17 Σεπ 2013

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ



    
 11 Σεπτεμβρίου 2003. Η τότε Εθνική μας ομάδα γνώριζε την ήττα με 59 – 62  από την τότε Εθνική Ιταλίας αποτυγχάνοντας να περάσει στους 4 του Eurobasket της Σουηδίας σηματοδοτώντας την νέα εποχή του Δημήτρη Διαμαντίδη, του Θοδωρή Παπαλουκά του Βασίλη Σπανούλη και των υπολοίπων διεθνών υπό την καθοδήγηση του Παναγιώτη Γιαννάκη, όπου κατάφεραν να κατάκτησουν το δεύτερο Ευρωπαϊκο τίτλο σε Eurobasket στην Σερβία το 2005, το ασημένιο μετάλλιο στο Moundobasket της Σαϊτάμας το 2006, με την ανεπανάληπτη νίκη επί των Αμερικανών με 101 – 95 και το χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket της Πολωνίας το 2009 σε συνδυασμό σαφώς με τις αξέχαστες ανατροπές που βιώσαμε όλοι μας απένταντι στους Γάλλους και τους Σλοβένους. 
  
Ακριβώς 10 χρόνια αργότερα η Εθνική μας ομάδα απέτυχε στο φετινό Eurobasket που διεξάγεται στην Σλοβενία ολοκληρώνοντας, ίσως, την μεγαλύτερη έκπληξη της διοργάνωσης, καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ένα από τα ισχυρά φαβορί, όχι μόνο για ένα μετάλλιο αλλά και για την κατάκτηση του τίτλου.
   Η ήττα από την Φιλανδία στο Κόπερ έπαιξε στην ουσία τον δικό της καταλυτικό ρόλο στην πορεία μας ώστε να μην μπορέσουμε στην συνέχεια να περάσουμε στις 8 καλύτερες ομάδες και κατ’ επέκταση στο Moundobasket, που θα διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι στην Ισπανία, με την ελπίδα να διεκδικήσουμε μία από τις 4 wild card, που δίνει την ευκαιρία συμμετοχής η FIBA.

  Περαιτέρω τεχνική ανάλυση και καταμερισμό ευθυνών προς τον Ιταλό προπονητή και τους διεθνείς μας για το τι έγινε στην Σλοβενία δεν χρειάζεται να γίνει σε υπερβολικό βαθμό τούτη την ώρα. Άλλωστε η δήλωση του ηγέτη της ομάδας, Βασίλη Σπανούλη, μετά τον αγώνα με τους Κροάτες, ότι η Εθνική χρείαζεται ξεσκαρτάρισμα, σηματοδοτεί το τέλος και την αρχή της νέας εποχής σε όλα τα επίπεδα, διοικητικά, προπονητικά και αγωνιστικά, με τον ίδιο να δηλώνει πάντα πιστός στις υπηρεσίες της Εθνικής.
   Σαφέστατα μπροστά στο φάσμα της νέας εποχής, όσον αφορά την Ε.Ο.Κ. και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, τα ερωτήματα θα είναι πολλά, όπου τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν πρέπει πρώτον να είναι για δυνατούς λύτες και δεύτερον να αντιμετωπιστούν με απόλυτη ηρεμία και ωριμότητα.
   Αγωνιστικά το μέλλον μας ανήκει, όπου από ‘δω και πέρα η γενία του ’90 θα έχει πλέον τον πρώτο λόγο με μπροστάρη βέβαια το αυριανό next big thing του Ελληνικού Μπάσκετ, Γιάννη Αντεντοκούμπο όπου μαζί με τους υπόλοιπους Βαγγέλη Μάντζαρη, Κώστα Σλόυκα, Κώστα Παπανικολάου, Ιωάννη Παπαπέτρου, Νίκο Παππά, Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς και όποιος άλλος προκύψει από αυτήν την χρυσή γενιά, να  δημιουργηθεί όχι απλά η Εθνική του επόμενου Eurobasket αλλά η Εθνική της επόμενης δεκαετίας, με την συμβολή σαφέστατα του Βασίλη Σπανούλη, του Νίκου Ζήση και του Γιάννη Μπουρούση, έτσι ώστε να περάσουν αυτά που πρέπει στους νέους. Υπερηφάνεια, μυαλό και αισιοδοξία, με την  ταυτότητα του Ελληνικού μπάσκετ να παραμείνει αναλλοίωτη σε όλα τα αγωνιστικα επίπεδα και με μία διοίκηση που δεν πρέπει να αφήσει τίποτα στην τύχη με νέες ιδέες, έξυπνες επιλογές, με ένα σταθερό πλάνο που να δώσει την ευκαιρία σε έναν (ενδεχομένως) νέο προπονητή να εξελίξει την Εθνική του αύριο και σαφώς όλοι να ξέρουν να διαχειριστούν καταστάσεις παικτών (που δεν είναι αναγκη να αναφερθούν) έτσι ώστε η Εθνική να είναι ΟΜΑΔΑ που να θέλει να παίξει ένας παίκτης, διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σήμα με το Εθνόσημο στο στήθος αποτελεί την ύψιστη τιμή για έναν αθλητή.   

  Όλα αυτά με την υποστήριξη όλων μας, διότι φίλες και φίλοι η αποτυχία σε ένα άθλημα όπως είναι το μπάσκετ είναι μέσα στη ζωή και εμείς οφέιλουμε να το αποδεχτούμε σεβόμενοι όλη την ιστορία του αθλήματος. Ένα άθλημα που μας έχει δώσει αξέχαστες στιγμές σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο.
   Το Ερώτημα, όπως το 2003 έτσι και το 2013 θα είναι άραγε η χρονιά που θα αρχίσει η νέα χρυσή εποχή για την ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ; Η απάντηση θα δωθεί σίγουρα στα επόμενα χρόνια όπου εμένα προσωπικά μου λέει πως ΝΑΙ...
Γι’ αυτό λοιπόν υπομονή...

Ο ΜΠΑΣΚΕΤΟΦΙΛΟΣ!!!

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24