21 Ιουλ 2019

"Ανάσταση: Το ταξίδι του Λέροϋ Κρίπκε" από τον Γιώργο Γιάγκου

(Συμμετοχή στην τελική φάση του 7ου Διαγωνισμού Ελεύθερης Γραφής - Πεζογραφία)
Ψηφίστε εδώ!!


Με το κατάλληλο αεράκι, τον ήλιο να μένει σταθερά ψηλά στον ουρανό, και τον κόσμο να κατακλύζει τις Παρθένους Νήσους στην Καραϊβική, τα πάντα γύρω σε αυτή τη περιοχή φωνάζουν καλοκαίρι. Εν έτει 4076 μ.Χ. ή 250ος κύκλος του Χάνσεν, μιας και άλλαξε η παγκόσμια χρονομετρία μετά από την σημαντικότερη αποκάλυψη που είχε ποτέ ο μοντέρνος κόσμος, όλα είναι διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε, αλλά οι άνθρωποι συνεχίζουν να απολαμβάνουν σταθερά ένα πράγμα, τον καλό καιρό· και ο καιρός ελέγχεται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία. 


Στους δρόμους του Saint Thomas περπατάει αμέριμνος και ο Λέροϋ Κρίπκε, αντιναύαρχος του παγκόσμιου στρατού, ο οποίος ειδικεύεται στην εξακρίβωση ιστορικών γεγονότων, και απολαμβάνει-όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου-τις ιπτάμενες πόλεις που έχουν δημιουργηθεί μέσω της τεχνολογίας Ούρνε. Αυτά τα εντυπωσιακά μεγαθήρια έχουν κτιστεί κυρίως ως τουριστικά θέρετρα στο Saint Thomas, γεμάτα με ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και καταστήματα για την ικανοποίηση και των πιο απαιτητικών πελατών. 

Ο Κρίπκε όμως, φανατικός λάτρης της γνώσης, δεν ήρθε εδώ για να θαυμάσει αυτό το ανθρώπινο επίτευγμα. Έτσι και αλλιώς, στη ζωή του μέχρι στιγμής έχει δει πολύ πιο εντυπωσιακά πράγματα. Ως ειδικός ιστορικός έχει την δυνατότητα να ταξιδεύει πίσω στο χρόνο μέσω της τεχνολογίας που εξέλιξε ο γνωστός φυσικός Θεόδωρος Κουρμακάκης, βασισμένος στην θεωρία του Τριπλού Κυλίνδρου, που επιτρέπει μόνο ταξίδι στο παρελθόν, και έχει θαυμάσει απίστευτα πράγματα. Είτε ήταν η Αρχαία Ρώμη επί Νέρωνα, είτε ήταν η Κωνσταντινούπολη το 500 μ.Χ., είτε ήταν η Αθήνα στον Χρυσό Αιώνα του Περικλέους, έχει δει όσα δεν θα καταφέρει να δει ποτέ ο μέσος άνθρωπος. Η παρουσία του σε αυτά τα νησιά οφείλεται σ ειδοποίηση από τον τοπικό πράκτορα Κέιναν Γκριν, ότι υπάρχουν δύο άτομα τα οποία θα θέλει οπωσδήποτε να γνωρίσει.

Σε μια αλλόκοτα παραδοσιακή καφετέρια σε μια από τις υπερσύγχρονες ιπτάμενες πόλεις, ο Κρίπκε συναντήθηκε με ένα ζευγάρι, αυτόχθονες ιθαγενείς της Αμερικής. Σε ένα απομακρυσμένο σχετικά τραπέζι, έχουν καθίσει και εξιστορούν το τι τους συνέβη. Από αυτά, στο μυαλό του Κρίπκε έχει καρφωθεί μόνο μια λέξη. Αναστήθηκα. Ήταν αρκετό για να του κεντρίσει το ενδιαφέρον και να τους βάλει σε προτεραιότητα. Σχεδόν αμέσως, ο Κρίπκε ειδοποίησε τους ανωτέρους του και φρόντισε την μεταβίβαση των δύο σε βάση στην Γροιλανδία, η οποία ειδικεύεται σε ήπιες ανακρίσεις. Οι Παλλάτον Νίβερ και Πογάκα Λούντα θα έχουν φιλοξενία καλεσμένου και όχι κρατούμενου αφού δεν έδειξαν κανένα στοιχείο επιθετικής συμπεριφοράς. 

