25 Μαρ 2014

Α.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937



Οι ερυθρόλευκοι του Βόλου είναι μία από τις δύο μεγάλες και ιστορικές ομάδες του νομού Μαγνησίας. Ιδρύθηκε το 1937 στην συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου στον Βόλο με πρώτο πρόεδρο τον Απόστολο Πούργια.
Την ονομασία του την πήρε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς αφού η παρέα που τον ίδρυσε ήταν φίλαθλοι του. Ιδρυτικά μέλη ήταν μεταξύ άλλων οι Σεκαράς, Βώβος, Βασιλικός, Πούργιας, Αλεξάκης, Δουλίδης, Κατσάνος και άλλοι. Οι πρώτες προπονήσεις της νεοσύστατης ομάδας πραγματοποιούνταν σε ένα οικόπεδο στο τέρμα της οδού Γαλλίας και τα πρώτα αποδυτήρια της ομάδας ήταν ένα μαγαζάκι στην πλατεία Μεφσούτ. Ο Κένταυρος Βόλου που είχε ιδρυθεί το 1933 αποτέλεσε τον τροφοδότη του Ολυμπιακού αφού οι περισσότεροι εκ των ιδρυτών ήταν παίχτες του. Οι προσπάθειες για ιδιόκτητο γήπεδο στον χώρο του κυνηγετικού συλλόγου δεν είχαν αποτέλεσμα αλλά παρόλα αυτά η ομάδα μέχρι το 1969 χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο γήπεδο ως έδρα. 

Το 1937 η ομάδα έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε επίσημους αγώνες και συγκεκριμένα στο Κύπελλο Πάσχα με αντιπάλους τη Νίκη, τον Κεραυνό, τον Απόλλωνα και τον Οδυσσέα και κέρδισε το πρώτο κύπελλο της ιστορίας του. Το 1938 έφτασε μέχρι τους προημιτελικούς του κυπέλλου Ελλάδος και έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που φτάνει τόσο μακριά. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ολυμπιακός Βόλου έχασε 3 ποδοσφαιριστές του,  ανασυντάσσεται και κερδίζει το πρωτάθλημα Θεσσαλίας το 1947. Επόμενος τίτλος στην ίδια διοργάνωση το 1952 και μάλιστα αήττητος ενώ την ίδια χρονιά πετυχαίνει και την πρώτη διεθνή νίκη με αντίπαλο την τούρκικη Ντεμί Σπορ με 6-2.

