24 Δεκ 2014

The Hobbit: The Battle of Five Armies (2014, ελληνιστί «Χόμπιτ: Η μάχη των 5 στρατών»)



 Βαθμολογία 3,8 / 5



Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Και φέτος ολοκληρώθηκε το υπέροχο ταξίδι που μας προσέφερε ο Peter Jackson στην Middle Earth και στον κόσμο του Tolkien. Μετά από 6 ταινίες (2 τριλογίες) αποκτήσαμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των βασικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στη Μέση Γη με φόντο το δαχτυλίδι της εξουσίας. Αλλά όπως και όλα τα ωραία τελειώνουν, μάλλον το ίδιο ισχύει και για τη φαντασία του ίδιου του Jackson…!

Το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Hobbit μας περιγράφει τις ημέρες μετά την απελευθέρωση του δράκου Smaug από τον Thorin και την παρέα του. Ουσιαστικά η ταινία εστιάζει σε δύο βασικά γεγονότα, την μάχη κατά του δράκου που κατακαίει την πόλη αλλά και την μεγάλη μάχη της τριλογίας έξω από το Lonely Mountain, όπου έχει οχυρωθεί η παρέα των νάνων. Οι 5 στρατοί που αναφέρει ο τίτλος είναι οι νάνοι, οι άνθρωποι, τα ξωτικά και 2 στρατιές από Orcs που έχουν καταφτάσει, εποφθαλμιώντας τον αμέτρητο θησαυρό που βρίσκεται στο βουνό. Συμμαχίες θα πρέπει να σχηματιστούν και παλαιότεροι εχθροί να πολεμήσουν πλάι πλάι για να μην πέσει το βουνό στα χέρια του εχθρού. 

Οι ουδέτεροι θεατές ίσως θεωρήσουν καλή την ταινία. Οι οπαδοί του Tolkien όμως μάλλον απογοητεύτηκαν. Η ταινία μοιάζει πολύ λίγη παρά τις 2,5 ώρες που διαρκεί. Η προσπάθεια του Jackson να μετατρέψει ένα βιβλίο 100 σελίδων σε μια τριλογία σχεδόν 9 ωρών τον ανάγκασε να πλατειάζει καθ όλη τη διάρκεια της τριλογίας αλλά πολύ περισσότερο στο τρίτο μέρος της. Η μεγάλη μάχη παρότι εντυπωσιακή, δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τις αντίστοιχες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (Helms Deep, Minas Tirith) ενώ και η εξέλιξη δεν συγκρίνεται με καμιά από τις προηγούμενες ταινίες. Ακόμα και με αυτές του Hobbit
Παρόλα αυτά, η ταινία προσφέρει εντυπωσιακές σκηνές για ακόμα μία φορά, επιστροφή αγαπημένων ηρώων (Saruman, Galadriel, Elrod), αναφορά στον Strider (για να γίνει και η απαραίτητη σύνδεση με τον Άρχοντα) και ένα κάπως αναπάντεχο τέλος (ειδικά για όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο και δεν γνωρίζουν τη εξέλιξη των πραγμάτων). Εντυπωσιακό είναι το σκηνικό με τις παγωμένες βουνοπλαγιές όπου εκτυλίσσονται οι τελευταίες σκηνές της ταινίας αλλά το υπόλοιπο σκηνικό μάχης δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο με μόνη διαφορά την ύπαρξη των νάνων που δίνουν μια άλλη νότα στη σκηνή της μάχης. Εγγύηση για ακόμα μία φορά ο Legolas (Orlando Bloom) ενώ και ο Martin Freeman αποδεικνύει πόσο του ταιριάζει ο ρόλος του Bilbo Baggins. Οι υπόλοιποι είναι οι γνωστοί μας χαρακτήρες που τόσο αγαπήσαμε και θα μας λείψουν. 

Εν ολίγοις…13 χρόνια μετά την πρώτη μας κινηματογραφική γνωριμία με τον Άρχοντα έρχεται το τέλος για ένα από τα πιο επιτυχημένα franchise ταινιών που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Ένα τέλος που μπορεί να μην ήταν ότι καλύτερο αλλά σίγουρα δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν.  Και μια πρόταση σε όποιον δεν έχει δει καμιά από τις ταινίες…ξεκινήστε με το Hobbit και μετά δείτε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Εκεί να δεις κορύφωση συναισθημάτων και ενθουσιασμού….!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24