7 Μαΐ 2017

The Great Wall (2016, «Το Σινικό Τείχος»)



Βαθμολογία 3 / 5 


Μία ταινία με βασικό σκηνικό το Σινικό Τείχος είναι δεδομένο ότι θα είναι εντυπωσιακή. Και μάλιστα όταν σκηνοθετείται από τον Zhang Yimou που συνδυάζει τον χολυγουντιανό κινηματογράφο με την κινέζικη αισθητική, τότε οι προσδοκίες είναι υψηλές.  Έλα όμως που ο Matt Damon από τη μια και το ιδιαίτερα απλοϊκό στόρυ από την άλλη τις τσακίζουν...!!

Η ταινία αφορά την περιπέτεια 2 ευρωπαίκων μισθοφόρων (William- Matt Damon και Tovar Pedro Pascal) που φτάνουν στην Κίνα για να ανακαλύψουν  - κλέψουν τη μαύρη σκόνη (την πυρίτιδα) από τους κινέζους. Όμως βρίσκονται εν τέλει αιχμάλωτοι ενός πανίσχυρου κινέζικου τάγματος που φυλάει το Σινικό Τείχος και προετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη με κάτι τέρατα της μυθολογίας (τύπου Alien φανταστείτε).  Η σφοδρότητα της σύγκρουσης με τον εχθρό θα τους οδηγήσει και αυτούς στις επάλξεις της μάχης αφού κανένας δεν περισσεύει. Εκεί συναντούν έναν ακόμα αιχμάλωτο των κινέζων τα τελευταία χρόνια, τον Ballard (Willem Dafoe) που συμμαχεί με τους 2 νεοφερμένους με στόχο να κλέψουν την πυρίτιδα και να το σκάσουν μέσα στην αναμπουμπούλα της μάχης. Αλλά όπως ίσως φαντάζεστε ο William ξαφνικά αποκτά συνείδηση και το σχέδιο πάει κατά διαόλου...


Όπως καταλάβατε μάλλον, η ταινία έχει μερικά πολύ δυνατά στοιχεία και μερικές χτυπητές αδυναμίες. Εντυπωσιακά τα σκηνικά, καλοφτιαγμένα τα οπτικά εφέ και καλογυρισμένες οι σκηνές μάχης με τα τερατάκια. Σχεδόν χορευτικές  οι κινήσεις των κινέζων μαχητών που φέρνουν μια εντυπωσιακή κινέζικη αισθητική στην οθόνη. Από την άλλη φτωχό το πρωταγωνιστικό τρίο των δυτικών (με μια μικρή εξαίρεση στον Dafoe που μόνο και μόνο λόγω εμφάνισης δίνει μια άλλη νότα στον ρόλο του) σε συνδυασμό με το απλοϊκό σενάριο δεν εκτοξεύουν την ταινία όπως θα μπορούσε να γίνει αφού η πρώτη ύλη υπάρχει. 

Παρόλα αυτά, η ταινία είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική και εντυπωσιακή και θα αρέσει σίγουρα στους λάτρεις των ιστορικών ταινιών.  Στα θετικά και η μικρή της διάρκεια ειδικά για το είδος της γεγονός που δεν της επιτρέπει να κάνει κοιλιές στο ήδη, όπως είπαμε, φτωχό σενάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24