8 Μαΐ 2013

FINAL FOUR 2013 : ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ




   Η εβδομάδα που διανύουμε λίγες μέρες πριν από το πρώτο τζάμπολ του final four του Λονδίνου είναι μία εβδομάδα τιμητικών διακρίσεων και συγκινητικών εκδηλώσεων για το Ελληνικό μπάσκετ.
   Η Euroleague ανέδειξε τον καλύτερο νέο παίκτη της χρονιάς, τον Κώστα Παπανικολάου και ανακοίνωσε τις 2 καλύτερες πεντάδες της διοργάνωσης για την φετινή χρονιά με την παρουσία των 2 εν’ ενεργεία καλύτερων παικτών της Ελλάδος στην πρώτη πεντάδα, τον Βασίλη Σπανούλη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη ενώ χθες το βράδυ η Κ.Α.Ε ΑΡΗΣ και σύσσωμο όλο το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό μπάσκετ τίμησε τον άνθρωπο που έμελλε να αλλάξει του ρου της ιστορίας ολόκληρου του αθλήματος στην Ελλάδα τον ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ με αποκορύφωμα την ανύψωση της φανέλας του με το νούμερο 6 στην κορυφή του γηπέδου και την μετονομασία του ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΥ σε ‘’ΝΙCK GALIS HALL’’ δείχνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το Ελληνικό μπάσκετ ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. 
   Μέσα σε όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα σήμερα θα αναλύσουμε τον δεύτερο ημιτελικό του final four όπου θα διεξαχθεί την Παρασκευή 10 Μάιου και ώρα 22:00 στο επιβλητικό γήπεδο O2 ARENA.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

   Οι καταλανοί φέτος παρουσιάζονται ως η πιο σταθερή ομάδα της διοργάνωσης παίρνοντας τον τίτλο της πιο φορμαρισμένης ομάδας μέχρι και την διεξαγωγή των playoff όπου με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό του Δημήτρη Διαμαντίδη παραλίγο να βρεθεί εκτός final four αν ο Αργύρης Πεδουλάκης έβρισκε τις κατάλληλες λύσεις στην άμυνα ζώνης που εφάρμοσε ο Τσάβι Πασκουάλ. Η μπλαουγκράνα στηρίζονται στον γρήγορο ρυθμό και στην απόδοση του καλύτερου της σουτέρ Juan Pablo Navarro με κλειδί την απόδοση ορισμένων παικτών που παίζουν καταλυτικό ρόλο στο roster της ομάδας. Lorbek και Τomic συνθέτουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο στη front line με τον πρώτο να διαθέτει το περιφερειακό σουτ και τον δεύτερο να δημιουργεί καταστάσεις στο low post. Στις θέσεις των guard η εμπειρία του Jasikevicius η ικανότητα του Huertas και το δολοφονικό σουτ του Ναβάρο κάνουν τους καταλανούς να συνδυάζουν το set με το run and gun παιχνίδι τους εκμεταλλεύοντας το περιφερειακό σουτ είτε από αλλεπάλληλα pick nroll ή από την αδύνατη πλευρά (weak side). Αμυντικά η ομάδα στηρίζεται στην ατομική άμυνα κυρίως βάζοντας συνεχώς τα χέρια στις μπάλες πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο ασφυκτικά τον αντίπαλο. 

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

   Η βασίλισσα της Ευρώπης επιστρέφει στο final four μετά από 2 χρόνια για να αποδείξει για πιο λόγο βρίσκεται πλέον στην ελίτ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μαζί με την ΤΣΣΚΑ θεωρείται ότι έχουν ένα μικρό προβάδισμα στην κατάκτηση του τίτλου. Η μαδριλένοι προέρχονται από μία εξαιρετική πορεία όπου το επιβεβαίωσε με την παρουσία της στα playoff παίρνοντας το εισιτήριο για το Λονδίνο νικώντας με 3 – 0 την Μακάμπι. Η βασίλισσα στηρίζεται κατά πολύ στο run and gun παιχνίδι με πρώτο τον Rudy Fernandez όπου φτάνει στα όρια του άναρχου παιχνιδιού. Η απόδοση του super star καθορίζει κατά πολύ το παιχνίδι των μαδριλένων όπου σε συνδυασμό με την παρουσία του Sergio Rodriguez και Sergio Llull που καθοδηγούν τον γρήγορο έως και ανορθόδοξο τρόπο παιχνιδιού κάνει τον προπονητή της Ρεάλ Laso Pablo να αισιοδοξεί να φτάσει την ομάδα μέχρι το τέλος του δρόμου δηλαδή την κατάκτηση του ένατου τίτλου της ομάδας. Η εμπειρία του Felipe Reyes το ταλέντο του Nicola Mirotic μαζί με τον κατάλληλο συνθετικό κρίκο που λέγεται Martynas Pocius συνθέτουν ένα σύνολο ικανό για το καλύτερο και για το χειρότερο. Επιθετικά η μαδριλένοι στηρίζονται κατά πολύ στις ορέξεις των guard μέσα από τα πολλά pick nroll και λιγότερο από την front line. Αμυντικά και εδώ η ομάδα στηρίζεται στην ατομική άμυνα πιέζοντας ασφυκτικά τον αντίπαλο.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

   Στο final four του Λονδίνου ίσως βιώσουμε έναν από τους πιο αμφίρροπους ημιτελικούς στην ιστορία της Euroleague αντάξιο εκείνου του ελληνικού ημιτελικού στο Βερολίνο του 2009 μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που ήταν μακράν ο καλύτερος ημιτελικός στην ιστορία των final four γιατί ένας εμφύλιος μεταξύ 2 μισητών αντιπάλων κρύβει πολλές εκπλήξεις. Η Μπαρτσελόνα παρουσιάζοντας διαφορετικό πρόσωπο στην Ισπανία θα προσπαθήσει να φορέσει το ευρωπαϊκό κουστούμι όπου έχει μία εντελώς άλλη εικόνα απέναντι σε μία ομάδα που φέτος παρουσιάζει σταθερότητα εντός και εκτός Ισπανίας θέλοντας να αποδείξει ότι η επιστροφή της στην ελίτ δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο αγώνας, βάζοντας όλες τις παραμέτρους, θα κριθεί σε υψηλό σκορ και στις λεπτομέρειες δηλαδή στα σημεία κλειδιά όπου θα παιχτούν καθοριστικές άμυνες απέναντι στα επιθετικά όπλα των 2 ομάδων δηλαδή του Νavarro και του Fernandez αντίστοιχα. Μεταξύ τους οι 2 ομάδες αναμετρήθηκαν συνολικά 3 φορές στις εγχώριες διοργανώσεις με τους μπλαουγκράνα να προηγούνται με 2 – 1 έναντι της βασίλισσας χωρίς αυτό να αποτελεί στοιχείο για το ποιος θα κερδίσει.
   Άραγε ποιος θα επικρατήσει; Η εμπειρία των καταλανών ή δίψα των μαδριλένων; ΕΙΔΩΜΕΝ..

Ο Μπασκετόφιλος!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24