27 Σεπ 2013

ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ "ΚΑΦΕ ΣΑΝΤΑΝ" ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΙΝΙΑ!!!

(Αναδημοσίευση από άρθροτης Γλυκερίας Υδραίου της Εφημερίδας "Ταχυδρόμος"  της Κυριακής, 22/9/2013)

Το παρακάτω άρθρο το βρήκαμε στην τοπική βολιώτικη εφημερίδα Ταχυδρόμος και αφορά ένα ιστορικό και αγαπημένο καφέ του Βόλου, το Καφέ Σαντάν που μετά από 28 χρόνια ροκ πορείας, συνεχίζει να συγκεντρώνει όλους τους ροκάδες κάθε ηλικίας, γίνεται ταινία και παίρνει τη θέση που του αξίζει στην 7η Τέχνη!!!
 
Φωτογραφικό κολάζ με στιγμές από το Καφέ Σαντάν


Είκοσι οκτώ χρόνια γεμάτα μνήμες και μουσική, αμέτρητα λάϊβ και «10.000 νύχτες» ζωντανεύουν μέσω της ταινίας που είναι αφιερωμένη στο «Καφέ Σαντάν» και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου.

Στιγμές και πρόσωπα, αναμνήσεις και μαρτυρίες για το θρυλικό χώρο που αποτελεί επί 28 και πλέον χρόνια σημαντικό κεφάλαιο στα μουσικά πράγματα της πόλης, αλλά και της Ελλάδας, ζωντανεύουν καρέ-καρέ μέσα από το κινηματογραφικό αφιέρωμα - ντοκιμαντέρ, διάρκειας 50 περίπου λεπτών, που αναμένεται να ξεκινήσει από το Βόλο,  το ταξίδι του σε κινηματογραφικές αίθουσες και φεστιβάλ.
Η ταινία για το «Καφέ Σαντάν», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ,  είναι ένα ντοκιμαντέρ το οποίο προσπαθεί να αναδείξει τις ανθρώπινες και τις μουσικές στιγμές που συνθέτουν την ιστορία του θρυλικού ροκ μπαρ της πόλης.

Η κάμερα εστιάζεται στην περίοδο από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι την ημέρα που κατεδαφίστηκε το κτίριο της οδού Ογλ, αναδεικνύοντας παράλληλα πρόσωπα και γεγονότα που συνδέονται με τα 28 χρόνια παρουσίας του «παλιού» Καφέ Σαντάν, πριν την μεταφορά του στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, και το πέρασμα δεκάδων μουσικών και συγκροτημάτων από το πάλκο του.
Αξιο αναφοράς είναι παράλληλα το γεγονός ότι η ταινία έχει μηδενικό προϋπολογισμό, γιατί δημιουργήθηκε χωρίς χρήματα. Εγινε χάρη στην εθελοντική προσφορά γνωστών συμπολιτών, οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς το χρόνο και τις γνώσεις τους, προκειμένου να πάρει «σάρκα και οστά» η εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Κώστα Ανέστη, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία.

Louisiana Red -Ο θρυλικός τραγουδιστής της Blues μουσικής
 Συγκεκριμένα την παραγωγή ανέλαβε ο Γιώργος Λάγδαρης, τη διεύθυνση φωτογραφίας οι: Τάσος Νικολάου, Κώστας Καρπίδας, Κώστας Αμυγδαλίτσης, Κώστας Καψαλάς, Γιώργος Λάγδαρης, Αθανασία Ξαφάρα, το μοντάζ η Αθανασία Ξαφάρα.

Το αρχειακό υλικό παραχώρησαν ευγενικά οι: Σπύρος Ποδάρας, Yani Qift,  Ντίνος Τσάτσος, Κωστής Δρυγιαννάκης,  Γιώργος Κουκουλόπουλος,  Ειρήνη Καρκαλά,  Μιχάλης Πόρναλης, Βάϊος Μαλλιώρας και άλλοι, ενώ παράλληλα το σπάνιο αρχειακό υλικό της ταινίας εμπλουτίζεται από πρωτοσέλιδα της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