Φωτογραφία από το γήπεδο του κυνηγετικού συλλόγου
Το 1954 ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά στην μέχρι τότε ιστορία της ομάδας αφού μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Θεσσαλίας με αντιπάλους την Αναγέννηση Καρδίτσας και τον Ηρακλή Λάρισας, κερδίζει τη Δόξα Δράμας εκτός έδρας και ανακηρύσσεται πρωταθλητής Βόρειας Ελλάδας και παίρνει την πρόκριση για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όπου τερματίζει 5ος. Ιστορική στιγμή για την ομάδα ήταν το 1955 όταν και παρότι ο Βόλος είναι κατεστραμμένος από τους σεισμούς του Απριλίου, η ομάδα κατάφερε να ταξιδέψει στην Αθήνα και να αποκλείσει την Α.Ε.Κ. κερδίζοντας την πρόκριση στους 8 του κυπέλλου Ελλάδας. Αυτή η ηρωική ενέργεια των παικτών μνημονεύεται ακόμα και θεωρείται από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της ομάδας.
Το πρωτοσέλιδο της Αθλητικής Ηχούς
Η δεκαετία του ’60 στιγματίζεται από την πρώτη συμμετοχή του Ολυμπιακού Βόλου στη Β’ Εθνική Κατηγορία το 1960 όταν και με την 7η θέση υποβιβάζεται αμέσως. Το 1961 συγχωνεύεται με τον Εθνικό Βόλου και κερδίζει πάλι την άνοδο στη Β’ Εθνική και για λίγο δεν καταφέρνει να ανέβει στην Α’ Εθνική. Μέχρι το 1967, όταν και για πρώτη φορά η ομάδα ανεβαίνει στην Α’ Εθνική, έφτανε στην πηγή αλλά δεν έπινε νερό. Το 1967 λοιπόν, αναδεικνύεται πρωταθλητής του ομίλου του και υπερπηδάει τα εμπόδια του Πανελευσινιακού και την Καβάλας και ανεβαίνει κατηγορία από την οποία υποβιβάζεται την αμέσως επόμενη χρονιά. Το 1969 συνεχίζει την πορεία – ασανσέρ, προβιβάζεται πάλι στην Α’ Κατηγορία και φτάνει μέχρι τους 8 του κυπέλλου Ελλάδας για να υποβιβαστεί την επόμενη σεζόν.
Ίμρε Μπόντα, ένας από τους θρύλους του Ολυμπιακού Βόλου
Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70 βρίσκουν τον Ολυμπιακό Βόλου στην Α’ Κατηγορία αφού το 1970 αναδεικνύεται πρωταθλητής Β’ Κατηγορίας και ανεβαίνει. Οι σεζόν 1971-72, 1973-74, 1974-75, 1975-76 τον βρίσκουν στην Α’ Εθνική από την οποία τελικά υποβιβάζεται λόγω μείωσης των ομάδων της Α΄ Εθνικής. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80 ήταν τραυματικά αφού μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες επανόδου στην Α’ Εθνική, το 1984-85 υποβιβάζεται στην Γ’ Κατηγορία μετά από 21 συνεχείς παρουσίες στις δύο πρώτες τη τάξει κατηγορίες. Η επάνοδος ήταν άμεση και μάλιστα το 1988-89 καταφέρνει να αγωνιστεί ξανά στην Α’ Εθνική. Με τον Ίμρε Μπόντα να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 20 γκολ τερματίζει στην 11η θέση ενώ την επόμενη χρονιά με την 17η θέση υποβιβάζεται. 

