27 Απρ 2015

8 Πραγματικές Ιστορίες Σχολικού Εκφοβισμού



By Grace Murano, www.oddee.com


Από καιρό ήθελα να ανεβάσω ένα άρθρο σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό αλλά επειδή δεν είμαι ούτε ψυχολόγος, ούτε εκπαιδευτικός αποφάσισα να σκαλίσω τις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες και να βρω εκεί αυτό που αναζητούσα. Το έναυσμα μου έδωσε η διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης "Εφόδια Καριέρας" στον Βόλο, την Τετάρτη 29 Απριλίου με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό .Ιδού λοιπόν το άρθρο της Grace Murano για την ιστοσελίδα www.oddee.com που περιγράφει 8 πραγματικές ιστορίες. Μπορεί να μην αφορούν την χώρα μας αλλά πιστέψτε με … συμβαίνουν και εδώ!



       1.       Η μητέρα που έστειλε τον εκφοβισμένο γιό της στο σχολείο με όπλο

Αφού ο ομοφυλόφιλος γιος της είχε δεχτεί αρκετές επιθέσεις σχολικού εκφοβισμού και αφού οι δάσκαλοι δεν έκαναν τίποτα για να το σταματήσουν, η Chelisa Grimes αποφάσισε να κάνει κάτι για να προστατέψει τον γιό της: τον έστειλε στο σχολείο με ένα όπλο ηλεκτρικού ρεύματος. «Το έφερα στο σχολείο γιατί δεν ήμουν ασφαλής», είπε ο 17χρονος. Μια ομάδα 6 παιδιών τον περικύκλωσαν στο σχολείο, τον αποκαλούσαν με διάφορα ονόματα και τον απειλούσαν. Ο Young έβγαλε το όπλο και έτρεψε σε φυγή την ομάδα των συμμαθητών του. «Με έδιωξαν από το σχολείο επειδή έφερα μαζί μου το όπλο, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι ήταν άδικο», είπε ο Young. «Δεν το χρησιμοποίησα πάνω σε κάποιο..το μόνο που έκανα ήταν να το σηκώσω στον αέρα».


      2.       Ο έφηβος που αυτοπυροβολήθηκε στο Λύκειο μπροστά στους συμμαθητές του ντυμένος ως ο Two Face από τον Batman

Τον Σεπτέμβριο του 2012, ένας 13χρονος μαθητής ντυμένος ως ο Two Face αυτοκτόνησε μπροστά στους συμμαθητές του στην Οκλαχόμα, μερικά λεπτά πριν ξεκινήσει το μάθημα. Οι τρομοκρατημένοι μαθητές- πολλοί εκ των οποίων ήταν ντυμένοι με παρόμοια κοστούμια λόγω της ημέρας Super Hero Day- άκουσαν τον πυροβολισμό και βρήκαν τον Cade Poulos, να κείτεται στον διάδρομο. Οι τρομοκρατημένοι έφηβοι τράπηκαν σε φυγή υπό τον φόβο να υπάρχει κάποιος οπλισμένος στο σχολείο. Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν αργότερα αρκετοί, ο σχολικός εκφοβισμός ήταν το κίνητρο για την αυτοκτονία του παιδιού.

     3.       Η συνοδός σχολικού που την κακομεταχειρίζονταν τα παιδιά και αργότερα έβγαλε πάνω από 700.000 $ από δωρεές

Η Karen Klein ήταν συνοδός σχολικού και κάθε μέρα 4 συγκεκριμένοι μαθητές της υπέβαλλαν σε λεκτικά βασανιστήρια. Όμως ένας καναδός που συγκινήθηκε από την ιστορία της μάζεψε πάνω από 700.000 $ από δωρεές και της τα παρέδωσε σε μια τελετή στον Καναδά. Η  68χρονη δεχόταν απειλές και προσβολές και ένα 10λεπτο βίντεο που τράβηξε ένας από τους μαθητές έγινε viral και της απέφερε τα λεφτά. Το μεγαλύτερο ποσό έδωσε ένας 25χρονος διαιτολόγος που είπε ότι και αυτός ήταν θύμα σχολικού εκφοβισμού και έστειλε τα χρήματα για να μπορέσει να πάει η Klein σε διακοπές. Τελικά πάνω από 30,000 άνθρωποι από 84 χώρες έστειλαν χρήματα. Η Klein σκόπευε να δωρίσει 75,000$ στο ίδρυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού που φέρει το όνομά της.

      4.       Το κορίτσι που κρεμάστηκε λόγω της ομορφιάς της

Ένα έφηβο κορίτσι βρέθηκε κρεμασμένο στο δωμάτιό του επειδή μερικοί συμμαθητές της την κοροϊδεύανε εξαιτίας της ομορφιάς της.  Η Jade Stringer, 14 ετών, πέθανε 6 μέρες αργότερα από την ημέρα που ο πατέρας της την βρήκε αναίσθητη. Φίλοι λένε ότι η έφηβη, που ήταν ιδιαίτερα συμπαθής και όμορφη, είχε υποστεί σχολικό εκφοβισμό τους τελευταίους μήνες. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου πέθανε μια εβδομάδα μετά.

      5.       Το κακομεταχειρισμένο κορίτσι που σώθηκε από την καλοσύνη των συμπολιτών του μετά από μια βάναυση φάρσα

Η 16χρονη Whitney ήταν αρχικά ενθουσιασμένη όταν έμαθε ότι ψηφίστηκε από τους συμμαθητές της ως το πρόσωπο των σχολικών αγώνων. Αλλά ο θρίαμβός της μετατράπηκε σε ταπείνωση όταν έμαθε ότι την πρότειναν κάποιοι από τους δημοφιλείς μαθητές για πλάκα και ότι ο συμμαθητής της που θα ήταν παρτενέρ της αποσύρθηκε. Σε μια τρομερή επίδειξη αλληλεγγύης, οι συμπολίτες της την ώθησαν να δεχτεί την «τιμή» και μάλιστα συγκέντρωσαν χρήματα για το φόρεμα και τα παπούτσια που φόρεσε όπως και για την περιποίησή της. Μάλιστα μια σελίδα στο fb με θέμα την υποστήριξη της Whitney συγκέντρωσε πάνω από 100.000 likes όταν μαθεύτηκε η ιστορία της. 

      6.       Η μητέρα που συνελήφθη αφού έπνιξε το αγόρι που κορόιδευε την κόρη της

Η Debbie Piscitella είναι μια μητέρα από τη Florida που συνελήφθη αφού έπνιξε έναν 14χρον που κορόιδευε την 13χρονη κόρη της McKenna διαδικτυακά. Η κόρη της προσπάθησε να βρει το δίκιο της αφού απευθύνθηκε τόσο στο σχολείο όσο και στην αστυνομία αλλά δεν έγινε τίποτα. Η έλλειψη αντίδρασης από της αρχές ήταν ένας λόγος για τον οποίο η μητέρα τα έχασε όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το αγόρι που βασάνιζε την κόρη της. Το περιστατικό συνέβη σε ένα εμπορικό κέντρο και η Debbie πλησίασε το αγόρι, του έβαλε τις φωνές και το έπνιξε. Η μητέρα που αρχικά αντιμετώπισε ποινή φυλάκισης ενώ αργότερα βγήκε με αναστολή, υποστήριξε ότι η κόρη της δέχτηκε προσβλητικά και σεξιστικά σχόλια στο facebook


     7.       Τα 3 αδέρφια που δέχονταν κακομεταχείριση επειδή είχαν ανεπτυγμένα στήθη και αργότερα κέρδισαν δωρεάν εγχείριση από ένα νοσοκομείο.

3 αδέρφια είχαν την ατυχία λόγω μιας γενετικής ανωμαλίας να έχουν γυναικεία στήθη. Τα αδέρφια Ramirez κατάφεραν να κερδίσουν δωρεάν επέμβαση από ένα νοσοκομείο και δήλωσαν ότι χαίρονται που πλέον δεν θα τους κοροιδεύουν οι συμμαθητές τους. Όλο αυτό το θέμα έφερε στο φως ο πατέρας της μονογονεϊκής οικογένειας ο οποίος ζήτησε βοήθεια από την κοινότητα γιατί ο ίδιος δεν μπορούσε να πληρώσει για τις επεμβάσεις. 

      8.       Ο δάσκαλος γυμναστικής που συμμετείχε στον εκφοβισμό ενός 13χρονου από  συμμαθητές του

Ένας 13χρονος μαθητής από την Ουάσινγκτον υπέστη σχολικό εκφοβισμό από συμμαθητές του και από τον δάσκαλο γυμναστικής. Οι μαθητές υπέβαλλαν διάφορα εξευτελιστικά βασανιστήρια στον συμμαθητή τους και οι γονείς του το κατάλαβαν όταν το παιδί αρνήθηκε να ξαναπάει σχολείο και έδειχνε αυτοκτονικές τάσεις. Ο δάσκαλος τέθηκε για 10 ημέρες σε διαθεσιμότητα χωρίς μισθό, αναγκάστηκε να παρακολουθήσει σεμινάρια και τελικά μεταφέρθηκε σε άλλο σχολείο. 


Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ένα δείγμα του τι συμβαίνει στα σχολεία ανά τον κόσμο. Το χειρότερο είναι ότι μερικές φορές όχι μόνο οι καθηγητές δεν κάνουν κάτι για να το σταματήσουν αλλά συμμετέχουν ενεργά ή παθητικά στον εκφοβισμό.
Πηγή: www.oddee.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24