάν με απώτερο σκοπό να φτάσουν στο Ισραήλ. Μία ομάδα πρακτόρων της Μοσάντ, με επικεφαλής τον Ari Levinson (Chris Evans), αποφασίζει να βοηθήσει τους αιθίοπες εβραίους να αποδράσουν από το Σουδάν. Για να το επιτύχουν αυτό, νοικιάζουν από την κυβέρνηση του Σουδάν ένα τουριστικό θέρετρο στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν ως προκάλυμμα για τις επιχειρήσεις διάσωσης. Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση παίζει ο Kedebe Bimro (Michael Wiliams), ένας αιθίοπας εβραίος που έχει ως μοναδικό σκοπό ζωής να σώσει όσους περισσότερους κυνηγημένους συμπατριώτες του γίνεται.

Αν δει κανείς την ταινία μεμονωμένα, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια σχετικά καλοστημένη περιπέτεια, με ωραία πλάνα, καλή σκηνοθεσία, μερικές ανάλαφρες σκηνές που σπάζουν τη μαυρίλα του κλίματος. Και φυσικά την ιστορία κάποιων λευκών να σώζουν χιλιάδες μαύρους. Αυτό το τελευταίο ήταν το μεγαλύτερο λάθος του δημιουργού της ταινίας, Gideon Raff. Αντί να εστιάσει στο δράμα ενός ολόκληρου λαού και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ή στον ηρωισμό κάποιων εμβληματικών προσωπικοτήτων, όπως ο Kedebe, εστιάζει στο ρόλο των πρακτόρων της Μοσάντ και μετατρέπει την ταινία σε μια κλασική αμερικανιά. Δεν γίνεται να έχεις στα χέρια σου το ταλέντο και την υποκριτική δεινότητα του Williams (όπως και του υπέροχου Ben Kingsley στο ρόλο του αφεντικού του Ari) και να μην του δίνεις τον πρωταγωνιστικό ρόλο, παρά μόνο μια σκηνή στην αρχή, άλλη μία στο τέλος και στο ενδιάμεσο απλά να τον έχεις να περιφέρεται άσκοπα και άνευρα. 
Καλός ο Evans ως άλλος Captain America που σώζει τον κόσμο αλλά η ουσία της πραγματικότητας βρισκόταν αλλού. Το υλικό από τις αναφορές των πραγματικών αποστολών της περιόδου βγήκε στη δημοσιότητα πρόσφατα και έδινε ένα καλό πάτημα σε όποιον ήθελε να ασχοληθεί με το θέμα. Αλλά ο Raff επέλεξε να ακολουθήσει την πεπατημένη και όχι να δημιουργήσει μία πραγματικά καλή ταινία.
Παρόλα αυτά, η ταινία βλέπεται ειδικά από κάποιον που δε γνωρίζει τι έγινε πραγματικά. Χωρίς να είναι ιστορικά ανακριβής, εστιάζει σε λάθος σημεία. Όμως η σχετικά καλοστημένη δράση και γενικότερα η αίσθηση ότι ακολουθεί ένα ιστορικό γεγονός της δίνουν πόντους. Πέρα από την καλλιτεχνική της αξία ή πιστότητα στα πραγματικά γεγονότα, η ταινία δίνει το έναυσμα να αναλογιστούμε τί λάθος έχουμε κάνει ως ανθρώπινο γένος και τρώμε τις σάρκες μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24