Η κερκίδα στο Πανθεσσαλικό
Η επόμενη δεκαετία ήταν ίσως η χειρότερη του συλλόγου αφού μετά από συνεχείς παρουσίες στην Γ’ Εθνική καταφέρνει τελικά να ανέβει στην Β’ μόλις το 1998-99 κερδίζοντας το πρωτάθλημα της κατηγορίας του. Αντίστοιχα ήταν τα προβλήματα τα πρώτα χρόνια του 2000 αφού με την παραπαίουσα διοίκηση να αδυνατεί να στηρίξει την ομάδα, αυτή καταστρέφεται ουσιαστικά και υποβιβάζεται λόγω χρεών στη Δ’ Εθνική παρά το μικρό σχετικά ποσό χρεών που είχε η ΠΑΕ. Το 2004-05 με μια πρωτοποριακή κίνηση, η ομάδα εξαγοράζει την Κασσάνδρα Χαλκιδικής που έπαιζε στην Β’ Εθνική Κατηγορία, μετακομίζει στον Βόλο με την ονομασία Α.Σ.Κ. Ολυμπιακός και διατηρεί την παλιά ομάδα στη Δ’ Εθνική ως β’ ομάδα. Το 2008 οι δύο ομάδες τελικά συγχωνεύονται και δημιουργούν την Π.Α.Ε. Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937.
Ζλόταν Σέλεζι και πρόκριση στο Europa League
Το 2009-10 η ομάδα κερδίζει το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και μετά από 20 χρόνια ανεβαίνει στην Σούπερ Λίγκα κερδίζοντας παράλληλα το 7 συνολικά πρωτάθλημά της. Η χρονιά αγωνιστικά ήταν ονειρική αφού τερμάτισε στην 5η θέση και για πρώτη φορά κέρδισε την έξοδό της στο Europa League όπου έπαιξε σε δύο προκριματικούς με απολογισμό 3 νίκες και 1 ισοπαλία μέχρι να τιμωρηθεί λόγω της εμπλοκής της ομάδας στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων το καλοκαίρι του 2011, χάνοντας την ευκαιρία να αντιμετωπίσει την Παρί Σαιν Ζερμαίν στα Play off του Europa League. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε έναν δικαστικό αγώνα με στόχο την δικαίωση της ομάδας και το αποτέλεσμα ήταν η αγωνιστική απραξία μίας ολόκληρης σεζόν και η τελική δικαίωση με τοποθέτηση της ομάδας (μαζί με Καβάλα και Ηρακλή) στη Β’ Εθνική όπου και αγωνίζεται ακόμα ενώ φέτος, 2013-14 η ομάδα θα ολοκληρώσει την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ως πρωταθλήτρια του Νότιου Ομίλου και θα διεκδικήσει την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα μέσω της διαδικασίας των Play off.
Τάκης Συνετόπουλος
Πολλοί μεγάλοι παίχτες έχουν φορέσει τη φανέλα της ομάδας και έχουν συμμετάσχει μέχρι και στην εθνική Ελλάδος. Μερικοί από αυτούς είναι οι Συνετόπουλος, Μαλάκος, Μποτίνος, Καραμίχαλος, Καραϊσκος, Βασιλάκος, Κωστούλας, Μάνδαλος, Σολάκης, Σταματίου αλλά και οι ξένοι Μπόντα, Μπρέσκα, Ούμπιντες, Μόνχε, Σανακαρέ και άλλοι. Μετά το 1968 και το γήπεδο του κυνηγητικού συλλόγου στον Άναυρο, η ομάδα μετακόμισε στο Ε.Α.Κ. Βόλου στη Νέα Δημητριάδα χωρητικότητας 9.000 θέσεων. Το 2008-09 μετακομίζει στο Πανθεσσαλικό Γήπεδο Βόλου χωρητικότητας 22.000 θέσεων για να επανέλθει στο Ε.Α.Κ. την επόμενη χρονιά (με αυξημένη χωρητικότητα 12.000 θέσεων) και να αλλάζει την χρονιά συμμετοχής στην Σούπερ Λίγκα ακόμα μία φορά έδρα. Φέτος, παίζει στο Ε.Α.Κ. Βόλου και κάνει προσπάθειες να αποκτήσει ιδιόκτητο αθλητικό κέντρο στον δήμο Αισωνίας.
Οι διακρίσεις της ομάδας συνοπτικά είναι οι παρακάτω:
·        Ο Ολυμπιακός Βόλου έχει παίξει στην Α΄ Εθνική τα έτη: 1967-68, 1969-70, 1971-72, 1973-74, 1974-75, 1975-76, 1988-89 ,1989-90, 2010-11.
·         Πρωταθλητής Πανεπαρχιακού το έτος 1954-55 και *5η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
·         Πρωταθλητής Β' Εθνικής τα έτη:1961-62,1966-67,1970-71,2009-10
·         Πρωταθλητής Γ΄Εθνικής τα έτη :1985-86,1998-99
·         Συμμετοχή στο Europa League το 2011 με 4 αγώνες και 2 προκρίσεις.
·         Συμμετοχή στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας το 2010-2011.



Φέτος κάνει μια μεγάλη προσπάθεια υπό την διοίκηση Καραγιάννη να επιτύχει την άνοδο στην Σούπερ Λίγκα με την υποστήριξη του κόσμου και με κυρίως έμπειρους ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν την κατηγορία πολύ καλά. Ευχή όλων των φίλων του Ολυμπιακού Βόλου, η νέα χρονιά να βρει την ομάδα εκεί απ’ όπου απομακρύνθηκε βιαίως  πριν περίπου 3 χρόνια με δικαστική απόφαση.

1 σχόλιο:

  1. Property business ԝorld very hand or foot finest іn fact worth еvery penny.
    Eacɦ story has a ѕmall photo to ցive yoս аn idea оf what
    they'rе talking about as ԝell as a bгief summary. In thеir woгld,
    gettinց οlder can mеan gettiոg less wօrk.

    Here is mу web page: celebrity 7 minutes in heaven quiz

    ΑπάντησηΔιαγραφή

who is online

Ad24