31 Οκτ 2015

Supernatural - Saving People, Hunting Things...The Family Business


(Χορηγός Επικοινωνίας για το αφιέρωμα supernaturalgreece.gr)


Πριν μερικούς μήνες, λίγο καιρό αφότου ξεκίνησα να βλέπω τη σειρά που τείνει να γίνει κλασική αφού μετά από 10 και κάτι επιτυχημένες σειρές, συνεχίζει να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του φανατικού (και όχι μόνο) κοινού της, είχα υποσχεθεί αφιέρωμα...και είπα να κρατήσω αυτή μου την υπόσχεση!!

Μέσα σε λίγους μήνες είδα 10 ολόκληρες σεζόν (πιστέψτε με full time job) και πλέον είμαι στο σημείο να συμβαδίζω με τα φετινά επεισόδια. Υπήρχαν επεισόδια (ή ολόκληρες σεζόν) που με καθήλωσαν, άλλα που με απογοήτευσαν, άλλα που πέρασαν αδιάφορα αλλά πάντα επέστρεφα με το επόμενο επεισόδιο...κάποιες φορές λίγα λεπτά αφότου είχε τελειώσει το προηγούμενο, άλλες φορές 1-2 ημέρες μετά.

Και αν εξεπλάγην με τον ίδιο μου τον εαυτό για την επιμονή μου στη σειρά, που να δείτε τι έπαθε ο Eric Kripke, δημιουργός της σειράς όταν για αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε. Η αρχική ιδέα αφορούσε τη δημιουργία μιας ταινίας paranormal περιεχομένου, εξελίχθηκε σε σειρά 3 κύκλων, που στην πορεία έγιναν 5 με σεναριακές προσθήκες και (η αλήθεια είναι) κάποια ξεχειλώματα και κατέληξε να είναι μια από τις πιο επιτυχημένες, μακροχρόνιες και επιδραστικές της τηλεόρασης. 10 ολοκληρωμένες σεζόν με την 11η να τρέχει ήδη και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει. 

Η επιτυχία της σειράς βασίζεται, κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντα, σε 2 βασικούς πυλώνες: 1) αρχικά στο πρωτότυπο σενάριο (μιλάμε για το 2005, μην ξεχνιόμαστε) αφού ήταν από τις πρώτες και πιο καλοστημένες σχετικές σειρές που έβαζε στο επίκεντρο το υπερφυσικό σε οποιαδήποτε μορφή του. 2) Στην πορεία βέβαια άλλαξε κάπως την μορφή της. Ίσως για τις ανάγκες της μακροζωίας της, ίσως και λόγω του κορεσμού του κόσμου από το υπερβολικό υπερφυσικό, το σενάριο εστίασε γύρω από τη σχέση και τις σχέσεις των 2 πρωταγωνιστών, του Sam (Jared Padalecki) και του Dean (Jensen Ackles) που αποτελούν ένα από τα πιο δεμένα και επιτυχημένα δίδυμα της τηλεόρασης. Αυτά τα 2 στοιχεία κατέστησαν τη σειρά ιδιαίτερα ανθεκτική στο χρόνο.


