3 Αυγ 2013

The alphabet killer (2008 – ελληνιστί «Πρόσεξε τα αρχικά σου…» - δικός μου τίτλος φυσικά)



Βαθμολογία 2,5 / 5



Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ταινία με έβαλε σε σκέψεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια σκεφτόμουν πιθανά θύματα ανάμεσα στους γνωστούς μου με βάση τα αρχικά των ονοματεπωνύμων τους. Ευτυχώς που εμένα είναι Κ Μ οπότε τη γλίτωσα!!!!
Το συγκεκριμένο θρίλερ βασίζεται σε μια σειρά από φόνους, ανεξιχνίαστους μέχρι και σήμερα, που έγιναν στη Νέα Υόρκη μεταξύ 1971 και 1973. Η φιλότιμη αλλά μάλλον λίγο υπερβολική Eliza Dushku υποδύεται μια ντετέκτιβ με ουκ ολίγα ψυχολογικά προβλήματα που αναλαμβάνει την υπόθεση με αποτέλεσμα να την αποτελειώσει…!!! Όχι την υπόθεση, την ψυχολογία της!! Η ηρωίδα μας γρήγορα αντιλαμβάνεται, από τον πρώτο κιόλας φόνο, ότι έχει να αντιμετωπίσει έναν κατά συρροή δολοφόνο που επιλέγει τα θύματά του με βάση τα αρχικά τους. Η ταινία επικεντρώνεται τόσο στην προσπάθειά της να λύσει το μυστήριο (κινούμενη μεταξύ υπόπτων μέχρι που βρίσκεται το εξιλαστήριο θύμα) όσο και στην ασταθή ψυχολογική της κατάσταση αφού βλέπει τα θύματα σε οράματα. 

Το γεγονός ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα δίνει στην ταινία μια ενδιαφέρουσα υπόσταση αφού έχει ιστορικό χαρακτήρα σε μεγάλο βαθμό. Βέβαια, η παρουσίαση των γεγονότων είναι αδύναμη, και η πρωταγωνίστρια στην προσπάθειά της να αποδώσει πιστά τον δύσκολο ρόλο της (δεν είναι και εύκολο για μια μέτρια ηθοποιό να προσπαθεί να υποδυθεί μια φρικαρισμένη αστυνομικίνα) μάλλον τον γελοιοποιεί σε μερικά σημεία (ευτυχώς όχι τόσα ώστε να κλείσεις το DVD από το πρώτο τέταρτο). Η σκηνοθεσία αδιάφορη, απλά υποφερτή με τα απολύτως απαραίτητα ενώ και το γεγονός ότι οι φόνοι παρουσιάζουν μια μονότονα όμοια φύση, δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Το υπόλοιπο καστ μάλλον αδιάφορο χωρίς το μεγάλο όνομα που θα μπορούσε να δώσει μια επιπλέον ώθηση. Το τέλος επίσης αφήνει μια πικρή γεύση και μια αίσθηση ανικανοποίητου (φανταστείτε να κρέμεται πάνω από το κεφάλι σας ένα ερωτηματικό) αν και μόλις ξαναφέρετε στο μυαλό σας ότι είναι αληθινή ιστορία θα εκτιμήσετε τουλάχιστον το γεγονός ότι οι δημιουργεί δεν είχαν τη δυνατότητα να ελιχθούν.


Σίγουρα, δεν είναι μια ταινία που θα πρότεινα σε κάποιον να τη δει αλλά δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω και χάσιμο χρόνου. Αν πέσει στα χέρια σας δείτε την και θα περάσετε 1,5 ώρα χωρίς πολλά χασμουρητά και γκρίνιες. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη αλλά η προσπάθεια μετράει…!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24