14 Μαρ 2015

The imitation game (2014, ελληνιστί «Το Παιχνίδι της Μίμησης»)



Βαθμολογία 4 / 5


Πραγματικά μερικές φορές προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω (όχι το Enigma, όπως οι ήρωες της ταινίας) αλλά τον τρόπο σκέψης των μελών της Ακαδημίας OSCAR. Δεν μπορώ να φανταστώ τι το καλύτερο βρήκαν στο Birdman και το τίμησαν. Μπορώ πάντως να φανταστώ τι καλύτερο βρήκαν στον Redmayne και τον προτίμησαν έναντι του Cumberbatch…!

 Η ταινία διαδραματίζεται τα χρόνια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, κατά βάση σε ένα εργοστάσιο κάπου στην αγγλική ύπαιθρο, όπου ο αγγλικός στρατός έχει επιστρατεύσει τα πιο λαμπρά μαθηματικά (και όχι μόνο) μυαλά της  χώρας σε μια προσπάθεια να καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν το Enigma, τη συσκευή κρυπτογράφησης των Ναζί μέσω της οποίας κινούσαν τα νήματα του πολέμου. Ο Alan Turing, που τον υποδύεται εκπληκτικά το Benedict Cumberbatch, ηγείται του σχήματος που πρέπει να αντιπαλέψει τις προσωπικές αντιπάθειες, τις δυσκολίες του πολέμου, την φαινομενικά ανυπέρβλητη δυσκολία του εγχειρήματός τους αλλά κυρίως τον δύστροπο και εντελώς ιδιότροπο χαρακτήρα του Turing. Βοήθεια στο εγχείρημα δίνει μια άσημη αλλά πανέξυπνη αγγλίδα, η Joan Clarke (Keira Knightley) που ερωτεύεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο (όχι τόσο σεξουαλικό αλλά πνευματικό) τον ομοφυλόφιλο πρωταγωνιστή.


Η πραγματική ιστορία του Turing ενέπνευσε τον Tyldum να βασιστεί στο βιβλίο του Andrew Hodges και να δημιουργήσει μια εξαιρετική ταινία που τελικά κέρδισε και το OSCAR διασκευασμένου σεναρίου. Ουσιαστικά μια βιογραφική ταινία, που εστιάζει στο μεγαλύτερο επίτευγμα του Turing, που ήταν η δημιουργία μιας μηχανής (πολλοί λένε ότι ήταν προάγγελος του Η/Υ) με σκοπό να αποκρυπτογραφήσει το Enigma. Με σαφείς αναφορές στο παρελθόν του πρωταγωνιστή αλλά και μια τελευταία, τραγική ματιά στο σύντομο μέλλον του μετά το τέλος του πολέμου, η ταινία καταφέρνει να αποτελέσει μια αντιπολεμική ταινία (και να αφήνει αυτή την αίσθηση) χωρίς τις υπερβολές και τις ακρότητες άλλων αντιπολεμικών ταινιών. Στρογγυλεμένη μεν αλλά ξεκάθαρη στο στόχο της αντλεί την γοητεία της από το σφιχτοδεμένο σενάριο και σκηνοθεσία από τη μια και από την εκπληκτική ερμηνεία του Cumberbatch αλλά και των υπόλοιπων συντελεστών. Αλαζόνας, απόμακρος, ψυχρός, αντικοινωνικός, ορθολογιστικός (κάτι σαν τον Sheldon του Big Bang Theory αλλά στο πιο σοβαρό), ο Turing ακολουθεί έναν μοναχικό δρόμο αρχικά πριν αποφασίσει να βάλει τον εγωισμό του στην άκρη και να εντάξει την ομάδα στη λογική του. 

Enigma: The real deal
Μια από τις ταινίες της χρονιάς, με εξαιρετικές κριτικές τόσο από το κοινό όσο και από τους ειδήμονες του είδους. Ένταση, αγωνία, απογοήτευση, ελπίδα, θυμός…είναι μερικά από τα συναισθήματα που γεννιούνται στον θεατή. Υπάρχει καλύτερη πρόταση για ένα διασκεδαστικό σαββατόβραδο???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24