ΉΡΩΕΣ ΚΑΙ...ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ
Bobby Singer
Να πούμε όμως και κάτι για το concept? Περιττό μάλλον αφού οι περισσότεροι που διαβάζετε αυτές τις γραμμές γνωρίζετε με κάθε λεπτομέρεια every twist, every turn της σειράς. Αλλά ας τηρήσουμε τα βασικά...η σειρά ακολουθεί τα δύο αδέρφια σε όλη την αμερικάνικη επικράτεια στην προσπάθειά τους να μάθουν τους τοπικούς μύθους και δοξασίες και να τους αντιμετωπίσουν. Ήτοι, όπου υπάρχει στοιχειωμένο σπίτι, σοφίτα, δάσος κτλ που τολμάει να εκφραστεί, οι Winchesters είναι εκεί να του κόψουν τον βήχα. Στην πορεία βέβαια, το σενάριο εμπλουτίστηκε με διάφορα στοιχεία που κρατούσαν το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, στον 4ο κύκλο ενισχύθηκε το χριστιανικό στοιχείο (που από την πρώτη στιγμή ήταν εμφανές με εξορκισμούς, αγιασμούς υδάτων) με την εμφάνιση των αγγέλων, του παράδεισου και άλλων βιβλικών και όχι μόνο στοιχείων.
Crowley, King of Hell
Μάλιστα, έκανε την εμφάνισή του ένας χαρακτήρας που στην πορεία έμελλε να αποτελέσει τον 3ο πυλώνα της σειράς μετά τα 2 αδέρφια, ο άγγελος Castiel που ενσαρκώνει ο Misha Collins.  Αρχικά, υπολογιζόταν ότι θα εμφανιζόταν για 6 μόλις επεισόδια αλλά η απήχηση που είχε και οι προοπτικές που άνοιγε, τον μετέτρεψαν από κομπάρσο σε βασικό πρωταγωνιστή. Ακόμα ένας ήρωας που ξεκίνησε διστακτικά και καθιερώθηκε ήταν ο Bobby Singer (Jim Beaver) που υποδύθηκε την πατρική φιγούρα, τη μοναδική σταθερά που είχαν τα αδέρφια στις περιπέτειές τους. Ο 5ος ήρωας που αξίζει να αναφερθεί είναι ο βασιλιάς του κάτω κόσμου, ο δαίμονας Crowley (Mark Sheppard), ο οποίος εμφανίστηκε επίσης στην 5η σεζόν και διατηρείται στο καστ μέχρι και σήμερα. Πότε ήρωας, πότε αντιήρωας, πότε υπερ και πότε εναντίον των αδερφών...είναι ο κακός που οι θεατές λατρεύουν να μισούν.  

ELEMENTS OF NATURE AND MORE…
Legendary Impala
Το θρυλικό Ιμπάλα, το κολτ, το μαχαίρι της Ruby και τόσα ακόμα στοιχεία είχαν βασικό ρόλο στη σεναριακή δομή. Το Ιμπάλα είναι ο σύντροφος των αδερφών στα μακρινά τους ταξίδια. Το κολτ ήταν η απάντηση και μοναδική λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν κατά τη διάρκεια των πρώτων σεζόν. Το μαχαίρι της Ruby τους έδωσε τη δυνατότητα να σκοτώνουν με μεγαλύτερη συχνότητα και ευκολία τους δαίμονες. Συχνές βέβαια και οι βιβλικές αναφορές με πιο χαρακτηριστικές τον λόγο του Θεού που χαράχτηκε από τον Metatron σε πλάκες και περιείχε οδηγίες αντιμετώπισης δαιμόνων, αγγέλων και άλλων συναφών υπερφυσικών όντων. Το πιο επίμονο ίσως στοιχείο είναι το σημάδι του Κάιν (ναι, αυτού που σκότωσε τον αδελφούλη του...το πιάσατε το υπονοούμενο!!!). Μπαστακώθηκε στον Dean και...ουπς, παραλίγο να μου ξεφύγει μέγιστο spoiler!

Με τον John Winchester...είπαμε Family Business

Γιατί το λατρεύουμε...;
Γιατί πλέον αισθανόμαστε ότι γνωρίζουμε τα αδέρφια καλύτερα και από τα...ίδια μας αδέρφια. Γιατί θα θέλαμε να μπορούμε να πιούμε ένα ποτηράκι ουίσκι με τον Dean ή να έχουμε για κολλητό τον Sam. Να έχουμε για φύλακα άγγελο τον Castiel και να σουλατσάρουμε στα πιο σκοτεινά μονοπάτια της κόλασης με τον Crowley. Ή να πάμε για κυνήγι ή ψάρεμα με τον Uncle Bobby. Γιατί ακόμα και η μουσική της σειράς είναι φευγάτη. Τρελές ροκιές ( ας είναι καλά ο Dean)…AC/DC, Boston, Bad Company και το καλύτερο... «Carry on Wayward Son» των Kansas που κλείνει συνήθως όλους τους τηλεοπτικούς κύκλους της σειράς (και έγινε το ringtone στο κινητό μου για αρκετό καιρό). Γιατί η ζωή και ο θάνατος είναι δύο έννοιες που αποκτούν άλλη διάσταση στη σειρά. Ακόμα και αν ένας χαρακτήρας πεθάνει, ξέρεις ότι υπάρχει η πιθανότητα να επιστρέψει. Ακόμα και τα δύο αδέρφια έχουν πεθάνει αρκετές φορές, έχουν επισκεφτεί τον Παράδεισο, την Κόλαση, το Καθαρτήριο (κάτι σαν προθάλαμος της κόλασης) αλλά πάντα επιστρέφουν στη γη. Saving People, Hunting things, the family business όπως οι ίδιοι λένε. Γιατί θέλουμε να δούμε που μπορεί να τελειώσει αυτή η σειρά, που θα καταλήξει η φαντασία των δημιουργών αλλά και η ιστορία των Sam και Dean
Castiel...εγγύηση

Είμαστε πολλοί αλλά σκόρπιοι...
Τελικά πόσο επιτυχημένη είναι η σειρά; Όπως όλες οι σειρές έχει τα σκαμπανευάσματά της όσον αφορά την θεαματικότητα. Λαμβάνοντας υπόψη μέσους όρους τηλεθέασης ολόκληρων σεζόν, παρότι η πρώτη σεζόν είναι η πιο επιτυχημένη από άποψη τηλεθέασης με έναν μέσο όρο 3,81 εκ. θεατών ανά επεισόδιο, η σειρά ποτέ δεν έπεσε κάτω από τα 2 εκ. Η χειρότερη σεζόν της πάντως ήταν η 10η με μόλις 2,02 εκ. τηλεθεατές ανά επεισόδιο δείχνοντας έναν μικρό κορεσμό του κοινού. Παρόλα αυτά, έχει διατηρήσει το φανατικό της κοινό που της έδωσε την ευκαιρία να κάνει τις σεζόν 11. 
Τα κορίτσια τους!!

Merchandise Mania
Όπως κάθε σειρά που σέβεται τον εαυτό της αλλά και την τσέπη των παραγωγών της, έχει αναπτύξει μια ευρεία γκάμα Supernatural αναμνηστικών. Από τα κλασικά...ημερολόγια, t-shirts, κούπες και πόστερς μέχρι ημιμόνιμα τατού, συλλεκτικές κάρτες και κοστούμια από την σειρά. Φυσικά, το 2009 κυκλοφόρησε και το απαραίτητο game με τίτλο «Supernatural Role Playing Game» που στηριζόταν σε υλικό από τη σειρά, τα κόμικ και τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Επιπλέον, το 2010 κυκλοφόρησε το soundtrack της σειράς με 18 τραγούδια αποκλειστικά για τη σειρά με δημιουργούς τους Nennertz και Gruska. Παράλληλα με τα επεισόδια της σειράς κυκλοφόρησαν βιβλία κόμικ που περιγράφουν τα πρώτα χρόνια των 2 αδερφών με τον πατέρα τους. Καταπιάνονται με σημαντικά γεγονότα στη ζωή τους με πιο χαρακτηριστικό το Supernatural: Beginnings End που ασχολείαι με τα σημαδιακά γεγονότα που οδήγησαν τον Sam να αποχωρήσει από την οικογενειακή επιχείρηση και να γραφτεί στο Stanford. Επίσης από το 2007 μέχρι και το 2013 έχουν κυκλοφορήσει 12 βιβλία που βασίζονται στη σειρά. Τέλος, υπήρχε στα σκαριά (αν και έχει εγκαταληφθεί ως ιδέα πλέον) spin off της σειράς με τίτλο Supernatural: Bloodlines, μιας σειράς που θα περιγράφει την κουλτούρα των τεράτων και των κυνηγών στο Σικάγο. Τελικά, το spin off δεν επιλέχθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CW για την προηγούμενη σεζόν και έμεινε στα χαρτιά. Πάντως οι απανταχού fans του Supernatural μπορούν να ελπίζουν ακόμα σε ένα spin off της σειράς με άλλη όμως θεματολογία!

Τι άλλο να πει κανείς για το Supernatural; Είναι κόλλημα, λατρεία από τις λίγες, ένας ευχάριστος τρόπος να περνάει κανείς την ώρα του. Έχει καταφέρει να μετατρέψει το υπερφυσικό σε...φυσικό και να βάλει τους άπειρους αστικούς μύθους στη ζωή των τηλεθεατών. Με τρόπο προσεγμένο, ολίγον υπερβολικό, με πολύ χιούμορ αλλά και άλλη τόση αγωνία. Με λίγα λόγια...αυτή η σειρά τα έχει όλα!!!

ΥΓ: Μπορείτε να βρείτε το χορηγό επικοινωνίας και στη σελίδα του στο fb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24