24 Ιαν 2015

American Sniper (2015, ελληνιστή «Ελεύθερος Σκοπευτής)



Βαθμολογία 2,5 / 5



Υποκλίνομαι σε Clint Eastwood, έχει γυρίσει ταινιάρες (Million Dollar Baby, Gran Torino, Γράμματα από την Ίβο Τζίμα – προσωπική αγαπημένη, Σκοτεινό Ποτάμι). Παραδέχομαι  Bradley Cooper, αφού μετά από το Hangover έχει κάνει ψαγμένες και προσεκτικές επιλογές που τον έχουν φέρει 3 φορές υποψήφιο για το Oscar. Αναγνωρίζω ότι οι πολεμικές ταινίες και μάλιστα αυτές που αναφέρονται στην πιο πρόσφατη ιστορία και ακόμα πιο συγκεκριμένα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας (λέμε τώρα) έχουν πέραση και συγκινούν την Ακαδημία…αλλά αυτό ξεπέρασε τα όρια.


Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Chris Kyle, του καλύτερου σκοπευτή στην αμερικανική ιστορία ο οποίος σε 4 περιοδείες στο Ιράκ σκότωσε πάνω από 160 άτομα ενώ είχε ως προσωπικό στοίχημα να σκοτώσει έναν αντίπαλο σκοπευτή που εξολόθρευε αμερικανούς στρατιώτες. Βλέπουμε την στρατιωτική του πορεία και τα σημαντικότερα γεγονότα που την σημάδεψαν ενώ παράλληλα εξερευνούμε την προσωπική του ζωή που όπως αναμένεται είναι καθ’ όλα δυσλειτουργική αφού η προστασία των συναδέρφων του στο πεδίο της μάχης του έχει γίνει έμμονη ιδέα και τα ψυχολογικά προβλήματα που οι σκοτωμοί δημιουργούν δεν τον αφήνουν να χαρεί την οικογένειά του. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε τον Bradley Cooper ενώ τη σύζυγό του υποδύεται η Sienna Miller.

Σίγουρα μία καλή ταινία που φέρει το στίγμα που τρισμέγιστου Clint Eastwood, ο οποίος ως ένας από τους μεγαλύτερους badass τύπους του Hollywood, καταφέρνει να μεταφέρει τη σκληράδα και την ωμότητα της πραγματικότητας στην μεγάλη οθόνη. Προσεκτικά σχεδιασμένες σκηνές μάχης, χωρίς βέβαια ιδιαίτερη πρωτοτυπία αλλά και σκηνές από την πατρίδα και την προσωπική ζωή του Kyle που ενώ θα έπρεπε να ημερεύουν την ατμόσφαιρα, υψώνουν την ένταση και τη σημαντικότητα των πράξεων του Kyle και προετοιμάζουν τον θεατή για μια ακόμα περιοδεία (και έκανε ούτε 1, ούτε 2 αλά 4 συνολικά). Κορυφαία σκηνή κυρίως για την αγωνία που δημιουργεί η σκηνή με την αμμοθύελλα!! Ο Cooper αποδεικνύει ότι είτε είναι πολύ καλός ηθοποιός είτε έχει τις κατάλληλες γνωριμίες. Πάντως είναι πειστικός στον ρόλο του αλλά χωρίς να εντυπωσιάζει (κοινό, γιατί η Ακαδημία προφανώς ενθουσιάστηκε). Το κύριο μήνυμα που περνάει η ταινία (πέρα από τα κλασικά «αγροίκοι ιρακινοί», «μόνοι μας και όλοι σας», «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» κτλ) είναι ότι ιερό καθήκον των στρατιωτών πρέπει να είναι η προστασία των συναδέρφων αφού όπως λέει και το ρητό «είμαι τόσο δυνατός όσο και ο συμπολεμιστής μου» (ή κάτι τέτοιο τέλοσπάντων). 
O αληθινός Chris Kyle


Μάλλον οι 6 υποψηφιότητες για OSCAR είναι πολλές, αν και σε βασικές κατηγορίες έχει 2 παρουσίες, Καλύτερης Ταινίας και Α’ Αντρικού Ρόλου, και μάλλον δύσκολα θα κερδίσει κάποια από τις δύο. Γενικά, μια καλή ταινία, όχι επιπέδου OSCAR κατά τη γνώμη μας (και της παρέας αφού είμασταν 7 άτομα όταν τη βλέπαμε και μείναμε με την ίδια εντύπωση όλοι). Ίσως μέτρησε παραπάνω το δίδυμο Eastwood – Cooper.

P.S. Σοβαρά τώρα, δεν υπήρχε διαθέσιμο ένα ζωντανό μωράκι?? Η πλαστικούρα έκανε μπαμ!!!!


2 σχόλια:

who is online

Ad24