«Η ιδέα για την ταινία προέκυψε την άνοιξη του 2009 όταν είχε ήδη γίνει γνωστό ότι θα κατεδαφίζονταν το παλιό κτίριο της οδού Ογλ, σε μια περίοδο κατά την οποία αναζητούσα, ταυτόχρονα καινούργιο θέμα για ντοκιμαντέρ, μετά την ολοκλήρωση των αφιερωμάτων στον Ντε Κίρικο, στο Δημήτρη Λέτσιο και τον Κασλά», αναφέρει ο δημιουργός της ταινίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ιδέα του «φίλου και συνεργάτη Κώστα Τζανέτου» αποτέλεσε το έναυσμα ή καλύτερα την αφετηρία για ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι.
«Από την άνοιξη του 2009 και μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, πραγματοποίησα κάποια γυρίσματα, τα οποία συνεχίστηκαν και στα τελευταία λάϊβ που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο της οδού Ογλ, με συνεντεύξεις από θαμώνες, εργαζόμενους στο χώρο και αυτό ήταν το πρώτο στάδιο», αναφέρει ο Κώστας Ανέστης.

Ροκ ιστορία
 Η κινηματογραφική αναζήτηση συνεχίστηκε και εμπλουτίστηκε από τις μαρτυρίες ανθρώπων που πέρασαν από το «Καφέ Σαντάν»,  μουσικούς και καλλιτέχνες, διανθίστηκε από σπάνιο οπτικό και ηχητικό υλικό, ζωντανές ηχογραφήσεις και οτιδήποτε καλύπτει το χρονικό εύρος των 28 χρόνων δράσης του «παλιού» Καφέ Σαντάν, από το τέλος του 1981 μέχρι και το 2009.
«Δίνω έμφαση στη δεκαετία του ’80 γιατί έχει ενδιαφέρον ιστορικά η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, δεδομένου ότι υπήρχε μια διαφορετική κατάσταση στην πολιτιστική δράση της πόλης, κυρίως σε σχέση με τους νέους. Υπήρχε μια διαφορετική ατμόσφαιρα», υπογραμμίζει ο Κώστας Ανέστης.

Πρόσωπα που σφράγισαν τη ροκ σκηνή  όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Διονύσης Τσακνής, οι «Σπυριδούλα», ο Θοδωρής Βλαχάκης, μέλος των «Magic de Spell», ο Λάκης Καραλής και πολλοί άλλοι, αφηγούνται on camera προσωπικές σκέψεις, μνήμες και συναισθήματα.
Εντονα συναισθήματα αποκόμισε, παράλληλα, και ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι: «ένιωσα κατ’ αρχήν συγκίνηση διότι πέρασα κι εγώ από το συγκεκριμένο χώρο και μάλιστα ήμουν μέσα σε αυτό για αρκετά χρόνια, επανεκτιμώντας παράλληλα πράγματα που συνέβησαν τότε, την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Καφέ Σαντάν».

Η ταινία βρίσκεται στη φάση του post production, της τελικής δηλαδή επεξεργασίας, και ως εκ τούτου δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη η πλήρης λίστα των συντελεστών της, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια συγκέντρωσης αρχειακού υλικού από τη δεκαετία του ’80, προκειμένου να καταγραφούν τρεις δεκαετίες γεμάτες ζωντανή μουσική, σε ένα χώρο που άλλαξε τις ζωές πολλών συμπολιτών.
Το ντοκιμαντέρ είναι δομημένο σε ενότητες οι οποίες αντιστοιχούν στα πιο σημαντικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του χώρου, την πολιτιστική ιστορία της πόλης στη διάρκεια του ’80 και τη σημαντική θέση που κατέλαβε το Καφέ Σαντάν στις καρδιές όχι μόνο των Βολιωτών αλλά και ευρύτερα.

Το πρωινό μετά το τελευταίο Live στο παλιό Σαντάν, ο τοίχος έμοιζε κάπως έτσι!!
Πόλος έλξης
Το Καφέ Σαντάν, ο πρώτος χώρος με ζωντανή ροκ σκηνή, πόλος έλξης της νέων αλλά και μεγαλύτερων γενεών, δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 1981, στην καρδιά της πόλης. Δημιουργοί του Καφέ Σαντάν, δύο χαρισματικοί μουσικοί, ο Σπύρος Ποδάρας και ο Χρήστος Τόλος, οι οποίοι άνοιξαν ένα καινούργιο κεφάλαιο στα μουσικά πράγματα όχι μόνο της πόλης αλλά και σε πανελλαδική κλίμακα.

