6 Ιουλ 2014

ΣΑΠΙΟ ΦΕΓΓΑΡΙ του Σάλι Γκάρντνερ (2ος Διαγωνισμός Ελεύθερης Γραφής)

15η Συμμετοχή  από την Νικολέτα Κατσιούλη




Αναρωτιέμαι τι θα είχε γίνει αν… 
Αν η μπάλα δεν είχε πέσει πίσω από τον τοίχο. 
Αν ο Έκτορας δεν είχε πάει να τη βρει. 
Αν δεν είχε κρατήσει κρυφό το τρομερό μυστικό. 
Αν… 
Τότε, μάλλον θα έλεγα στον εαυτό μου μια άλλη ιστορία. 
Βλέπετε, τα «αν» είναι αμέτρητα, όπως και τα άστρα. 
O Έκτορας και ο Στάντις είναι φίλοι. Ζουν στη Ζώνη Επτά, σε μια περιοχή όπου όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Όταν ανακαλύπτουν τα σχέδια της Μητρόπολης για τη δημιουργία ενός ψεύτικου Φεγγαριού, η ζωή τους παίρνει μια τρομακτική τροπή. Και ο Στάντις συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αντισταθεί. 
Μια εξαιρετικά πρωτότυπη και συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της φιλίας και της εμπιστοσύνης.




Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ:


Φανταστείτε πως ζείτε σε ένα εναλλακτικό σύμπαν. Ένα παράξενα παρόμοιο με τη ναζιστική Γερμανία, εναλλακτικό σύμπαν. Είναι αυτο το βιβλίο μια παράδοξη ιστορία επιστημονικής φαντασίας; Ότι και να είναι, δεν μοιάζει με τίποτα από όλα όσα έχω διαβάσει στο παρελθόν, όμως αυτή είναι η μαγεία του όλου θέματος.

Όλοι σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε για τη Γερμανία την περίοδο του Ναζισμού. Όμως οι πολίτες του Σάπιου Φεγγαριού βιώνουν τα ίδια ;Κάτι που πρέπει να απαντήσετε μόνοι.

Ο Στάντις Τρέντγουελ και ο παππούς του ζουν στη ζώνη Επτά, μια δυστοπική κοινωνία όπου οι απόβλητοι και πολιτικά αναρχικοί έχουν αποσταλεί. Ένα χρόνο νωρίτερα , οι γονείς του εξαφανίστηκαν αμέσως μετά την αρπαγή της μητέρα του από την κυβέρνηση. Εκείνη όταν επέστρεψε , είχε αλλάξει. Και μετά από εκείνη άλλαξαν όλα… Πλέον δεν έχουν τίποτα , εκτός από ορισμένα μισοκαταστρεμένα αντικείμενα που θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις και σκουπίδια , ελάχιστα τρόφιμα για να περάσουν το χειμώνα και μια τηλεόραση η οποία είναι φυσικά παράνομη.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά ο Στάντις έχει προβλήματα στο σχολείο. Βλέπετε , έχει δυσλεξία, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι τον υποτιμούν. Επίσης, δεν βοηθά το γεγονός ότι έχει ένα καφέ και ένα μπλε μάτι ! Είναι έξυπνος αλλά για το περίγυρο του θεωρείται ότι έχει το μυαλό ενός μικρού παιδιού. Όμως, αν και ο ίδιος δεν μπορεί να διαβάσει ή να γράψει , δεν είναι ανόητος . Καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνονται στην κοινωνία , έτσι έχει μάθει να μην δημιουργεί ποτέ πρόβλημα με τις αρχές , να περνά πάντα απαρατήρητος.

Αλλά η ρουτίνα του θα αλλάξει όταν στη στη ζωή τους θα μπει η οικογένεια Λας. Ο Έκτορας και ο Στάντις είναι γείτονες , θα γίνουν φίλοι , θα αναπτύξουν έναν ισχυρό δεσμό παρά τις αντιξοότητες και θα καταφέρουν να γίνουν “αδέρφια”. “Αδέρφια” σε ένα κόσμο που θέλει τους ανθρώπους δυστυχισμένους και μόνους.

Ο καιρός περνά αλλά στη κοινωνία της Επτά τα πράγματα δεν μένουν ήρεμα για πολύ… Άνθρωποι χάνονται… οικογένειες διαλύονται… και οι επιλογές εξαφανίζονται.

Στο Σάπιο Φεγγάρι, ο Στάντις μας λέει την ιστορία του. Αλλά φοβάται . Ο Έκτορας και η οικογένειά του έχουν εξαφανιστεί , και ούτε καν ο παππούς του, δεν θα απαντήσει στις ερωτήσεις του. Γιατί εξαφανίστηκαν ; Τι είδε ο Έκτορας όταν πήγε να φέρει μπάλα ; Τι συμβαίνει πίσω από τον τοίχο ; Και πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει μυστικό το γεγονός ότι κρύβουν κάποιον στο υπόγειό τους; Και το πιο σημαντικό ερώτημα , μπορεί ο Στάντις να κάνει κάτι για να κάνουν τον υπόλοιπο κόσμο να καταλάβει τι συμβαίνει ;

Ωστόσο , αυτό το κρυμμένο μυστικό κάτω από το σπίτι του θα μπορούσε να κρατά το κλειδί για την ανατροπή της Μητρόπολης. Αυτό , ή βέβαιο θάνατο.

Απλώς δεν έχω λόγια. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που με στοίχειωσε. Έμεινε μαζί μου μέρες μετά την ανάγνωσή του. Το Σάπιο Φεγγάρι παρουσιάζεται σε εκατό συνεκτικά κεφάλαια, και η γραφή , ιδιαίτερα με τη χρήση της μεταφοράς , είναι εκπληκτική. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα κεφάλαια είναι μόνο μια απλή σελίδα , μέχρι το τέλος του βιβλίου θα έχετε βυθιστεί στον κόσμο του Στάντις. Η φωνή του δυσλεκτικού αφηγητή , είναι καθαρή , συγκινητική και αληθινή ...

Μια ιστορία που πραγματικά θα σας καθηλώσει. Συναρπαστική και εφευρετική. Όποιος δεν έχει διαβάσει ακόμα το Σάπιο Φεγγάρι στερεί από τον εαυτό του ένα από τα καλύτερα βιβλία που ήρθαν στη χώρα μας το 2013!!

Το ΣΑΠΙΟ ΦΕΓΓΑΡΙ νικητής του Costa Children's Book Award για το 2012!!

 



2 σχόλια:

who is online

Ad24