29 Μαρ 2014

Noah (2014 – ελληνιστί «Νώε»)



Βαθμολογία 2,5 / 5




 Μετά από μια κουραστική μέρα αποφάσισα να δω μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς (όχι μόνο για μένα, αλλά για όλο τον κόσμο) και μάλιστα σε 3D. Η κατάληξη ήταν να είμαστε μέσα σε μια αίθουσα με όχι πολύ κόσμο, με ηχητική υπόκρουση τα ροχαλητά κάποιων εκ των θεατών (στην αρχή νόμιζα ότι ροχάλιζαν τα λιοντάρια που ήταν μέσα στην κιβωτό αλλά μπα!!) και με μια συνεχή προσπάθεια (ειδικά μετά από τις 2 ώρες) να βρούμε ποια θέση θα ξεκουράσει τον πιασμένο μας πισινό (με το συμπάθιο).




Η ιστορία γνωστή. Ο Νώε (Russel Crowe), γιος του Λάμεχ, είναι από τους ελάχιστους ευσεβείς και ενάρετους ανθρώπους που έχουν μείνει στη γη. Έτσι ο Θεός τον επιλέγει να εκτελέσει τη θέλησή του που είναι να καταστρέψει τον κόσμο αλλά σώζοντας το ζωικό βασίλειο. Η Νώε αναλαμβάνει να κατασκευάσει μια κιβωτό που θα στεγάσει όλα τα ζώα με τη βοήθεια της γυναίκας του (Jennifer Connelly) των 3 γιών του Ham (Logan Lerman), Sem (Douglaw Booth) και Japeth (Leo Caroll) αλλά και της θετής του κόρης (Emma Watson) την οποία έχει πάρει υπό τη σκέπη του. Με την πνευματική καθοδήγηση του παππού του, Μαθουσάλα (Anthony Hopkins που είναι ίσως ο μόνος της γενιάς του που συνεχίζει να κάνει προσεκτικές επιλογές ταινιών) και τα μπράτσα των έκπτωτων άγγελων που ανήκουν στο τάγμα των Φυλάκων (και θα μπορούσαν να ζουν στη Μέση Γη ανάμεσα σε χόμπιτ και ξωτικά) κατασκευάζει την ξύλινη κιβωτό του. Φυσικά έχει να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους με επικεφαλή τον Tubal-Cain (Ray Winston) που προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταλάβουν την κιβωτό.
Αυτό που μας προσφέρει ο εκπληκτικός (συνήθως) Darren Aronofsky είναι μια επική υπερπαραγωγή που πατάει κατά βάση στην ιστορία με αρκετά στοιχεία όμως χολιγουντιανής λάμψης και τακτικής. Απέραντα, άγονα συνήθως τοπία και χαμηλά βουνά συνθέτουν το σκηνικό του πρώτου μισού της ταινίας θέλοντας να καταδείξουν την κατάντια της ανθρωπότητας και την καταστροφή που έχει προκαλέσει στη φύση. Στο δεύτερο μισό μεταφερόμαστε σε πλούσια βλάστηση από την οποία κατασκευάζεται η κιβωτός. Εντυπωσιακά εφέ (πάντως η τεχνολογία 3D δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο) που όμως είναι διάσπαρτα σε μια ταινία 2,5 σχεδόν ωρών που κάνει αρκετές κουραστικές κοιλιές. Με τουλάχιστον μισή ώρα λιγότερη διάρκεια η ταινία θα ήταν από τις καλύτερες της χρονιάς. Γιατί έχει όλα τα φόντα. Καλές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές (αν και ο Hopkins μένει ανεξήγητα ανεκμετάλλευτος και οι 3 πιτσιρικάδες είναι απλά αδιάφοροι), επική, σχεδόν αγγελοπουλική (με την καλή όμως έννοια) σκηνοθεσία, εντυπωσιακά εφέ (όπως προανέφερα) και ένα πολύ πιασάρικο θέμα που δημιουργεί και μερικά ηθικά διλλήματα στον θεατή όπως «που πάμε ως ανθρωπότητα», «ο Θεός θα μας τιμωρήσει ξανά», «μπορούμε να αλλάξουμε» και άλλα τέτοια. Αναγκαίο κακό (μάλλον κακόγουστο αστείο) η ύπαρξη των έκπτωτων αγγέλων με τη μορφή μάζας από βράχους (σαν troll από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών αλλά από πέτρα) που κάνουν πιο εύκολη την ζωή του Νώε και λύνουν τα χέρια του Aronofsky ως προς τον από μηχανής θεό που χρειάστηκε ο Νώε σε 1-2 περιπτώσεις.

Συμβουλή μου…αν αποφασίσετε να την δείτε στον κινηματογράφο επιλέξτε μια απλή προβολή και όχι 3D εκτός αν έχετε 10-12 ευρώ για πέταμα και να μην είστε κουρασμένοι. Μια προβολή γύρω στις 9 το βράδυ είναι η κατάλληλη. Αποφεύγετε έτσι και τα παράφωνα ροχαλίσματα….!!!

2 σχόλια:

  1. Καλη μεταφορα του βιβλιου στην οθονη των σινεμα σιγουρα οχι ομως ρεαλιστικη υπερβολικα μεγαλη διαρκεια και με σκηνες οχι πολυ ρελαιστικες παντως εαν καποιος θελει να δει μια βιβλικη καταστροφη ειναι μια καλη επιλογη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημά μου ήταν η μεγάλη διάρκεια της ταινίας. αν ήταν λίγο μικρότερη δε θα σε άφηνε να βαρεθείς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

who is online

Ad24