11 Απρ 2013

Company of Heroes (2013 – ελληνιστί «Οι Ήρωες»)



Βαθμολογία 3,5 / 5






      Ακόμα μία πολεμική ταινία (τύπου «Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν»)? Ακόμα μια μεταφορά βιντεοπαιχνιδιού στη μεγάλη οθόνη? Ακόμα μια ωδή στους συμμάχους και στο θρίαμβό τους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο? Σύμφωνοι! Αλλά γιατί αυτό να είναι κακό?
      Η ταινία είναι όλα τα παραπάνω!! Περιγράφει ουσιαστικά μία από τις τελευταίες προσπάθειες του Χίτλερ να κερδίσει τη μάχη για τη χρήση πυρηνικών όπλων, τα οποία όμως είναι ακόμα σε φάση δοκιμών. Οι πρωταγωνιστές ανήκουν σε μια μονάδα πεζικού που αναλαμβάνει μια φαινομενικά εύκολη αποστολή, τη μεταφορά τροφίμων σε ένα κοντινό στρατόπεδο λόγω Χριστουγέννων. Στην πορεία όμως πέφτουν πάνω σε μια γερμανική διμοιρία (ή μεραρχία??? Θα σας γελάσω) σε πλήρη ανάπτυξη και συνεπικουρούμενη από τανκς. Υπάρχουν δύο επιλογές, είτε να επιστρέψουν στην ασφάλεια του στρατοπέδου τους (μετά τη μάχη βέβαια που έχει προηγηθεί) είτε να ολοκληρώσουν μια αποστολή που στόχο έχει να αποτρέψει τον Χίτλερ από την ολοκλήρωση των πυρηνικών δοκιμών. Μαντέψτε τι επέλεξαν να κάνουν!!! Στην πορεία φυσικά μένουν ελάχιστοι από την ομάδα, ενώ κάπου μπλέκονται και ένας Ρώσος με έναν Άγγλο που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά και ένας επιστήμονας με την κόρη του που πραγματοποιούν τις πυρηνικές δοκιμές (χωρίς φυσικά να το θέλουν).

      

Η υπόθεση δεν είναι τόσο μπερδεμένη όσο ακούγεται. Δυστυχώς δεν υπάρχει σοβαρή εμβάθυνση αφού οι δημιουργοί επικεντρώνονται στις πολεμικές σκηνές στο μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας (όχι ότι με χάλασε αλλά…για να έχουμε να λέμε)! Αρκετά τα κλισέ και οι επαναλήψεις (πόσοι snipers πρέπει να πεθάνουν με μια σφαίρα στο μάτι???) ενώ υπάρχουν και τα σκηνοθετικά λάθη (για παράδειγμα, φαίνεται σε μια σκηνή ο γιατρός να επιχειρεί ανάνηψη, τεχνική που απ’ ότι διάβασα άρχισε να χρησιμοποιείται τη δεκαετία του ’60). Αρκετά καλή πάντως η σκηνοθεσία, με εντυπωσιακές σκηνές μάχης (βοηθάει και το πολύ μα πολύ χιόνι) αν και οι υπερβολές όσο και οι αστοχίες δε λείπουν (ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι στρατιώτες είναι ότι το βράδυ δεν καπνίζουν γιατί η κάφτρα τους προδίδει, οπότε ρε φίλε σβήστο το ρημαδιασμένο!!!!). Οι ερμηνείες καλύτερες του αναμενομένου, ειδικά από τον πρωταγωνιστή (Chad Michael Collins) αλλά και τον βετεράνο συνάδερφό του (Tom Sizemore). Ενδιαφέρουσα η προσθήκη του γνωστού Vinnie Jones (αγαπημένο του Guy Ritchie) στο ρόλο του βρετανού στρατιώτη.


        













       
 Οι λάτρεις των πολεμικών ταινιών θα διασκεδάσουν πολύ. Γενικά μια αρκετά καλή ταινία που αναδίδει το άρωμα μιας εκ των δυσκολότερων περιόδων της ανθρωπότητας τον προηγούμενο αιώνα. Αξίζει…μην την προσπεράσετε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24