18 Νοε 2017

Euroleague 2017-2018, The road so far…(and poll)



Και πόσο είναι αυτό το far; 8 αγωνιστικές εκ των οποίων οι 4 συγκεντρωμένες σε 2 διαβολοβδομάδες, όπως συνηθίζουμε από πέρυσι να τις ονομάζουμε με 2 παιχνίδια συνήθως υψηλής έντασης μέσα σε δύο 24ωρα....

James Feldein στα κόκκινα
Είναι σαφώς νωρίς για ακριβή συμπεράσματα (αν μπορούν να βγουν βέβαια τέτοια...ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πως δεν μπορούν) αλλά μια πρώτη εικόνα υπάρχει για τις ομάδες. Ως γενικό σχόλιο μπορούμε να πούμε ότι κάτι η κούραση από το δύσκολο καλοκαίρι, κάτι οι σοβαροί τραυματισμοί παικτών τους που αντιμετωπίζουν κάποιες ομάδες, κάτι που είναι ακόμα αρχή και είμαστε σε φάση σεταρίσματος, η φετινή Euroleague φαίνεται ακόμα πιο αμφίρροπη. 6-2 ο πρώτος, 2-6 ο τελευταίος, μόνο μία έδρα απόρθυτη μέχρι τώρα, του Παναθηναϊκού, ήττες σοκ, μεγαλειώδεις νίκες συνθέτουν ένα ρευστό σκηνικό. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες ομάδες που ξεχωρίζουν και στις 2 πλευρές του βαθμολογικού πίνακα. Πιθανότατα η χειρότερη ομάδα της φετινής διοργάνωσης να είναι ο Ερυθρός Αστέρας που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην έδρα του και στον αξιόλογο Rochestie (αλλά και στο αστείρευτο αλλά αδούλευτο ακόμα ταλέντο των σέρβων του). Από κοντά πιθανώς να καταλήξουν στις τελευταίες θέσεις ομάδες όπως η Unicaja Malaga με εξαιρετικό προπονητή και καλές μονάδες που θα κάνουν ζημιές και η κλασική πλέον AX Armani με πλούσιο αλλά αδούλευτο ακόμα ρόστερ (Goudelock, Micov, Kalnietis).

Ένα σκαλί παραπάνω φαίνεται να είναι η Brose Basket που συνεχίζει τα περσινά με δυνατή έδρα αλλά και με απότομα σκαμπανεβάσματα και η εκπληκτική Zalgiris του Saras που προς το παρόν πραγματοποιεί αξιοθαύμαστη πορεία αλλά δύσκολα θα αντέξει σε αυτό το επίπεδο και πιθανότατα να παλέψει μέχρι κάποιο σημείο για την 8άδα αλλά μέχρι εκεί. 
 
Ο ελληνικός κορμός του Ολυμπιακού όλα τα λεφτά
Η Anadolou Efes είναι μία κατηγορία μόνη της...τραγικό ξεκίνημα με 0/4 εντός έδρας αλλά δύο σημαντικές εκτός έδρας νίκες, εξαιρετικό ρόστερ (McCollum, Brown, Motum, Dunston, Simon) που λογικά κάποια στιγμή θα ρολάρει (πολύ σημαντική η νίκη του ΠΑΟ γιατί λογικά θα είναι από τις βασικές ανταγωνίστριες των ελληνικών ομάδων). Τα ίδια πάνω κάτω μπορούμε να πούμε για τις 3 ισπανικές ομάδες (πλην Real Madrid) που μοιράζονται στη 10η θέση με ρεκόρ 3-5. Η FC Barcelona Lassa για ακόμα μία χρονιά με χρυπητές αδυναμίες στο ρόστερ της αλλά και εξαιρετικές μονάδες (Hanga, Heurtel) και λογικά θα παλέψει για 8άδα με τις πιθανότητες υπέρ της. Η Baskonia Vitoria βρίσκεται σε μεταβατική χρονιά, θα κάνει πολλές ζημιές γιατί έχει πολύ ικανό ρόστερ (Shengelia, Granger, Huertaw, Timma) και δυνατή έδρα αλλά μένει να δούμε αν αυτό θα είναι αρκετό για να τη φέρει στην επόμενη φάση. H τρίτη της παρέας, Valencia μάλλον θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στις ορέξεις του Erick Green και δύσκολα αυτό θα την φέρει πολύ μακριά. 
 
Πάθος (χ2) και μυαλό σε μια εικόνα
Πάμε τώρα στην πρώτη 7άδα (μέχρι στιγμής), ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω...CSKA Moscow δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου για τους εξής λόγους...αποφεύγει τις ήττες-έκπληξη εκτός προγράμματος, έχει ένα εξαιρετικό και γεμάτο ρόστερ (Rodriguez, Clyburn, Hines, Khryapa, De Colo και δε συμμαζεύεται) και είναι πολύ πιθανό (αν δεν πετύχει πάλι κανέναν Ολυμπιακό στα ημιτελικά) να είναι η τελική νικήτρια του τουρνουά. Οι λόγοι είναι οι παρακάτω...η Real Madrid έχει εκπληκτικό ρόστερ αλλά οι πολλοί και μακροχρόνιοι τραυματισμοί θα έχουν επίπτωση στην πορεία της και το κυριότερο στην ετοιμότητά της σε ένα πιθανό F4. Η Fenerbahce Dogus Istanbul είναι αποδυναμωμένη και πολύ δύσκολα θα κάνει το back2back και μάλιστα εκτός έδρας αυτή τη φορά, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ξεπεράσει κατά πολύ το ταβάνι του για να πραγματοποιήσει ίδια πορεία (και λίγο παραπάνω) με πέρυσι και ο Παναθηναϊκός αν δε διορθώσει τη χτυπητή αδυναμία στο 5 και την πνευματική ανετοιμότητά του στα εκτός έδρας παιχνίδια δύσκολα θα φτάσει ακόμα και στο F4. Τέλος Maccabi FOX Tel Aviv και Khimki Moscow έχουν πολύ καλές ομάδες αλλά ανισόρροπες (αγωνιστικά και πνευματικά) αν και θεωρώ ότι η μία από τις δύο μπορεί να κάνει την έκπληξη και να βρεθεί στο F4 (μαζί με την Anadolu Efes).
Δύσκολα θα δούμε την ίδια εικόνα φέτος
Ας ελπίσουμε να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η φετινή Euroleague, με αμφίρροπα και επιθετικά παιχνίδια και να μην βρεθούν τίποτα παραγοντίσκοι να καταστρέψουν το μπάσκετ που τόσο αγαπάμε.  

ΥΓ 1: Η ανετοιμότητα των ομάδων και η ρευστότητα φαίνεται από τα εξής ζευγάρια αγώνων που εμπλέκονται και οι ελληνικές ομάδες...


Fenerbahce Dogus Istanbul – Olympiakos Piraeus 83-90

CSKA Moscow – Fenerbahce Dogus Istanbul 93-95

και

Maccabi FOX Tel Aviv – Anadolu Efes 72-92

Anadolu Efes – Panathinaikos Superfoods Athens 81-82


ΥΓ 2: Αναμένω με αγωνία την επιστροφή Σπανούλη στον Ολυμπιακό και πως αυτή θα επιδράσει στην ομάδα που φαίνεται να βρίσκει ισορροπίες (εξαρτάται φυσικά και σε τι κατάσταση θα επιστρέψει ο V-Span)


ΥΓ 3: Θεωρώ δεδομένο ότι κάποια στιγμή ο Παναθηναϊκός θα κάνει κίνηση για 5άρι (λογικά αθλητικό) αφού ο Βουγιούκας εκτελεί άλλα πλάνα και ο Όγκαστ απέχει πολύ από αυτό το επίπεδο. Η πιθανή αυτή κίνηση θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία του φέτος.

 ΥΓ 4: Και για να ανάψει και η κουβέντα πάρτε και ένα γκάλοπ...ποια ομάδα πιστεύετε ότι θα κατακτήσει την κούπα φέτος;

1 σχόλιο:

  1. Αν η real δεν ειχε τραυματισμους θα ηταν φαβορι για τον τιτλο...τωρα κανεις δεν ξερει σε τι κατασταση θα γυρισουν οι τραυματιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

who is online

Ad24