23 Μαΐ 2014

V/H/S (2012, ελληνιστί «έβαλα να δω ότι βρήκα στο ράφι με τις κασέτες»)



Βαθμολογία 1,5 / 5


Βλέποντας την ταινία παρέα με αρκετούς φίλους, την ημέρα της ονομαστικής μου εορτής είχα αποφασίσει να την θάψω βαθμολογικά (μιλάμε για θερμοκρασίες υπό το μηδέν) και να μην ασχοληθώ περαιτέρω!! Πριν ξεκινήσω να γράφω αυτή την κριτική όμως αναζήτησα (από περιέργεια) κριτικές «επιστημόνων» του είδους για να επιβεβαιώσω την αρνητικότατη άποψή μου και να την τεκμηριώσω καλύτερα. Και φυσικά την πάτησα οικτρά….!!!
Διαβάζοντας κανείς την υπόθεση σίγουρα ιντριγκάρεται και παίρνει εύκολα την (εσφαλμένη κατ εμέ) απόφαση να νοικιάσει τη συγκεκριμένη ταινία. Μία ομάδα νεαρών προσλαμβάνεται από έναν μυστηριώδη τύπο (δεν έχει καμία σημασία για την ταινία βέβαια όλο αυτό που σας λέω) να εισβάλλει στο σπίτι κάποιου και να κλέψει μια συγκεκριμένη κασέτα (vhs). Οι νεαροί ανακαλύπτουν στο σπίτι το πτώμα του ιδιοκτήτη (δεν μας εξηγεί ποτέ κανείς βέβαια το πώς, που και πότε) και αρκετές βιντεοκασέτες. Για να βρουν τη σωστή λοιπόν, αρχίζουν να τις βλέπουν μία μία. Αποτέλεσμα να βλέπει ο θεατής έξι μικρές ιστορίες τρόμου και διαστροφής (και φαντασίας, και σπλατεριάς, και αηδία και και και….) όπου τα πάντα είναι τραβηγμένα με κινούμενη κάμερα σε στυλ Blaire Witch Project.

Ως εδώ καλά θα πει ένας λάτρης του είδους. Έλα όμως που δεν είναι και τόσο καλά!!! Ασύνδετες ιστορίες που μέχρι να καταλάβεις τι γίνεται έχεις χάσει ήδη την πρώτη. Μεγάλη διάρκεια σε πολλές από αυτές χωρίς να γίνεται κάτι ιδιαίτερο που καταλήγει σε μαζεμένη δράση στο τέλος. Κουραστική σκηνοθεσία από τους επίλεκτους σκηνοθέτες (ναυτία με έπιασε!!!! Δεν βοήθησαν και τα λουκάνικα βέβαια που μου έπεσαν λίγο βαριά). Καλά…για ερμηνείες δεν το συζητάμε καν. Όλα αυτά ήταν οι σκέψεις μου μέχρι πριν λίγο. Διαβάζοντας τις κριτικές (τις ελληνικές κατά βάση) διαπίστωσα ότι η ταινία θεωρείται πολύ καλή και αντιπροσωπευτική του είδους της. Σίγουρα πάντως για να είμαστε ειλικρινής, υπάρχει μια δόση πρωτοτυπίας τόσο στο κόνσεπτ όσο και στη λογική των μικρών ιστοριών. Επίσης, κάποιες από τις ιστορίες ήταν καλοφτιαγμένες. Το μεγαλύτερο αρνητικό κατά την άποψή μου ήταν η μεγάλη διάρκεια της ταινίας αφού οι σχεδόν 2 ώρες κούρασαν την παρέα (και φαντάζομαι πολλούς ακόμα ανά την υφήλιο)!

Δεν την συνιστώ προς θέαση αν και έχω τις αμφιβολίες μου μετά τις απόψεις των κριτικών που διάβασα. Ίσως οι λάτρεις των θρίλερ (ή ένα ποσοστό αυτών) να τη θεωρήσουν και κορυφαία. Άβυσσος η ψυχή του σινεφίλ!!! Παρεμπιπτόντως, υπάρχει και νούμερο 2 αλλά δε νομίζω να το δω ποτε….!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24