30 Οκτ 2019

Σκυτάλη του Τρόμου - Γιούλη Αναστασοπούλου

Με την υπογραφή και επιμέλεια της Σοφίας Κραββαρίτη
 
Γιούλη Αναστασοπούλου

Γιούλη, σε καλωσορίζουμε με χαρά στη "σκυτάλη του τρόμου" όπου βρίσκεσαι μετά από πρόσκληση - πρόκληση της Αγγελικής Μαρίνου, και θέλουμε να μας πεις ποιο ήταν το βιβλίο που χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη σου και για ποιο λόγο έκανε τη διαφορά από τα υπόλοιπα που έχεις διαβάσει. Υπάρχει κάποιο σημείο στην πλοκή του, που πιστεύεις πως δε θα ξεχάσεις ποτέ;

Δυσκολεύομαι να αναφερθώ στο αγαπημένο μου βιβλίο τρόμου, ίσως γιατί πάντα μου άρεσε η μικρομυθοπλασία, όμως με βοηθάτε να απαντήσω στην ερώτησή σας σχετικά με το σημείο πλοκής που δεν θα ξεχάσω. Θα αναφερθώ λοιπόν στις Φανταστικές ιστορίες από τις εκδόσεις Αιγόκερως, την περίφημη εξαντλημένη, δυστυχώς, «μωβ» συλλογή  και θα αναγκαστώ να διαλέξω ένα διήγημα, αν και ολόκληρη η συλλογή περιέχει αριστουργήματα. Πρόκειται για ένα διήγημα του Άντονυ Γκίλμπερτ , στην Ανθολογία «η τρέλα», με τον τίτλο: « Ο ύπνος είναι ο εχθρός», το οποίο μάλιστα προτείνεται από τον ξένο τύπο με την προειδοποίηση «Το διήγημα είναι αρκετά νοσηρό, θα ταράξει βαθιά το νευρικό σας σύστημα...»
Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι η ηρωίδα ξυπνούσε μέσα ένα όνειρο και δεν μπορούσε να απεγκλωβιστεί από αυτό. Μου είχε προκαλέσει τρόμο η πιθανότητα ένας άνθρωπος να γίνεται δέσμιος του ονείρου του για πάντα, έχοντας μάλιστα τη συνείδηση και άρα την οδυνηρή επίγνωση, ότι πρόκειται για όνειρο αλλά μην μπορώντας να κάνει τίποτα για αυτό. Μου θύμισε εκείνες τις φορές που ονειρευόμαστε και θέλουμε να ξυπνήσουμε γιατί κάτι περίεργο ή παράταιρο συμβαίνει, αλλά εξακολουθούμε και περπατάμε στις ατραπούς του ονείρου, ξέροντας πως πλησιάζουμε τη συνάντηση με το απροσδόκητο, το φρικαλέο, την αποκάλυψη, το τραύμα, εκείνες τις στιγμές διαύγειας του νου που παρεισφρύουν στον ονειρευόμενο. Και αν η μορφοποιητική ικανότητα του ονείρου και ο συμβολισμός ως μηχανισμοί άμυνας, υπάρχουν για να μας προστατεύουν από το να αντικρίσουμε κατάματα μια αλήθεια, τότε, εν τη απουσία τους, το όνειρο γίνεται εφιάλτης.

Επίσης... ποιος/α θα είναι ο/η επόμενος/η συγγραφέας που θα πάρει από το χέρι σου την... "σκυτάλη του τρόμου;"
 
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να δώσω με τη σειρά μου τη σκυτάλη στον συγγραφέα Ηφαιστίωνα Χριστόπουλο.


Η Γιούλη Αναστασοπούλου είναι ψυχολόγος, συγγραφέας και σεναριογράφος.

2011, Ψυχή στην Κούλουρη, εκδόσεις Αλεξάνδρεια
2011, Γράψε σβήσε, μου πήδηξες την ιδέα, συλλογικό έργο, εκδόσεις Φαρφουλάς.
2016, Τι συμβαίνει με τα βατόμουρα, εκδόσεις Θράκα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24