21 Μαρ 2018

Black Panther (2018, ελληνιστί «Μαύρος Πάνθηρας»)


Βαθμολογία 3,8 / 5

Τα τελευταία χρόνια, οι ταινίες της Marvel αποτελούν χρυσωρυχείο για την ίδια και κάτι σαν κινηματογραφική σειρά με σχεδόν 2μηνιαία επεισόδια (εντάξει, υπερβάλλουμε λίγο αλλά δεν απέχει από την πραγματικότητα). Η ταινία «Black Panther» είναι η πρώτη σόλο για τον συγκεκριμένο υπερήρωα και η πρώτη με μαύρο ήρωα αλλά και σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα μαύρο καστ.

Η ιστορία ξεκινάει ουσιαστικά από τη δολοφονία του βασιλιά της Wakanda, TChaka (John Kani) την οποία παρακολουθήσαμε στην ταινία Captain America: Civil War και περιγράφει αφενός το έθνος της Wakanda, μία τεχνολογικά εξελιγμένη χώρα της Αφρικής, αποκομμένης όμως από τον υπόλοιπο κόσμο, αφετέρου την προσπάθεια εδραίωσης της βασιλίας του γιού του νεκρού βασιλιά, TChalla (Chadwick Boseman) όπου έχει να αντιμετωπίσει τόσο εσωτερικούς εχθρούς όσο και εξωτερικούς με κυριότερους αρχικά τον Ulusses Klaue (Andy Serkis) και στη συνέχεια τον Erik Stevens (Michael B. Jordan). Για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους της Wakanda τίθεται ποικιλοτρόπως το δίλημμα της αποκάλυψης στον υπόλοιπο κόσμο της πραγματικής εικόνας αυτής της αφρικανικής χώρας. Ο κάθε ήρωας για τους δικούς του σκοπούς...από την απόλυτη κυριαρχία έναντι των υπόλοιπων χωρών μέχρι την παροχή βοήθειας στους φτωχούς και κατατρεγμένους του πλανήτη που βρίσκεται εν μέσω σοβαρής ανθρωπιστικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Η ταινία έρχεται να προστεθεί στην τεράστια λίστα των ταινιών ακριβώς μετά το Thor: Ragnarok που απογοήτευσε πολλούς και λίγους μήνες πριν το πολυαναμενόμενο Avengers: Infinity War. Σε σχέση με το Thor: Ragnarok κρατάει το χιούμορ (όπως και όλες οι ταινίες της Marvel) αλλά όχι σε βαθμό γελοιότητας ή παρωδίας όπως το Thor (που θα μπορούσε να είχε γυριστεί με πρωταγωνιστή τον Peter Shellers), προσθέτει γερές δόσεις αφρικανικής παράδοσης (επιδερμικά βέβαια) και ένα καλοστημένο σενάριο που επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στη χώρα της Wakanda και στα παιχνίδια εξουσίας. Παράλληλα είναι από τις λίγες ταινίες της Marvel που οι γυναίκες παρουσιάζονται τόσο δυναμικές και με πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ και ο κακός της υπόθεσης δεν είναι τόσο κακός όσο παρουσιάζεται αλλά έγινε έτσι λόγω της αδικίας που βίωσε. Ως συνήθως η ταινία ντύνεται με εντυπωσιακά εφέ που χρησιμοποιούν εξαιρετικά το ιδιαίτερο αφρικανικό τοπίο. Το καστ είναι δυναμικό...από τη μία έχουμε μερικούς από τους καλύτερους νέους μαύρους ηθοποιούς όπως η Lupita Nyongo, ο Daniel Kaluuya, ο Chadwick Boseman και ο Michael B. Jordan ενώ από την άλλη συμμετέχουν μερικοί εξαιρετικοί βετεράνοι της μεγάλης οθόνης όπως ο Forest Whitaker, ο Martin Freeman, η επιβλητική Angela Bassett και ο μοναδικός και αδικημένος Andy Serkis. Η ταινία δεν προσφέρει βέβαια σεναριακά καμία τεράστια πρωτοτυπία. Όλοι ξέρουμε που βαδίζουμε και μάλιστα με σταθερά και σίγουρα βήματα αλλά γι’ αυτό αγαπάμε Marvel…ξέρεις τι να περιμένεις και αυτό σου το προσφέρει απλόχερα συνήθως.

Την προτείνουμε ανεπιφύλακτα για μία χαλαρή βραδιά σε μια κινηματογραφική αίθουσα ώστε να απολαύσετε και τα οπτικά εφέ. Αποτελεί ένα καλό ορεκτικό για το κυρίως πιάτο που ακολουθεί περί τα τέλη Απριλίου που αναμένεται να σπάσει ταμεία και να γράψει ιστορία.

ΥΓ: Εξαιρετική είναι επίσης και η μουσική επένδυση της ταινίας από τον Kendrick Lamar που έδεσε τέλεια την νέο-άφροαμερικάνικη μουσική με νότες παραδοσιακής αφρικάνικης μουσικής...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24