22 Ιουν 2017

Παρουσίαση βιβλίου «Το Αγκάθινο Στέμμα» του Θεόφιλου Γιαννόπουλου



Τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται. Παρουσίαση ενός ιδιαίτερο βιβλίου, από έναν παλιό φίλο από Θεσσαλονίκη, σε έναν εξαιρετικό χώρο όπου τα βιβλία κυριαρχούν (Books plus art and Coffee), στο γεμάτο ζωή κέντρο της Αθήνας, στον πιο όμορφο (προσωπική άποψη) δρόμο του κέντρου, την Πανεπιστημίου. 

Το ραντεβού ήταν για τις  7 στο καφέ του βιβλιοπωλείου, έναν ονειρεμένο χώρο για τους λάτρεις του βιβλίου. Ο κόσμος είχε αρχίσει να καταφτάνει με το νέο βιβλίο ανά χείρας και ανάμεσα στα τραπέζια ένας Θεόφιλος που το χαμόγελό του έδειχνε να το απολαμβάνει και ας είχε ένα μικρό άγχος. Μέχρι να αρχίσει η παρουσίαση, ευκαιρία για κουβεντούλα και μερικές αφιερώσεις στα βιβλία των  πιο βιαστικών. Τελικά με μια μικρή καθυστέρηση, όλοι πήραμε τις θέσεις μας, παραγγείλαμε τους καφέδες μας και ανοίξαμε τα αυτιά μας. Τον λόγο πήρε η Τζένη Κουκίδου, συντάκτρια του blog koukidaki και φίλη του Θεόφιλου. Αρχικά ένα σύντομο ποτ πουρί από διάφορες συνεντεύξεις του Θεόφιλου μας σκιαγράφησε έναν χαρακτήρα που λίγο πολύ ήταν γνωστός σε όλους. Τα κύρια χαρακτηριστικά…η ποιητική έκφραση, τα πλούσια συναισθήματα, οι ευγενικοί στίχοι που όμως έρχονται σε ισορροπία με τα πάθη του (όπως είπε η Τζένη, ο Θεόφιλος δεν έχει χόμπυ, έχει πάθη- όπως ο ΠΑΟΚ να προσθέσω από προσωπική εμπειρία). Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για έναν άνθρωπο που έχει ως αγαπημένο έργο το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη. 


Ένα απόσπασμα δοσμένο από την Τζένη μας έβαλε στο κλίμα και μας δημιούργησε μια γλυκιά ανυπομονησία να διαβάσουμε και τις 500 περίπου σελίδες του μυθιστορήματος. Από τη στιγμή που το μυστήριο είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του βιβλίου, η Τζένη δεν μπορούσε να αποκαλύψει πολλά πράγματα γι’ αυτό. Όμως μας πληροφόρησε ότι είναι ότι πρέπει για τους λάτρεις των γρίφων (εμένα δηλαδή), της περιπέτειας (ξανά εμένα), της ελληνικής φύσης και υπαίθρου και φυσικά της ιστορίας και πιο συγκεκριμένα της Βυζαντινής. Ο Θεόφιλος επέλεξε ένα τέτοιο θέμα αφού αφουγκράζεται τις ανάγκες της σύγχρονης λογοτεχνίας και του αρέσει να δοκιμάζεται σε πολλά είδη. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι οι βατοί του ήρωες, όπως εμφατικά τόνισε ο Θεόφιλος. Είναι ο μέσος άνθρωπος, δίχως υπερβολές και ψευτοηρωισμούς που εμπλέκεται σε μια θριλερική περιπέτεια, με την αγωνία να κορυφώνεται σταδιακά, τις εκπλήξεις να είναι διάσπαρτες στον δρόμο του. Η γρήγορη ροή, το νεύρο και το λεπτό και στρατηγικά τοποθετημένο χιούμορ εγγυώνται την ομαλή ανάγνωση. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν βέβαια και οι λεπτές αποχρώσεις ποιητικού αισθαντισμού, όπως είπε η Τζένη κάτι που χαρακτηρίζει άλλωστε όλα τα γραπτά του Θεόφιλου. 

Όταν πήρε τον λόγο ο Θεόφιλος, το πρώτο πράγμα που εξέφρασε ήταν αυτό που ουσιαστικά όλοι διαβάζαμε στο πρόσωπό του. Την απέραντη ευγνωμοσύνη του για την παρουσία μας και την προσμονή του για τα σχόλιά μας σχετικά με το βιβλίο. Ίσως το πιο ωραίο που άκουσα στην παρουσίαση ήταν το σχόλιό του ότι αυτό που επιδίωξε με το βιβλίο ήταν να ωθήσει τον αναγνώστη να επισκεφτεί κάποιες από τις ιστορικές τοποθεσίες που αναφέρονται στο βιβλίο. Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε ότι στόχος του είναι ο αναγνώστης να συνεχίσει το ταξίδι του και μετά την τελευταία σελίδα. 

Στο τελευταίο μέρος της παρουσίασης έγιναν κάποιες ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους. Το ρεζουμέ είναι το εξής. Η ιδέα του ήρθε μέσα από αληθινά γεγονότα που τα έδεσε με τη μυθοπλασία μέσα από εντατική ιστορική έρευνα. Μάλιστα η Ισμήνη Λαδοπούλου (υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου ΕΞΗ, που έχει αναλάβει την κυκλοφορία του βιβλίου) μας ενημέρωσε ότι ακόμα και οι σημειώσεις του Θεόφιλου για το βιβλίο παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον. Μία απορία που είχαμε πολλοί στην αίθουσα ήταν πως ο Θεόφιλος ασχολήθηκε με αυτό το είδος λογοτεχνίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι του αρέσει να πειραματίζεται και να βγάζει αυτά που σκέφτεται σε πολλά είδη εκτός από παραμύθια που (ακόμα) δεν τα έχει τολμήσει. 

Κάπου εκεί η παρουσίαση έφτασε σιγά σιγά στο τέλος της μέσα σε πολύ ευχάριστο και χαλαρό κλίμα. Αφού ήπιαμε και το κρασάκι μας, βγάλαμε τις φωτογραφίες μας, πήραμε και το αναμνηστικό δωράκι μας (ευγενική προσφορά της συζύγου του Θεόφιλου) πήραμε τον δρόμο της επιστροφής με το βιβλίο στις αποσκευές μας και έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα κυνήγι θησαυρού στην ελληνική επικράτεια….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24