27 Μαΐ 2014

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ




            Οι ευρωεκλογές του 2014 αποτελούν παρελθόν. Καθώς σε αυτή τη χώρα τα πολιτικά κόμματα εμφανίζονται συνήθως ικανοποιημένα από το αποτέλεσμα των εκλογών, όποιο και αν είναι αυτό, το koalakia θα επιχειρήσει μια αντικειμενική αποτίμηση των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης. 

ΠΟΛΥΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

            Η τάση πολυκερματισμού της πρόθεσης ψήφου που εμφανίστηκε στις διπλές κάλπες του 2012 επιβεβαιώθηκε και από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Το άθροισμα των ποσοστών των δυο μεγαλύτερων κομμάτων κυμαίνεται γύρω στο 50% των ψήφων και αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο της μεταπολιτευτικής περιόδου, μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών του Μάιου του 2012 όπου τα δυο μεγαλύτερα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) έφτασαν περίπου στο 35%. Το χαμηλό ποσοστό συσπείρωσης των δυο μεγάλων κομμάτων συνδέεται με την εκλογική καταγραφή και παρουσία άλλων πέντε κομμάτων που εκλέγουν ευρωβουλευτές με ποσοστά που κυμαίνονται κάτω από 10%. Συνολικά, 7 κόμματα θα εκπροσωπηθούν στις ευρωεκλογές. Παρόμοια περίπτωση τόσο πολυφωνικής εκπροσώπησης της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο συναντά κανείς στις ευρωεκλογές του 1981, με τη μόνη διαφορά ότι το εκλογικό σύστημα ευνόησε τα μικρότερα κόμματα σε εκείνη την περίπτωση.
  
      
Τα δυο χαρακτηριστικά της προηγούμενης παραγράφου, χαμηλή συσπείρωση των δυο μεγαλύτερων κομμάτων και πολυκερματισμός στην πρόθεση ψήφου, καταδεικνύουν ένα πολιτικό και κομματικό σύστημα που βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού. Η ολοκλήρωση των διεργασιών αυτών είναι πιθανόν να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Να θυμίσουμε ότι μετά τον εμφύλιο πόλεμο χρειάστηκε μια τουλάχιστον δεκαετία για να δημιουργηθεί μια κατ’επίφαση πολιτική σταθερότητα, ενώ και στην Ιταλία ο μετασχηματισμός του πολιτικού πεδίου κράτησε για μια τουλάχιστον δεκαετία(1990-1997).




Ο ΣΥΡΙΖΑ 

            Το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποσοστό ίδιο με αυτό των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012. Στα δυο χρόνια που μεσολάβησαν η οικονομική και κοινωνική κατάσταση των πολιτών χειροτέρευσε. Παρόλα αυτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται ικανό να μπορεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια των πολιτών, παρά την όξυνση του πολιτικού σκηνικού που έχει επιλέξει. Η στασιμότητα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ οφείλετε εν μέρει στο γεγονός ότι η εναλλακτική πρόταση που προβάλει δεν φαίνεται αξιόπιστη στους πολίτες. Η δε πολυφωνία που επικρατεί στο εσωτερικό του με πολλά στελέχη να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το ίδιο θέμα επιτείνει τη σύγχυση και τη στασιμότητα του κόμματος

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΛΛΗΜΑΤΑ

            Τα κόμματα της συγκυβέρνησης φαίνεται πως έπεισαν τους οπαδούς τους θέτοντας το δίλλημα περί πολιτικής σταθερότητας ή αβεβαιότητας. Η ΝΔ κινήθηκε στο 23%,  -6% από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Με δεδομένη την φθορά από την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών τα τελευταία χρόνια, η διατήρηση ενός ποσοστού πάνω από το 20% σε συνδυασμό με μια σχετική μικρή διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ (-3) θεωρείται ως ένας μικρός πολιτικός άθλος. Έτσι η ΝΔ φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις για την ανασύνθεση του πολιτικού της χώρου, αφού οι σχηματισμοί που επιδιώκουν να εκπροσωπήσουν τον ίδιο χώρο δεν είχαν επιτυχή εκλογικά αποτελέσματα. Οι ΑΝΕΛ είδαν το ποσοστό τους σχεδόν να συρρικνώνεται στο ήμισυ, ενώ η καταγραφή της Ένωσης για την Πατρίδα και το Λαό ήταν ισχνή.
            Το ΠΑΣΟΚ από τη σειρά του κατάφερε να διατηρήσει το ποσοστό του σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, παρά την έλλειψη εσωτερικής συνοχής και την αμφισβήτηση της ηγεσίας του κόμματος. Και εδώ φαίνεται πως λειτούργησε το δίλλημα περί σταθερότητας. Λειτούργησε θετικά όμως και το εγχείρημα της Ελιάς, παρουσιάζοντας το φθαρμένο ΠΑΣΟΚ ως φορέα ανανέωσης του χώρου της κεντροαριστεράς, τάση που ενισχύθηκε και από την αποτυχία της ΔΗΜΑΡ. 

