19 Ιουλ 2016

"Περί...πολιτικής" (4ος Διαγωνισμός Ελεύθερης Γραφής)

Από την Καπούτση Μαρίνα


Πολλές φορές διαβάζουμε, για σκάνδαλα στην πολιτική ζωή, σκάνδαλα που αφορούν, είτε στον οικονομικό τομέα, είτε στον προσωπικό, των εκάστοτε υποψηφίων και μεγαλοστελεχών.

Σκάνδαλα που δεν είναι λίγα και όσον αφορά στα οικονομικά, διαβάζουμε για offshore εταιρείες, για μαύρο χρήμα, για ξέπλυμα χρήματος, για λίστες με ασύλληπτα ποσά φοροδιαφυγής και ούτω καθεξής. Κι όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις μεγαλοκαναλάρχες, πολιτικούς ριζωμένους για χρόνια στο πολιτικό στερέωμα, ακόμη και νέους υποψηφίους κομμάτων, που μόλις πάτησαν το πόδι τους στην πολιτική, έγιναν εξαίφνης δολώματα του συστήματος. Γιατί  στους αδαείς και στους ονειροβατούντες, θα πατήσει το σύστημα. Γι αυτούς που μέχρι χθες ήταν άγνωστοι, αλλά λίγο η τύχη, λίγο η φιλοδοξία τους, τους οδήγησε από την μια στιγμή στην άλλη, να [ μοστράρονται] υπό το φως της δημοσιότητας. Από την άλλη, υπάρχουν και τα ερωτικά σκάνδαλα, τα οποία ως επί το πλείστον, αφορούν καταξιωμένους πια πολιτικούς, χρόνια στα γρανάζια του συστήματος, με αυξανόμενη και διαρκή οικονομική μπάζα. Κι αναρωτιέσαι, όλα αυτά το πολιτικά σωσίβια, γραπώθηκαν στην εξουσία, για την υποτιθέμενη ιδεολογία τους ή για το ατομικό τους παραλήρημα, που αφορά τον εαυτό τους και την τσέπη τους; Ή μήπως για το καλό του κοινωνικού συνόλου, το οποίο ούτως ή άλλως παραπέμπεται πανεύκολα, όταν είναι  υποχρεωμένοι να ψηφίσουν νόμους, που εξαφανίζουν τις μεσαίες και κατώτερες τάξεις, που κάποιοι απ` αυτούς, ανήκαν κάποτε σ` αυτές;


Τελικά, μάλλον υπάρχουν τρεις κατηγορίες πολιτικών. Στην πρώτη ανήκουν, αυτοί της πλούσιας τάξης, που εκτός απ` το να αυξήσουν τα πλούτη τους, τους ενδιαφέρει κατά το πλείστον η δόξα. Στη  δεύτερη κατηγορία, ανήκουν αυτοί που μάλλον είναι τεμπέληδες, καιροσκόποι και θρασείς και γαντζώνονται στην πολιτική σκάλα, τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουν να το πάρουν είδηση, ούτε καν οι ίδιοι. Στην τρίτη κατηγορία τέλος ανήκουν ελάχιστοι, καθ` όσον, αυτοί θεωρούν τους εαυτούς τους σωτήρες και πιστεύουν, ότι θα κάνουν τα πάντα, για το καλό του τόπου. Αλλά γρήγορα καταλαβαίνουν, ότι αυτό είναι πολιτική πλάνη και πως,  αν δεν χορέψουν στον χορό των πολλών, γρήγορα θα εξαφανιστούν.

Κι έτσι εμείς οι απλοί θεατές, αυτού του σύνθετου πολιτικού σκηνικού, μόλις σβήσουν τα  φώτα, αναρωτιόμαστε, τι ήταν άραγε αυτό που είδαμε, φταίμε  εμείς, που πληρώσαμε, για να το υποστούμε, έφταιγαν οι ηθοποιοί,  ή άραγε ο σκηνοθέτης; Τι άραγε ήθελε να πει ο ποιητής; Ε! Όσοι ξέρουν από ποίηση κατάλαβαν…..

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24