27 Νοε 2019

Σκυτάλη του Τρόμου - Αντώνης Πάσχος

Αντώνης Πάσχος
Αντώνη, σε καλωσορίζουμε με χαρά στη "σκυτάλη του τρόμου" όπου βρίσκεσαι μετά από πρόσκληση - πρόκληση του Μιχάλη Μανωλιού, και θέλουμε να μας πεις ποιο ήταν το βιβλίο που χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη σου και για ποιο λόγο έκανε τη διαφορά από τα υπόλοιπα που έχεις διαβάσει. Υπάρχει κάποιο σημείο στην πλοκή του, που πιστεύεις πως δε θα ξεχάσεις ποτέ;


Αν και αγάπησα τη λογοτεχνία τρόμου μέσα απ’ τον Lovecraft, ένα βιβλίο του είδους που με σημάδεψε αναγνωστικά και δεν ακούγεται πλέον τόσο συχνά είναι ο Εξορκιστής του Blatty. Θεωρώ πως η επιτυχία της πασίγνωστης ταινίας οφείλεται σίγουρα και στο πόσο πιστό έμεινε το σενάριο στην πλοκή του βιβλίου.
Ο συγγραφέας, πέρα από την ανατριχιαστική κατάσταση που περιγράφει, παραδίδει μαθήματα στο σημαντικότερο στοιχείο μιας ιστορίας τρόμου: στον ρυθμό. Εκτός των διάφορων σκηνών που λίγο πολύ έχουν μείνει αξέχαστες στο τηλεοπτικό κοινό, υπάρχει ένα σημείο το οποίο δε θυμάμαι αν είδα στην ταινία. Στο βιβλίο, πάντως, είναι πολύ δυνατό. Το παραθέτω, κι ας είναι σπόιλερ:
Μόλις φτάνει ο εξορκιστής στο γνωστό σπίτι, ζητάει να επισκεφτεί το δωμάτιο του κοριτσιού. Μένει για μισό λεπτό με τη δαιμονισμένη και την υπηρέτρια που την επιβλέπει κι έπειτα βγαίνει έξω, ζητάει να δει τον πάτερ Κάρρας και αμέσως του δίνει οδηγίες για να ξεκινήσουν την τελετή.
Εκείνος, που περνάει μια περίοδο κρίσης στην πίστη του και σ’ όλο το βιβλίο αρνείται να αποδεχτεί την πιθανότητα δαιμονισμού, συλλέγοντας σ’ έναν φάκελο λεπτομερή στοιχεία για την κατάσταση του κοριτσιού, τον ρωτάει όλο απορία: «δε θέλετε να δείτε το ιστορικό της περίπτωσης;» Ο εξορκιστής, που έχει προηγούμενα με τον συγκεκριμένο δαίμονα, τον ισοπεδώνει με ένα ξερό: «γιατί;»
Ο Blatty συνεχίζει να πυροβολεί τον αναγνώστη, πριν ξεκινήσει η τελετή και το μεγάλο φινάλε: λίγο αργότερα, όσο οι δυο ιερείς ετοιμάζονται, η μητέρα ρωτάει την υπηρέτρια τι ειπώθηκε στο μισό λεπτό που παρέμεινε ο εξορκιστής στο δωμάτιο. Εκείνη της απαντάει πως η κόρη της είπε μόνο ένα πράγμα στον ιερέα: «αυτή τη φορά θα χάσεις».
Αν και σε κάποια σημεία ξεφυτρώνουν άγαρμπες εκφράσεις, ο Εξορκιστής είναι ένα εξαιρετικό δείγμα του πώς να προκαλέσεις τον τρόμο περιγράφοντας αληθινούς χαρακτήρες με απλό, κινηματογραφικό τρόπο.



Επίσης... ποιος/α θα είναι ο/η επόμενος/η συγγραφέας που θα πάρει από το χέρι σου την... "σκυτάλη του τρόμου;"
  

Δίνω τη σκυτάλη στον Ελευθέριο Κεραμίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου