7 Σεπ 2013

Σε ασπρόμαυρο φόντo...by Giannis Skiathitis!!!


By Giannis Skiathitis



"¨Ασπρόμαυρες φωτογραφίες που απεικονίζουν την πραγματικότητα με μελαγχολικό αλλά συνάμα τόσαο καλλιτεχνικό τρόπο μέσα από το φωτογραφικό φακό του Γιάννη Σκιαθίτη"






  Στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες το χρώμα απουσιάζει, και μαζί του η συνηθισμένη  ομορφιά της πραγματικότητας. Αυτό κάνει την ασπρόμαυρη φωτογραφία ξεχωριστή  ανάμεσα στις άλλες. 









Η επιτυχία αυτού του είδους φωτογραφίας βασίζεται στην φόρμα, η οποία  καλείται να καλύψει την έλλειψη της πληθωρικότητας των χρωμάτων. 







Το γκρίζο, η τονικότητα, το άσπρο μαύρο σαν το σχέδιο πάνω στην φωτογραφία, όπου αν όσο πιο σωστά και γερά είναι δεμένα, τόσο πιο εύκολα θα σταθεί το χρώμα πάνω της, κάνοντας την αξιοθαύμαστη. 






Με αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι ένας ολόκληρος πινάκας από μονή της. Βασισμένη στις φόρμες στους της και στην φωτοσκίαση, είναι λιτή και απέριττη αλλά ο  μινιμαλισμός της είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή. 









 Για να δημιουργηθεί μια ασπρόμαυρη φωτογραφία χρειάζεται πολύ δουλεία αφοσίωση και εμπειρία. Έχει και αυτή τις αρετές τις, τις οποίες μπορεί να βρει  κάποιος αν ασχοληθεί με την τέχνη της φωτογραφίας. 


  


Από την στιγμή που η φωτογραφία τέθηκε στην υπηρεσία της αναπαράστασης του  κόσμου, πόστο που μέχρι τότε κατείχαν οι λεγόμενες 'εικαστικές» (ζωγραφική-γλυπτική)  τέχνες, δυναμικές εκφράσεις που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν εικαστικά, μέχρι εκείνη  την εποχή, παρά μονάχα προσεγγιστικά (π.χ. το σκίτσο στην ζωγραφική), βρίσκουν  διέξοδο με την κυριαρχία της φωτογραφίας (φωτοχαρακτική κ.α.). Και μάλιστα σαν άμεσο  αποτέλεσμα, χωρίς καμία εξωγενή αλλοίωση και επέμβαση. 









Αυτή η γνώση έθεσε και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της φωτογραφίας σαν αυτόνομη  τέχνη και όχι σαν συμπληρωματικό δεκανίκι της ζωγραφικής. 











Σ' αυτό πίστεψαν οι μεγάλοι  πιονέροι της φωτογραφίας που ανέπτυξαν τον εκφραστικό τους κόσμο μέσα στις  ατελείωτες διαβαθμίσεις του ασπρόμαυρου. 










Και ο κόσμος τους με τις εκφραστικές τους  δυνατότητες, που απογύμνωνε και μεταμόρφωνε τον πραγματικό κόσμο, τόσο πολύ  εδραιώθηκε στην σκέψη των ενασχολούμενων με το μέσο.











Τόσο που όταν τελικά η τεχνολογία  προσέφερε την δυνατότητα της έγχρωμης, (και ψηφιακής στις μέρες μας), απεικόνισης,  ελάχιστοι ήταν εκείνοι που αφού πέρασαν στην αντίπερα «χρωματιστή» όχθη, προσπέρασαν χωρίς ενδιαφέρον και ανησυχία, την αστείρευτη εκφραστική παλέτα της  ασπρόμαυρης δημιουργίας.

 
 
Για ιστορικούς λόγους αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε το 1826 
1826 - H πρώτη ασπρόμαυρη φωτογραφία!!

 
 






3 σχόλια:

who is online

Ad24