20 Ιαν 2014

American Hustle (2013 – ελληνιστί «Οδηγός Διαπλοκής»)



Βαθμολογία 3,5 / 5



Στόχος για φέτος: να δω όσες περισσότερες ταινίες που να είναι στα OSCAR μέχρι την ημέρα της απονομής, αρχές Μαρτίου. Προς αυτόν τον στόχο λοιπόν, αποφάσισα χτες, παρά την κούραση, να δω τον «Οδηγό Διαπλοκής», μία από τις βασικές διεκδικήτριες ταινίες πολλών κατηγοριών. Και δεν το μετάνιωσα (όχι ότι ξετρελάθηκα κιόλας όμως).





Η ταινία μας παρουσιάζει την ιστορία ενός ζευγαριού απατεώνων που από μικροδουλειές, ακίνδυνες αλλά αρκετά κερδοφόρες, μπλέκονται σε μεγαλύτερα των ίδιων πράγματα. Ο Ιρβινγκ Ρόζενφελντ (Christian Bale) και η Σίντνευ Πρόσερ (Amy Adams) είναι ένα ζευγάρι ερωτευμένων, πανέξυπνων απατεώνων που όμως μετά από μια στραβή θα αναγκαστούν να συνεργαστούν με τον ασυγκράτητο και απερίσκεπτο πράκτορα του FBI Ρίτσι ΝτιΜάσιο (Bradley Cooper). Ο στόχος της τριάδας είναι να συλληφθούν 4 τουλάχιστον πολιτικοί για χρηματισμό και διαπλοκή μετά από παγίδες που θα στήνει το ζευγάρι. Ο πρώτος στόχος, μέσα από τον οποίο θα ξετυλιχθεί το κουβάρι της διαπλοκής είναι ο δήμαρχος του New Jersey, Κάρμιν Πολίτο (Jeremy Rener), ο οποίος παρότι φιλήσυχος, αγαπητός και απολύτως νομοταγής, θα αναγκαστεί να κάνει πράγματα που δεν εγκρίνει εξαιτίας της αγάπης του για τους κατοίκους της περιοχής του. Πρόσωπο κλειδί, η απρόβλεπτη, ολίγον ηλίθια αλλά άκρως γοητευτική σύζυγος του Ρόζενφελντ, Ρόζαλιν (Jennifer Lawrence) που σε όλη τη διάρκεια της υπόθεσης λειτουργεί χωρίς λογική και κινδυνεύει να τα τινάξει όλα στον αέρα αφού αναγκαστικά μπαίνει στο κάδρο.

Θεωρείται φαβορί στα φετινά OSCAR. Σίγουρα μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς αν και κατά τη γνώμη μου όχι και η καλύτερη. Ένα καλό σενάριο (όχι κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο), μία πολύ καλή σκηνοθεσία με πρωτοτυπίες και υψηλή τεχνική και μερικές εξαιρετικές ερμηνείες από όλους σχεδόν τους πρωταγωνιστές που μεταμφιέζονται και καλούνται να παίξουν μερικούς από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της σεζόν. Πολύ καλή η αποτύπωση της εποχής (κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70) με κοστούμια, μουσική υπόκρουση, ομιλίες, τα πάντα…!! Σίγουρα από τις πιο καλογυρισμένες ταινίες της χρονιάς, χωρίς τα πολύ συνηθισμένα πλέον οπτικά εφέ αλλά μόνο με την παλιά, καλή τέχνη της σκηνοθεσίας και το ταλαντούχο καλλιτεχνικό βλέμμα του σκηνοθέτη David O. Russell.
Μια ταινία που σίγουρα αξίζει να δείτε. Δεν θα απογοητευτείτε και μερικοί από εσάς μπορεί να ενθουσιαστείτε κιόλας!! Δώστε βάση στις ερμηνείες και στην ατμόσφαιρα της εποχής, όπως και στο λεπτό χιούμορ κατά διαστήματα!! Enjoy….!!!

2 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΔΕΝ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑ ΚΙΟΛΑΣ.ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ.ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

who is online

Ad24