19 Μαΐ 2018

12 Strong (2018, ελληνιστί «12 Δυνατοί»)

Βαθμολογία 2,5 / 5




Εντάξει, όταν ξεκινούσα τη συγκεκριμένη ταινία ήξερα ότι θα πρόκειται για αμερικανιά (εμείς οι καλοί και όλος ο κόσμος εναντίον μας) και με γερές δόσεις βαρβατίλας και (πολλές φορές) ανούσιου ηρωισμού. Ειδικά από τη στιγμή που σχετίζεται με ένα θέμα (την επίθεση στους Δίδουμους Πύργους) που πλήγωσε πολύ την υπερηφάνεια των αμερικανών, περίμενα ότι όλα θα ήταν στον υπερθετικό. Και τελικά δεν έπεσα και πολύ έξω...
Μετά την επίθεση στους δίδουμους πύργους τον Σεπτέμβριο του 2011, οι αμερικάνοι αποφάσισαν να επιφέρουν το πρώτο τους χτύπημα στο Αφγανιστάν σχεδόν άμεσα ως αντίποινα. Μία ομάδα 12 επίλεκτων  στρατιωτικών στάλθηκε μέρες μετά την επίθεση στο Αφγανιστάν με στόχο να βοηθήσει έναν ντόπιο πολέμαρχο, τον Adbul Rashid Dostum να καταλάβει ένα προπύργιο των Ταλιμπάν και να ξεκινήσουν την αποστολή εξολόθρευσής τους. Στην πορεία θα αναγκαστούν να αναλάβουν αποστολές αυτοκτονίας ουσιαστικά και θα βρεθούν σε μια σκληρή εμπόλεμη ζώνη.

Γενικά η ταινία δεν προσφέρεται για πολύ κριτική. Συμπαθητική η σκηνοθεσία του Nicolai Fuglsig, μεταχειρίζεται σωστά την τεχνολογία και το αφιλόξενο περιβάλλον του Αφγανιστάν (ή κάτι που να του μοιάζει τουλάχιστον). Το γεγονός ότι βασίζεται σε αληθινά γεγονότα (που απ’ ότι διάβασα δεν έχουν παραποιηθεί ιδιαίτερα) βοηθάει στην καλή σκηνοθετική ροή της ταινίας. Το σενάριο από την άλλη είναι επιεικώς μέτριο. Επιφανειακή παρουσίαση των γεγονότων με έμφαση μόνο στον υπερβολικό ηρωισμό και με μηδενική ανάπτυξη χαρακτήρων πέρα από 2-3 πρόσωπα. Συμπαθητικό το καστ των πρωταγωνιστών προεξέχοντος τρου Chris Hemsworth που έχει γεννηθεί για τέτοιες ταινίες αλλά και του Navid Negahban που υποδύεται τον στρατηγό Dostum. Η σημαντικότερη στιγμή της ταινίας πάντως είναι η μακροσκελής και χρονοβόρα τελική μάχη που κρίνει την κατάληψη της πόλης. Άρτια σκηνοθετημένη (θυμίζει λίγο Θερμοπύλες) με αρκετή δράση, γρήγορα πλάνα και πολύ ένταση.Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χρήση αλόγων στις μάχες που έρχεται σε αντίθεση με τα υπερσύγχρονα όπλα των αμερικάνων.
Δεν είναι από τις ταινίες που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα. Βλέπεται ευχάριστα μεν αλλά δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο πέρα από τη γνώση για ένα πολεμικό συμβάν που αποτέλεσε την αρχή του πολέμου του Αφγανιστάν (και του ντόμινο που ακόμα και σήμερα μας ταλαιπωρεί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24