10 Ιουν 2015

«Αίμα στο Χιόνι», το νέο βιβλίο του Jo Nesbo



Όταν πριν λίγο καιρό αποφάσισα να διαβάσω για πρώτη φορά μυθιστόρημα του Jo Nesbo δεν φανταζόμουν ότι μόλις 2-3 μήνες αργότερα θα έχω διαβάσει ήδη 3 βιβλία του και θα πηγαίνω για το 4ο. Χωρίς να λέω ότι είναι ο καλύτερος, χωρίς να είμαι κατενθουσιασμένος (ας μην υπερβάλλουμε κιόλας), μπορώ όμως να ομολογήσω ότι πλέον τον εμπιστεύομαι. Ξέρω ότι όποιο βιβλίο του και να πιάσω στα χέρια μου θα το τελειώσω άνετα, με ευχαρίστηση και αρκετές δόσεις αγωνίας.

Το «Αίμα στο Χιόνι» εκδόθηκε μόλις τον Μάιο του 2015. Είναι μικρό (κάτι περισσότερο από 200 σελίδες) αλλά πυκνογραμμένο (και δεν εννοώ κυριολεκτικά αλλά σε γεγονότα και ουσία). Κινείται σε δύο άξονες με κοινό παρονομαστή τον Ούλαφ Γιόχανσεν, πληρωμένο δολοφόνο που εργάζεται για έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών (και όχι μόνο) του Όσλο. Χωρίς πολλά ταλέντα (με μόνη του διαφυγή το διάβασμα), ο δυσλεξικός και ψυχολογικά ασταθής Ούλαφ θα αναλάβει μια τελευταία δουλειά, που είναι η δολοφονία της συζύγου του αφεντικού του. Καταλαβαίνει ότι αυτή η δουλειά μπορεί να τον οδηγήσει στο θάνατο. Η κατάσταση χειροτερεύει όταν έρχεται σε επαφή με την Κορίνα Χόφμαν, το υποψήφιο θύμα του δηλαδή, η οποία είναι μια πανέμορφη γυναίκα που ξέρει πάντα να παίρνει αυτό που θέλει με κάθε κόστος. 

Παράλληλα με την ιστορία στο παρόν, συχνά είναι και τα φλασμπακ στην παιδική ηλικία του Ούλαφ που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως εφιαλτική με έναν πατέρα εγκληματία που μπαινοβγαίνει στη φυλακή, πίνει ασύστολα και βιοπραγεί και με μία μητέρα που υπομένει στωικά τα βασανιστήρια και πίνει εξίσου ασύστολα! Οι μνήμες του Ούλαφ σκιαγραφούν τον χαρακτήρα του και αιτιολογούν την πορεία της ζωής του που τον μετέτρεψε σε έναν ικανό δολοφόνο με ευαισθησίες όμως. 

Τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο είναι λίγα αλλά παρουσιάζονται παραστατικά και διανθισμένα με σφήνες ψυχανάλυσης του πρωταγωνιστή. Λίγοι οι βασικοί ήρωες αλλά σκιαγραφημένοι αριστοτεχνικά (κυρίως ο Ούλαφ και η Κορίνα).  Προς το τέλος ειδικά, υπάρχουν γενναίες δόσεις αίματος, συναισθηματικής φόρτισης και το απαραίτητο αλλά αριστοτεχνικά δοσμένο απροσδόκητο τέλος. 

Βαθμολογία:
Ιστορία 6/10
Γραφή 9/10
Χαρακτήρες 8/10
Ευκολία Ανάγνωσης 8/10
Συνολική Βαθμολογία 7,75 / 10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24