10 Σεπ 2016

Project "ART.Reef" , Η φαντασία και η επιστημονική ευρηματικότητα συναντούν την αρχαία ελληνική μυθολογία



Και όμως, στην Ελλάδα των μνημονίων και της σκληρής καθημερινότητας υπάρχουν ακόμα ομάδες νέων ανθρώπων που έχουν σπουδαίες ιδέες και παλεύουν γι’ αυτές με όλα τα μέσα που τους προσφέρονται. Μια τέτοια ιδέα γεννήθηκε και στον εμπνευστή του όλου εγχειρήματος, Αλέξη Λόλα, διδάκτωρα του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Λάτρης ο ίδιος των καταδύσεων, εντυπωσιάστηκε από ένα παρόμοιο εγχείρημα στο Μεξικό, όπου υπάρχει ένα υποβρύχιο μουσείο με εκθέματα ενός άγγλου καλλιτέχνη, του Jason deCaires Taylor. Αφού επεξεργάστηκε την ιδέα για αρκετό καιρό την ανέπτυξε και πλέον έχει σχηματιστεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο και σημαντικό επιστημονικό – τουριστικό Project.  O διττός χαρακτήρας του έγκειται στην ύπαρξη δύο ουσιαστικά τεχνητών υφάλων. Ο πρώτος θα βρίσκεται σε βάθος 10-18 μέτρα ώστε να είναι επισκέψιμος από τους λάτρεις των καταδύσεων, ακόμα και τους πιο αρχάριους. Θα συνδυαστεί με την πλούσια μυθολογία της περιοχής αφού θα φιλοξενεί αγάλματα εμπνευσμένα από την Αργοναυτική Εκστρατεία, τον Ιάσωνα, τους Κενταύρους κλτ.  Ο δεύτερος θα δημιουργηθεί σε ένα προστατευμένο περιβάλλον υπό την έννοια ότι η  πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο στα μέλη της ερευνητικής ομάδας και όχι σε επισκέπτες. Ο στόχος είναι να μελετηθεί η ανάπτυξη ουσιαστικά 2 υποθαλάσσιων κοινοτήτων στους 2 αυτούς τεχνητούς υφάλους και να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το πόσο επηρεάζει η ανθρώπινη παρουσία τους υφάλους.
Και ενώ υπάρχει το επιστημονικό υπόβαθρο, η κατάλληλη επιστημονική ομάδα (εκτός από τον Αλέξιο Λόλα που είναι ο συντονιστής, στην ομάδα ανήκουν ο καθηγ. Δημήτριος Βαφείδης, η επίκ. Καθηγ. Μαριάνθη Χατζηιωάννου, η υποψήφια διδάκτωρ Κυριακούλα Ροδίτη και η Χρυσούλα Αποστολογάμβρου για την γραμματειακή υποστήριξη) και το μεράκι, το βασικό πρόβλημα (όπως και σε κάθε τι καινοτομικό που προσπαθεί να αναδυθεί στην Ελλάδα) είναι η χρηματοδότηση. Σε αυτό το σημείο έγκειται η δεύτερη καινοτομική ιδέα του Δρ. Λόλα, ο οποίος αποφάσισε να κάνει αυτόν τον τεχνητό ύφαλο τον πρώτο που θα χρηματοδοτηθεί από τον απλό κόσμο με την μέθοδο του crowdfunding. Η μέθοδος αυτή είναι μια μοντέρνα μέθοδος χρηματοδότησης επιχειρήσεων ή ακόμα και ατομικών επιδιώξεων που απαιτούν κεφάλαιο. Συνήθως αναπτύσσεται μέσα από ειδικές διαδικτυακές πλατφόρμες όπου ο κάθε ένας μπορεί να συνδράμει με όποιο ποσό επιθυμεί σε κάποιο σχέδιο που υποστηρίζει. 

Από εκδήλωση προώθησης του project σε συνεργασία με τη Zoumbosub Diving Center
Το συγκεκριμένο project είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους βολιώτες αλλά και για τους έλληνες γενικά να αποδείξουν πόσο αγαπούν τον τόπο τους. Είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουμε ότι θέλουμε την καινοτομία, ότι μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να κάνουμε κάτι καλό για την πόλη του Βόλου αλλά και για τη χώρα μας αφού το συγκεκριμένο μουσείο θα ακουστεί παγκοσμίως μιας και θα είναι μοναδικό στο είδος του. Ακόμα και η μικρότερη οικονομική συνεισφορά είναι σημαντική. Μάλιστα, οι δημιουργοί του Project προσφέρουν και κάποια «πακέτα» δωρεών που έχουν σκοπό να επιστρέψουν κάτι ως δώρο σε αυτόν που θα συνεισφέρει. Για παράδειγμα, με δωρεά 50$ το όνομα του υποστηρικτή θα εμφανιστεί στους τίτλους ενός ειδικού ντοκυμαντέρ που θα γυριστεί. 
Αυτή η εικόνα μπορεί να γίνει πραγματικότητα στον Βόλο
Με 100$ ή 150$ αν κάποιος είναι πιστοποιημένος δύτης, θα μπορεί να κάνει μια δωρεάν κατάδυση, με 500$ κάποιος μπορεί να γίνει σπόνσορας ενός συγκεκριμένου αγάλματος του μουσείου ενώ με 1.500$ το όνομα του σπόνσορα θα μπει δίπλα σε αυτό του καλλιτέχνη!!! Τέλος για τα πιο βαριά πορτοφόλια, υπάρχει το πακέτο των 25.000$ με τα οποία θα αγοραστεί ένα μίνι βαν και πλήρης καταδυτικός εξοπλισμός. Το logo ή το όνομα του μέγα ευργέτη θα τυπωθεί  πάνω στο βανάκι. Όλα αυτές οι δωρέες μπορούν να γίνουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας www.generosity.com ή ακόμα και με απευθείας κατάθεση οποιουδήποτε ποσού στον ειδικό λογαριασμό του Project. Οι πληροφορίες του λογαριασμού φαίνονται στην παρακάτω εικόνα (μην ξεχάσετε να αναφέρετε στην αιτιολογία κατάθεσης τον κωδικό του έργου)


Κατά την προσωπική γνώμη του γράφοντος, θα πρέπει όλοι όσοι έχουμε την ελάχιστη οικονομική δυνατότητα να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε και να διαψεύσουμε αυτούς που λένε ότι οι βολιώτες δεν αγαπούν την πόλη τους (ναι, κυκλοφορεί αυτή η φήμη που δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις επιβεβαιώνεται). Ακόμα και οι βολιώτικες επιχειρήσεις ειδικά του τουριστικού κλάδου θα μπορούσαν να ωφεληθούν ιδιαίτερα από ένα τέτοιο εγχείρημα αφού ο καταδυτικός τουρισμός υπάρχει και ανθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου. Άλλωστε σκεφτείτε τις παράπλευρες τουριστικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν όπως πώληση διάφορων σουβενίρ ή διοργάνωση μίνι κρουαζιέρων στον Παγασητικό με κύριο θέμα το υποθαλάσσιο μουσείο. Γιατί όχι και στον Βόλο λοιπόν, σε συνδυασμό με τη σπάνια ιστορία του τόπου;

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για τις δωρεές σας επισκεφτείτε τα παρακάτω links:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου