6 Αυγ 2017

The Mummy (2017, ελληνιστί «Η Μούμια»)



Βαθμολογία 3 / 5

Καιρό είχαμε να καταπιαστούμε με την κριτική μιας ταινίας και η επιστροφή μας γίνεται με τη νέα εκδοχή ενός εκ των δημοφιλέστερων μύθων παγκοσμίως, αυτόν της κατάρας της μούμιας (όποιας μούμιας να ναι!!). Όταν μάλιστα αποτελεί την εισαγωγή στο Dark Universe της εταιρείας Universal Studios, τότε σίγουρα οι προσδοκίες είναι υψηλές. Και εξηγώ...η Universal Studios, μία θρυλική εταιρεία παραγωγής θέλει να επαναφέρει μια σειρά από τέρατα που κυριάρχησαν τις ταινίες της στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα. Ακούγεται ότι μετά τη Μούμια, θα ακολουθήσουν τέρατα όπως ο Frankenstein, ο Dracula, το Φάντασμα της Όπερας και άλλα τέτοια. 

Ας επιστρέψουμε όμως σε αυτό που έχουμε στα χέρια μας. Μία κλασική ταινία του Tom Cruise, ο οποίος υποδύεται έναν στρατιώτη που στον ελεύθερό του χρόνο βρίσκει αρχαιότητες και τις πουλάει. Για κακή του τύχη θα πέσει πάνω στον τάφο της χαμένης Αιγύπτιας βασίλισσας Ahmanet (Sofia Boutella) που την ακολουθεί μια (ω, τι έκπληξη) αρχαία κατάρα. Μαζί με την αρχαιολόγο Jenny Halsey (Anabelle Wallis) θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο της καταστροφική μανία της Ahmanet αλλά και την ημίτρελη κατάσταση του Dr. Henry Jekyll (Russell Crowe – ναι, ο γνωστός μας Dr. Jekyll και Mr. Hyde σε νέες περιπέτειες) που έχει άλλα σχέδια για τη μούμια. 


Δεν θα πω ότι δεν διασκέδασα. Άλλωστε τρελαίνομαι για τέτοιου είδους περιπέτειες, που έχουν μέσα το κωμικό στοιχείο και μια (διεστραμμένη βέβαια) ιστορική καταβολή. Άλλωστε ποιος ξεχνάει το δίδυμο Brendan Fraser Rachel Weiss στην κλασική τριλογία με θέμα ακόμα μία μούμια. Στα ίδια χνάρια βαδίζει και η συγκεκριμένη ταινία αλλά το κάνει μάλλον με έναν κάπως άβολο τρόπο. Ο Tom Cruise δεν πολυταιριάζει στον συγκεκριμένο ρόλο αλλά τον φέρνει εις πέρας, όπως πάντα, επαγγελματικά. Οι δύο γυναίκες της υπόθεσης, η αρχαιολόγος και η μούμια, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία δεν κουμπώνουν καλά με τον πρωταγωνιστή. Η μεν αρχαιολόγος μάλλον αδικείται από τον τρόπο που (δεν) αναπτύσσεται ο χαρακτήρας της ενώ η μούμια, παρότι εξαιρετικά δοσμένη από την Sofia Boutella, πάσχει στο θέμα της ανθρώπινης διάστασης (κάτι που δεν συνέβαινε για παράδειγμα με τον Arnold Vosloo που υποδύθηκε την άλλη μούμια πριν μερικά χρόνια). Σκηνοθετικά η ταινία είναι αρκετά καλή, με (λίγες βέβαια) εντυπωσιακές σκηνές δράσης με τη βοήθεια των οπτικών εφέ ενώ όσον αφορά το σενάριο αυτό ακριβώς που περιμέναμε. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο....μία κλασική βασική ιστορία, με τρύπες αριστερά και δεξιά που μπαλώνονται όπως όπως και ένα τέλος που υπόσχεται sequel.

Σε γενικές γραμμές μια συμπαθητική ταινία που μας προετοιμάζει για τη σειρά ταινιών που ετοιμάζουν τα Universal Studios. Αν πάντως δεν είστε φαν του συγκεκριμένου είδους καλύτερα να την προσπεράσετε (ή και να αλλάξετε διάδρομο εντελώς στο video club).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24