29 Οκτ 2019

"Αφηγήσεις Πεσόντα" από τον Θανάση Πάνου

«Σουπερμάρκετ ‘Η Ιθάκη»
«Ramolimedo consumer»

Ραμολιμέντο έξυπνο, με εγκεφαλική μαλάκυνση επιδεινούμενη από την παράνοια και τα ανεξήγητα της εποχής του, πάρκαρε το σκαρί του , ξερίζωσε ένα ιστίο, δέθηκε γερά στο κατάρτι κουβαλώντας το στον ώμο και μπήκε στο γεμάτο με σειρήνες σούπερ μάρκετ με χάσκουσες τις τσέπες.
Φωτισμένος και δροσερός ο χώρος άλλαζε αμέσως την διάθεση. Σαν από υπερκόσμιες συχνότητες αναδυόταν μια μουσική που υπνώτιζε και άνοιγε όλα τα θέλω και όχι μόνο αυτό, δημιουργούσε και καινούργια. Χιλιάδες Σειρήνες και Αρπυίες τα αγαθά, με πρόσωπα παρθένων και συσκευασία με θελκτική φωνή καλούσαν, καταμαγεύοντα τους παραπλέοντας αγοραστές.

Ριπιδοκέφαλο ραμολιμέντο όντας, με απολιθωμένες τις αισθήσεις πλησίαζε κρυφά τα φωσφορίζοντα αγαθά, όσο μπορούσε πιο κοντά, άνοιγε διάπλατα τα ρουθούνια του και ρουφούσε δυνατά σε μια προσπάθεια να φυλακίσει τις οσμές της φέτας παραδίπλα των ελιών, της ντομάτας και του πεπονιού, ενώ τα χέρια του αχόρταγα άγγιζαν, ζούλαγαν, χάιδευαν και τελικά γέμιζαν εικονικά το καλάθι του. Στους τεράστιους θολούς καταψύκτες- αυτά τα θησαυροφυλάκια γεύσεων από όλη τη γη -έστεκε με ιερή προσοχή. Φόραγε τα γυαλιά του και καθάριζε χνοτίζοντας τα τζάμια. Με τον ζήλο μελετητή σε αρχαία βιβλιοθήκη, διάβαζε στις συσκευασίες σχολαστικά, όλες τις πληροφορίες.
Σολωμός Ιαπωνίας, μμ, με πρωτότυπη συνταγή, ταλιατέλες με λαχανικά , αρνάκι με σέσκουλα, ωω και αυτό το στρούντελ με μήλο τι υπέροχο φαντάζει!
Παραδίπλα ,το αρνάκι και το κατσικάκι είχαν την τιμητική τους με προσφορές και οδηγίες χρήσης για γεμάτη γεύση και για πιο απλά γεύματα εκατοντάδες αφράτες πίτσες τραγουδούσαν ότι είναι σπιτικές.
Στην πορεία συνάντησε πολύχρωμα λαχανικά από τον κήπο της Κίρκης, τραγανές ψιλοκομμένες πατάτες από το νησί των Φαιάκων, στρούντελ Βησιγότθων, τσάντλεϊ μήλων με μυρωδικά Σαμουράι και παγωτά με γάλα ταράνδου, σε συσκευασίες τόνου κατευθείαν από την Αλάσκα. Αλά ιταλικά, αλά γερμανικά , αλά αμερικάνικα και όλα τα αλά της γης σε αυτό του το ταξίδι.
Και ήταν εντυπωσιακή, όχι μόνο η ποικιλία αλλά και η διατροφική αξία τους!
Πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, με λίγα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, σελήνιο και ισχυρά αντιοξειδωτικά, ψευδάργυρο απαραίτητο για την καλή ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού, ασβέστιο και μαγνήσιο και όλα αυτά αν θες, μέσα σε ένα μόνο γιαουρτάκι με ενισχυμένα προβιοτικά…Παραδίπλα, χαμογελαστά Celebrities του έκλειναν οικεία το μάτι πως είναι μόδα, 14,99 ευρώ τα μπλουζάκια και για δες, σώβρακα και σαγιονάρες Μεξικού και άλλα πολλά και όλα unisex σε όλα τα χρώματα και τα μεγέθη!
Τα τόνιζαν όλα αυτά συνέχεια και τραγουδιστά όλες οι Σειρήνες με την υπόσχεση της ευζωίας και μακροζωίας και πως η κατανάλωσή συμβάλλει στην αποβολή του άγχους και της κούρασης.

Πλησιάζοντας το ταμείο, η ορχήστρα παύει και η μουσική ως δια μαγείας σταματάει.
Οι Σειρήνες αποσύρθηκαν στην οικία τους την γεμάτη με σωρούς καταποσηπομένων καταναλωτών και αυτός λίγο πριν την Ιθάκη του ακούει μέσα στο κεφάλι του, φωνές σαρκοκόφτες της λογικής:
-Ποιός κρύβεται εκεί, πίσω στην ουρά χωρίς καροτσάκι; Τι μόνο αυτό; μα καλά άνεργος είσαι;
- αχ… ξέχασα την κάρτα μου! Αύριο, τι να κάνουμε… ραμολιμέντο είμαι με εγκεφαλική μαλάκυνση… μόνο αυτό…
-1,20 ευρώ η κονσέρβα σας κύριε , να και η απόδειξή σας…

Όταν έφτασε στο νησί του, ο γέρο–σκύλος του χαρούμενος κουνούσε την ουρά… Πήρε από το μικρό μπαξέ του, μια ντομάτα ένα κρεμμύδι ένα αγγούρι μια πιπεριά και κάπαρη, έκοψε μια μεγάλη φέτα από το ψωμί που είχε ψήσει στον φούρνο του και κάθισε στο τραπέζι στην αυλή του. Έσκυψε, άνοιξε την κονσέρβα την 1,20 ευρώ, σέρβιρε αργά–αργά και του ψιθύρισε πονηρά.
-Αγόρι μου, κάπαρη, σκόρδο, μέλι, θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο, αληθινά όμως ε; δεν είχανε…
Και δεν θα έχουνε ποτέ  αντάρτες φαγητά
γιατί τα λεύτερα και τα αγνά
που κατοικούνε σε απάτητα βουνά
δεν αναπαράγονται σε εργαστήρια πονηρά…

1 σχόλιο:

who is online

Ad24