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ


            Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από αυτές τις ευρωεκλογές είναι η σταθεροποίηση της Χρυσής Αυγής στο πολιτικό σκηνικό της χώρας (75% συσπείρωση των οπαδών της σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012) με ποσοστά αυξητικά (περίπου στο +2,5%), παρά την δολοφονία Φύσα και την παραπομπή στη δικαιοσύνη κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Το κόμμα καταγράφει σε όλες τις εκλογικές περιφέρεις πλην της Κρήτης ποσοστά πάνω από 5%, ενώ σε 22 εκλογικές περιφέρειες ξεπερνά το 10%. Η σταθεροποίηση των ποσοστών του κόμματος γεννά ποίκιλα ερωτήματα. Οφείλονται άραγε  στην αποστροφή ενός πολύ μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος με το υπάρχων πολιτικό σύστημα που συνεχίζει να την υπερψηφίζει παρά τα όσα μεσολάβησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα; Μήπως πάλι η Χρυσή Αυγή ήλθε να απενεργοποιήσει ένα τμήμα των πολιτών που πολιτικά και αξιακά ήταν κοντά σε αυτό που εκφράζει η Χρυσή Αυγή αλλά δεν τολμούσαν να το εκφράσουν;
Η εμφάνιση ενός τμήματος των πολιτών που ασπάζονταν αξίες και ιδέες οι οποίες εκφράζονται από την Χρυσή Αυγή δείχνει κατά τη γνώμη μας τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος: αφενός μεν αλλά ταυτόχρονα και την αποτυχία του πολιτικού κόσμου και των κομμάτων του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» να απονομιμοποιήσουν και απαξιώσουν στην συνείδηση των πολιτών το εν λόγω μόρφωμα. 



ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
            Τελικά το Ποτάμι κινήθηκε αρκετά κάτω από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων (καρπώθηκε το 6,5% των ψήφων). Το μοντέρνο στυλ που λανσαρίστηκε από τα στελέχη του κόμματος βρήκε απήχηση από ένα τμήμα των πολιτών που επιδιώκει την ανανέωση της πολιτικής ζωής. Καθώς όμως αρκετά κόμματα που εμφανίστηκαν με παρόμοιες φιλοδοξίες στο παρελθόν (ΔΗΑΝΑ, ΠΟΛΑΝ, ΚΕΠ) τελικά εξοβελίστηκαν, μένει να δούμε αν το εγχείρημα του Σ Θεοδωράκη θα αποκτήσει σταθερά χαρακτηριστικά.

Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

           
Ας σταθούμε τέλος στα ποσοστά που κατέγραψε το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα παίρνει το 25% των ψήφων στη Ξάνθη και το 40% στη Ροδόπη. Καθώς τις τελευταίες δυο δεκαετίες οι υποψήφιοι της μειονότητας ενσωματώνονταν στα μεγάλα κόμματα, η αυτόνομη κάθοδος τους προοιωνίζει μια αποστασιοποίηση της μειονότητας από τα εθνικά δρώμενα και την προβολή με μεγαλύτερη ένταση της ατζέντας των μειονοτικών διεκδικήσεων που σε μεγάλο βαθμό εκπονείται από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα κόμματα δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν υποψήφιους ευρωβουλευτές από τη μειονότητα, καθώς λέγεται ότι το προξενείο απαγόρευσε τη συμμετοχή γνωστών ονομάτων στα μεγάλα κόμματα για να στηριχθεί το μειονοτικό ψηφοδέλτιο.

By Jean!!!!!

1 σχόλιο:

  1. Σε αυτές τις εκλογές ο μόνος που έχασε συντριπτικά ήταν ο Κουβέλης. Οι υπόλοιποι βγήκαν αλώβητοι. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν ικανοποιητικά ποσοστά και αθροιστικά είναι πάλι πρώτοι, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτο κόμμα, η ΧΑ (τραγικά) πλησίασε διψήφιο νούμερο, το ΠΟΤΑΜΙ για πρώτη φορά πήρε πολύ καλό ποσοστό, το ΚΚΕ στις σταθερές του και οι ΑΝ.ΕΛ εξέλεξαν ευρωβουλευτή. Μέχρι και ο Καρατζαφέρης βγήκε πάλι στην επιφάνεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή