7 Σεπ 2014

TV Series – Summer 2014





Καλές οι ταινίες, δεν λέω, αλλά οι σειρές, για μένα τουλάχιστον, έχουν μια άλλη αίγλη. Δημιουργούν διαφορετικά συναισθήματα που διαρκούν περισσότερο. Οι ταινίες προκαλούν χαρά, λύπη, αγωνία, τρόμο για 2 ώρες άντε και καμιά ώρα μετά. Οι σειρές όμως εκτός από όλα τα παραπάνω δημιουργούν και την προσμονή του επόμενου επεισοδίου, της συνέχειας και του cliffhanger (παρεμπιπτόντως, κυριολεκτικά η λέξη σημαίνει να κρέμεσαι από τον γκρεμό, δηλαδή από το σενάριο!!). στο τέλος της κάθε σεζόν!!!
Τα τελευταία χρόνια, το χρήμα ρέει άφθονο στα τηλεοπτικά στούντιο και πλέον οι σειρές δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από χολιγουντιανές ταινίες (βλ. Game of Thrones, The Walking Dead). Σημείο των καιρών επίσης είναι και οι καλοκαιρινές σειρές. Πολλές σειρές δηλαδή που ξεκινούν καλοκαιρινή περίοδο, εκμεταλλευόμενες την ανομβρία του τηλεοπτικού τοπίου και σημειώνουν μεγάλη επιτυχία. Μερικές από αυτές (και όχι μόνο) κατάφερα να παρακολουθήσω και εγώ φέτος και σας τις παρουσιάζω συνοπτικά.
 
1) HELIX (1η σεζόν, 13 επεισόδια)

  Η αμερικάνικη σειρά επιστημονικής φαντασίας – θρίλερ δεν αποτελεί προϊόν καλοκαιρινής παραγωγής αφού ξεκίνησε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο. Διαδραματίζεται σε μια ερευνητική μονάδα που βρίσκεται στον Αρκτικό κύκλο. Εκεί έχει σταλεί μια ομάδα γιατρών του Κέντρου Πρόληψης Επιδημιών με στόχο να ανακαλύψει τι συμβαίνει σε μερικούς από τους επιστήμονες οι οποίοι πάσχουν από μία άγνωστη ασθένεια που τους μετατρέπει (όπως γρήγορα θα διαπιστωθεί) σε υπερδύναμα ανθρωπόμορφα ζώα. Πρωταγωνιστούν οι Billy Campbell, Hiroyuki Sanada και Kyra Zagorsky.




ΣΥΝ
Στα πλεονεκτήματα της σειράς είναι ο κλειστοφοβικός χαρακτήρας της, οι αρκετά καλές ερμηνείες, το αίσθημα κυβερνητικής συγκάλυψης και το σκηνικό που προκαλεί ενδιαφέρον.


ΜΕΙΟΝ
Στα αρνητικά της η σχετικά αργή πλοκή της (για τα δεδομένα τέτοιου είδους σειρών) και η επανάληψη κάποιων γεγονότων με διαφορετικούς ήρωες κάθε φορά βέβαια.
Έχει ανακοινωθεί ότι ο 2ος κύκλος της σειράς θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις αρχές του 2015.  
    
2) THE STRAIN (1η σεζόν, 13 επεισόδια)



Μία απόλυτα καλοκαιρινή σειρά είναι το The Strain, με δημιουργούς τον πολύ Guillermo del Toro και Chuck Hogan και βασίζεται σε μία τριλογία των ίδιων. Έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο. Αποτελεί μία σπλατερίστικη σειρά τρόμου που χρησιμοποιεί μια παραλλαγή των ζόμπι ως κακούς της υπόθεσης. Η υπόθεση ξεκινάει όταν ένα αεροπλάνο προσγειώνεται στο JFK με ερμητικά κλεισμένες πόρτες και παράθυρα. Ο επιδημιολόγος Dr. Ephraim Goodweather και η ομάδα του εισχωρούν μέσα στην καμπίνα για να διαπιστώσουν ότι 206 από τους 210 επιβάτες είναι νεκροί χωρίς προφανή αιτία και μόλις 4 επιβίωσαν. Στην πορεία ο δόκτορας και η ομάδα του έρχονται αντιμέτωποι με μια αρχαία απειλή για την ανθρωπότητα που απειλεί την ύπαρξη της πόλης τους. Μαζί με συναδέρφους του αλλά και με έναν πρώην φυλακισμένο των SS σε στρατόπεδο συγκέντρωσης θα προσπαθήσουν αφενός να περιορίσουν την μετάδοση της «νόσου» αφετέρου να εξολοθρεύσουν την πηγή του κακού.  Πρωταγωνιστούν οι Corey Stoll (The Bourne Legacy, Salt), David Bradley (Harry Potter, Exorcist: The beginning, The Game of Thrones), Mia Maestro (Poseidon) και Sean Astin (The Lord of the Rings), Jonathan Hyde (The Mummy, Anaconda, Titanic) και ο εκπληκτικός Richard Sammel (Casino Royal, Inglourious Basterds). 

ΣΥΝ
Φυσικά το εκπληκτικό καστ (ειδικά για σειρά) και η εγγύηση του del Toro που υπογράφει την παραγωγή και το σενάριο. Επίσης, τα καλοφτιαφμένα ζόμπι και το αρχαίο μυστήριο που καλύπτει την υπόθεση.


ΠΛΗΝ
Στα αρνητικά η ωμή βία (too much ορισμένες φορές) και το υπερβολικά υπερφυσικό στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στην σειρά.
Το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να απολαύσουμε τον 2ο κύκλο 13 επεισοδίων όταν και θα μπούμε στο ζουμί της υπόθεσης.

       3) THE LAST SHIP (1η σεζόν, 10 επεισόδια)

 Ακόμα μία συντελειακή κατάσταση, ακόμα ένας θανατηφόρος υιός που απειλεί να αφανίσει την ανθρωπότητα, ακόμα μερικοί ήρωες που προσπαθούν να την σώσουν. Το βασικό σκηνικό, στην 1η σεζόν τουλάχιστον, είναι ένα πολεμικό πλοίο των Η.Π.Α. που έχει σταλεί σε μια μυστική αποστολή στον Βόρειο Πόλο για να παράσχει βοήθεια σε 2 επιστήμονες που συλλέγουν δείγματα ώστε να ανακαλύψουν τι συμβαίνει με μια καινούργια ασθένεια που εμφανίστηκε στην Αφρική και στην Ασία. Όταν επιστρέφουν όμως στη χώρα τους διαπιστώνουν ότι η ασθένεια έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας και έχει εξολοθρεύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του ανθρώπινου είδους. Στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν την γιατρειά έρχονται αντιμέτωποι με Ρώσους στρατιώτες, με ιθαγενείς, με την ίδια την ασθένεια και εν τέλει με μέλη της ίδιας της κυβέρνησής τους. Πρωταγωνιστούν οι Eric Dane (Grey’s Anatomy, X-MEN The last stand), Rhona Mitra (Underworld Rise of the Lycans, Hollow Man, Beowolf), David Baldwin (Full metal Jacket, Predator 2).
 
ΣΥΝ
Το σενάριο που φαίνεται πιο πιστευτό από άλλες σειρές του είδους αφού μιλάμε για μία πανδημία ενός υιού και όχι ζομπίστικες καταστάσεις. Η πλοκή που κυλάει ομαλά και φτάνει σε ένα ενδιαφέρον cliffhanger στο τέλος του κύκλου

.
ΠΛΗΝ
Οι παντελώς αδιάφορες ερμηνείες (άλλωστε ποιοι ηθοποιοί που υποδύονται αμερικανούς στρατιώτες παίζουν???). Η σκηνοθεσία που μερικές φορές είναι μονότονη και λείπει η ποικιλία των σκηνικών και των εκπλήξεων.
Η σειρά ανανεώθηκε για 2η σεζόν που αναμένεται να προβληθεί του χρόνου το καλοκαίρι.

      4) ΤΗΕ 100 (1η σεζόν, 13 επεισόδια)

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες σειρές, η The 100 εκτυλίσσεται περίπου έναν αιώνα μετά την καταστροφή της γης από πυρηνικό πόλεμο. Ο πλανήτης είναι πλέον ακατοίκητος και αφιλόξενος και ότι έχει απομείνει από την ανθρωπότητα (περίπου 2500 άτομα από 14 έθνη) έχουν μετακομίσει σε ένα διαστημόπλοιο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη. Οι κανόνες είναι αυστηροί και όσοι διαπράττουν κάποιο έγκλημα φυλακίζονται και θανατώνονται. Όμως το διαστημόπλοιο πνέει τα μένεα και η κυβέρνηση αποφασίζει να στείλει 100 από τους ανήλικους εγκληματίες στη γη σε μια αποστολή αυτοκτονίας με στόχο να διαπιστωθεί αν η γη είναι κατοικήσιμη. Όμως δεν υπολόγιζαν στις εγκληματικές τάσεις ορισμένων νεαρών και στις ορμόνες που χτυπούν κόκκινο στην ηλικία των 16-18. Έτσι, ο θεατής βρίσκεται να παρακολουθεί παράλληλα την προσπάθεια επιβίωσης τόσο των 100 όσο και των κατοίκων του διαστημοπλοίου. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν θα διαπιστωθεί ότι η γη όχι μόνο δεν είναι ακατοίκητη αλλά οι κάτοικοί της είναι και ιδιαίτερα αφιλόξενοι. Πρωταγωνιστές οι Eliza Taylor (Neighbours), Paige Turco (Waltzing Anna, Invincible), Thomas McDonell, Marie Avgeropoulos (Percy Jackson, Hunt to Kill) 

ΣΥΝ
Οι παράλληλες ιστορίες στο διαστημόπλοιο και στη γη. Παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον η προσπάθεια επιβίωσης και δημιουργίας μιας υποτυπώδους κοινότητας από τα πιτσιρίκια. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι συμπαθητικές και αρκετά πειστικές ενώ επικρατεί έντονο το αίσθημα της συγκίνησης και της αυτοσυντήρησης. 


ΠΛΗΝ
Η βλακεία που κυριαρχεί σε ορισμένα άτομα είναι εκνευριστική και τραβηγμένη. Όπως επίσης και το τέλος της σεζόν που ξεφεύγει εντελώς από το κλίμα της σειράς. Παρόλα αυτά αφήνει ένα μεγάλο ερωτηματικό και προκαλεί τον αναγνώστη να δει τη 2η σεζόν.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες σειρές, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ για τη συνέχεια αφού τον Οκτώβριο έχει προγραμματιστεί η προβολή της 2ης σεζόν με 16 μάλιστα επεισόδια!!!

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο IMDB μπορείτε και εσείς να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Κωμωδίες, περιπέτειες, δράματα, θρίλερ…ότι τραβάει η ψυχή σας. Πλέον, οι σειρές ανταγωνίζονται τις μεγάλες υπερπαραγωγές του Χόλυγουντ με κερδισμένους τους…τηλεθεατές!!!

Εσάς ποια είναι η αγαπημένη σας σειρά????

2 σχόλια:

  1. Πέρα από το "the strain" που το βλέπω στη Νοβα,δεν έχω δει τα άλλα.Ναι μεν έχουν ένα ενδιαφέρον αλλά το καθένα για τους δικούς του κάπως με χαλάει (βέβαια υποκειμενική είναι η άποψη) πχ το "the 100" θα με εκνευρίζει με την (πιθανή) χαζοαμερικανιά που διακατέχει τέτοιου είδους σειρές με νεαρούς αμερικανους. Από την άλλη τη σειρά που βλέπω κ φαίνεται καλή είναι το "American horror story"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To The strain νομίζω είναι το μοναδικό που παίζεται στην Ελλάδα άρα και το πιο γνωστό. είναι και ο del toro στη μέση. συμφωνώ για τη χαζοαμερικανιά, όπως λες. έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά των κλασικών αμερικάνικων ταινιών. πάντως έχουν ενδιαφέρον αν αγνοήσεις κάποια τρανταχτά μειονεκτήματά τους. βλέπονται ευχάριστα τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

who is online

Ad24