«Το Καφε Σαντάν είναι ο πρώτος χώρος με ζωντανή -κυρίως ροκ- μουσική που δημιουργήθηκε στο Βόλο και έγινε γρήγορα πόλος έλξης της τότε νεολαίας αλλά και μεγαλύτερων γενεών. Συν τω χρόνω εξελίχθηκε σε τόπο καλλιτεχνικής έκφρασης Βολιωτών με ανησυχίες και ελεύθερο πνεύμα, όπου συγκεντρώνονται όσοι ασφυκτιούν στο πλαίσιο της καθιερωμένης νυχτερινής διασκέδασης. Μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, φωτογράφοι, ζωγράφοι, επικοινωνούν με τους θαμώνες του Καφέ Σαντάν», αναφέρει ο Κώστας Ανέστης.

 Από τη σκηνή του Καφέ Σαντάν έχουν περάσει τα περισσότερα ονόματα της ελληνικής και της ξένης μουσικής σκηνής, όπως  Σιδηρόπουλος, Άσιμος, Τσακνής, Γερμανός, Καζούλης, Αρλέτα, Ματζικ ντε Σπελ, Τζον Χάμοντ, Λουιζιάνα Ρεντ,  Μπομπ Μπρόζμαν, Λιτλ Γουίλι Λιτλφινλντ. Στην πορεία των χρόνων γνωρίζει περιόδους ακμής και παρακμής καθώς οι καιροί αλλάζουν και εν τέλει αποκτά την «πατίνα» του κλασσικού παλιού στεκιού, από το οποίο πέρασαν χιλιάδες θαμώνες από όλη την Ελλάδα.

Η κάμερα του χρόνου στέκεται στο  2009, την περίοδο της κατεδάφισης του κτιρίου, τα τελευταία λάϊβ και την έντονη συγκίνηση των ένθερμων φίλων του θρυλικού ροκ χώρου. «Τις τελευταίες νύχτες του Καφέ Σαντάν μια σειρά λάιβ γεμίζουν το χώρο με νέους και παλιούς θαμώνες που θέλησαν να το επισκεφτούν για τελευταία φορά. Η συγκίνηση είναι έντονη. Την τελευταία νύχτα η κοσμοσυρροή είναι χωρίς προηγούμενο και όλοι εκφράζουν το παράπονό τους για το επικείμενο γκρέμισμα του Καφέ Σαντάν», θυμάται ο Κώστας Ανέστης.

Στη διάρκεια της ταινίας ο Σπύρος Ποδάρας και ο Χρίστος Τόλος αφηγούνται την ιστορία του Καφέ Σαντάν και παράλληλα παρουσιάζονται ξεχωριστές αναμνήσεις από ιδιαίτερες στιγμές και σκηνές ροκ που έζησαν εκεί οι κλασικοί και οι πιο νέοι θαμώνες.

Στην ταινία παρουσιάζεται πολύτιμο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες βίντεο, ηχογραφήσεις,  από την πρώτη ως τη τελευταία νύχτα του Καφέ Σαντάν, από ζωντανές εμφανίσεις  που άφησαν εποχή. Θρυλικά ονόματα όπως οι: Νικόλας Άσιμος, Παύλος Σιδηρόπουλος, Μάτζικ ντε Σπελ, Τζον Χάμοντ, Λουϊζιάνα Ρεντ, Μπομπ Μπρόζμαν και πολλούς άλλους) και φυσικά η «Καφέ Σαντάν Μπάντα», προπομπός των   μετέπειτα «Νορμάλ», συνθέτουν τον πολύχρωμο καμβά της ταινίας.
Γνωστοί καλλιτέχνες που πέρασαν από το Καφέ Σαντάν, όπως Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Γιοκαρίνης,  Σπυριδούλα, Διονύσης Τσακνής, Ηλίας Ζάικος κ.α.,  αλλά και μουσικοί που γαλουχήθηκαν καλλιτεχνικά στο συγκεκριμένο χώρο καταθέτουν τη δική τους εμπειρία και άποψη για το Καφέ Σαντάν, που συνεχίζει την επιτυχημένη του διαδρομή στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, με την ίδια πάντα ροκ διάθεση και τον ίδιο νεανικό παλμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24