Ο Κρίπκε, ειδικός σε κάθε είδος ανάκρισης, και με εξαιρετική αντίληψη στην λεπτομέρεια, συζητά για ώρες ολόκληρες με τους δύο νεαρούς, για να μπορέσει να κρίνει κατά πόσο υπάρχει αλήθεια σε όσα του έχουν αφηγηθεί.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Επίλυσης Εγκλημάτων, ο Κρίπκε βρήκε στοιχεία που συνάδουν με την ιστορία  τους, δηλαδή ότι η Πογάκα βρέθηκε στο στόχαστρο συμμορίας που απείλησαν να την βιάσουν και ο Παλλάτον επενέβη για τους σταματήσει. Αυτό οδήγησε στην δολοφονία τους αλλά και στην εξαφάνιση των θυτών. Εν τέλει, μέσω μιας μαζικής έρευνας στην διαδικτυακή βιβλιοθήκη, Aedem Scientiae, ο αντιναύαρχος βρήκε περισσότερες πληροφορίες για την φυλή Pawnee αλλά και τα ονόματα των Shakuru και Pah, ο ένας Θεός του Ήλιου, και η άλλη Θεά της Σελήνης. Και ενώ οι τα ονόματα των Θεοτήτων ήταν γνωστά στην βιβλιοθήκη, η παρακάτω εξιστόρηση των γεγονότων όπως την άκουσε Κρίπκε από τους δύο νεαρούς, δεν υπήρχε πουθενά καταγεγραμμένη. 

Ο Παλλάτον υποστήριξε ότι οι Shakuru και Pah ήταν απλοί καθημερινοί άνθρωποι, των οποίων ο έρωτας θεωρήθηκε απαγορευμένος καρπός, επειδή σύμφωνα με την προφητεία του σαμάν, το παιδί τους θα έφερνε το τέλος του κόσμου. Όταν αυτοί όμως αψήφησαν τις προφητείες, ο όχλος αποφάσισε να τους θυσιάσει στον Atius Tirawa, δημιουργό των πάντων. Η αγάπη τους όμως αποδείχθηκε τόσο δυνατή, που οι υπόλοιποι θεοί παρενέβησαν και ανέστησαν τους Shakuru και Pah ως Θεότητες πια, για να μπορούν να απολαμβάνουν τον έρωτά τους στην αιωνιότητα. Ο θρύλος έλεγε ότι όταν μια αγάπη τόσο γνήσια σαν την δική τους μείνει απραγματοποίητη, αυτοί θα κατεβούν από τους ουρανούς και θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στα σώματα των αδικοχαμένων εραστών. Αυτό, σύμφωνα με το ζευγάρι, έχει γίνει ουκ ολίγες φορές και η περίπτωση των ιδίων δεν είναι η μοναδική!
“ Το αστείο είναι ότι εγώ τόσα χρόνια έψαχνα για την Ανάσταση κυρίως στην Ανατολή, από την Ελλάδα μέχρι την Κίνα. Το αποκορύφωμα της απογοήτευσης μου, όταν αποδείχθηκε ότι ούτε ο Ιησούς είχε αναστηθεί πραγματικά. Αυτό και αν άλλαξε για πάντα την κοσμοθεωρία μου.”

O Λέροϋ Κρίπκε, αφού πήρε άδεια από τον Αρχιναύαρχο, Κρέιτον Αλφι, ταξίδεψε με το μονοθέσιο όχημα Μορφέας 63 στο 649 μ.Χ. στη περιοχή Νεμπράσκα του σήμερα, καθαρά για ιστορικούς λόγους και χωρίς να έχει δικαίωμα παρέμβασης στα γεγονότα. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να αποδειχθεί η ιστορία των δύο νεαρών και να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να αφεθούν ελεύθεροι στο κόσμο.

Ο Κρίπκε ακολούθησε προσεκτικά την Pah χωρίς να γίνει αντιληπτός και όπως αναμενόταν, αυτή τον οδήγησε στον Shakuru

“ Δεν υπάρχει κάποια ταραχή μέχρι στιγμής. Υποθέτω ακόμη δεν μίλησε ο σαμάν.”

Τρεις μήνες μετά, με την προφητεία να έχει γίνει γνωστή, και αφού μάζεψε πληροφορίες που καμιά εγκυκλοπαίδεια δεν θα μπορούσε να του προσφέρει, του δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθεί με τον σαμάν.

“Τι είσαι; Τι βλέπω; Πρώτη φορά με δυσκολεύει κάτι τόσο. Σιδερένιοι γίγαντες και αλλόκοτες καταστάσεις”

Ο σαμάν, σταμάτησε το ταξίδι φανερά φοβισμένος. Ο Κρίπκε προσπάθησε να του εξηγήσει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βοηθήσει, και ο σαμάν έδειξε να τον πιστεύει. Τότε άρπαξε την  ευκαιρία να ρωτήσει για το ζευγάρι, και διαπίστωσε ότι ο σαμάν ήταν απόλυτος ότι οι δύο τους πρέπει να χωριστούν. 

“Αν υποθέσω ότι όντως είδε κάτι στο δικό μου μέλλον και φοβήθηκε, δεν ξέρω αν είναι σοφό να αγνοήσω την προφητεία του.”

Ο Κρίπκε καθισμένος σε ένα βράχο ακούει την Pah να τραγουδά ένα μαγευτικό κομμάτι για τον Rakutu, ενός ήρωα από την Βόρειο Αμερική, που σύμφωνα με την παράδοση ταξίδεψε πάνω από 500 χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθεί ξανά με τον έρωτα της ζωής του. Ο αντιναύαρχος όμως σύντομα θα ανακάλυπτε την σκληρότητα του αρχαίου κόσμου αφού αυτό που συνέβηκε ένα μήνα μετά θα τον στοίχειωνε για πάντα. Είδε τους κάτοικους του χωριού να ξυλοκοπούν άγρια τον Shakuru, καθώς κρατούσαν την Pah ακινητοποιημένη, αναγκάζοντας την να βλέπει το φρικαλέο θέαμα. Αφού παράτησαν τον Shakuru αιμόφυρτο στο έδαφος, τους προειδοποιούσαν ότι αν δεν τελειώσει μεταξύ τους θα έχουν άσχημη κατάληξη. 

«Ανάθεμα το σύμφωνο Γκροτκε που υπέγραψα, που μου απαγορεύει οποιαδήποτε παρέμβαση.”

Η αποφράδα μέρα έφτασε. Οι κάτοικοι του χωριού άρπαξαν τους Shakuru και Pah και τους σέρνουν πάνω στο τραχύ έδαφος μέχρι το ναό όπου γίνονται οι ανθρωποθυσίες. Ο Κρίπκε, ταραγμένος, παρακολουθεί το θέαμα αλλά δεν μπορεί να αντιδράσει. Άλλωστε δεν είναι μόνο ο όρκος του. Όσο ανήθικο και αν ακούγεται, ο αντιναύαρχος, λάτρης της ιστορίας και φανατικός μελετητής της Ανάστασης, ίσως γίνει ο πρώτος μάρτυρας αυτού του γεγονότος με αποδείξεις. Οι φωνές και το κλάμα της Pah δεν πρέπει να τον επηρεάσουν. 

Οκτώ ιερείς, ένας για κάθε θεότητα της συγκεκριμένης θρησκείας, έχουν περικυκλώσει τους δύο βωμούς και δύο γυναίκες ντυμένες με καφέ δέρμα που καλύπτει όλο τους το σώμα, έρχονται και γονατίζουν πάνω από τους έντρομους Shakuru και Pah. Οι οκτώ ιερείς ξεκινούν ένα περίεργο ψαλμό. Ο σαμάν έρχεται και αυτός σε κατάσταση μυστικιστικής έκστασης και χορεύει γύρω από την φωτιά που σχηματίζει τρίγωνο με τους δύο βωμούς. Όταν οι ιερείς σταματούν, ο σαμάν ξεκινά τον δικό του ψαλμό και επαναλαμβάνει μια απόκοσμη-όπως ακούστηκε στα αφτιά του Κρίπκε-έκφραση τρεις φορές, πριν τα μαχαίρια καρφωθούν στα στήθη των Shakuru και Pah. Το πλήθος κόσμου γυρίζει την πλάτη του, οι ιερείς γονατίζουν και στρέφονται προς τον ουρανό και οι δύο γυναίκες αυτοκτονούν πάνω από τους δύο που σκότωσαν. Όλοι εκτός από τον σαμάν σηκώνουν τα χέρια ψηλά και ξεκινούν μια προσευχή προς τον Atius Tirawa με την ελπίδα ότι θα δεχθεί αυτές τις θυσίες που έγιναν προς το πρόσωπο του. Ο Κρίπκε, με ένα παράξενο μείγμα θαυμασμού, φόβου και απέχθειας, παρακολουθεί το όλο σκηνικό.

Μετά από πέντε ώρες αναμονής στο χώρο, και μόνο με τον σαμάν να μένει μαζί με τον Κρίπκε, φύσηξε δυνατός άνεμος και η φωτιά έσβησε. Κλαδιά έσπαζαν και ο αέρας έμοιαζε να δίνει το δικό του μουσικό σινιάλο. Αμέσως τα σώματα των νεκρών ξεκίνησαν να αιωρούνται και μια παράξενη φωτεινή αύρα έμοιαζε να τα περικυκλώνει. Τα άκρα τους τεντώθηκαν και ένα φως από τον ουρανό τους κτύπησε πολύ γρήγορα. Σιγά σιγά τα σώματα τους προσγειώθηκαν στη Γη και οι Shakuru και Pah στέκονταν ζωντανοί μπροστά του! Αναστημένοι! Ακριβώς όπως υποσχέθηκαν περίπου 3500 χρόνια μετά οι δύο νεαροί.

Ένα μήνα μετά ο Κρίπκε επέστρεψε σπίτι. Αφού έμαθε όσα έπρεπε έβγαλε συμπέρασμα ότι το ζευγάρι δεν αποτελεί κίνδυνο και ξεκίνησε η διαδικασία να αφεθεί ελεύθερο. 

Ο Κρίπκε κρατά τα όσα είδε για τον εαυτό του αφού ο Αρχιναύαρχος προτιμά να μην γίνει  γνωστή ακόμη η ιστορία στο ευρύ κοινό. Καθισμένος στο μπαλκόνι του ρετιρέ του, μακριά από τις μοντέρνες τεχνολογίες που καλύπτουν συνήθως τους αιθέρες, αγναντεύει τον υπέροχο γαλάζιο ουρανό που απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει το ανθρώπινο μάτι και συλλογίζεται την συνταρακτική ανακάλυψη του.

«Υπήρξε στα αλήθεια Ανάσταση. Άραγε αλλάζει ο κόσμος για πάντα;»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24